Doğum Sonrası Egzersiz

Mirmiga

Yeni Üye
Üye
Doğum Sonrası Egzersiz
Gözünüz aydın! Çok şükür sağlıklı, nurtopu gibi bir bebeğiniz oldu.” Her anne bu sözleri duymak için heyecanla bekler. Sonunda beklenilen an ve müjdeli haber gelir. Bebeğinizin sağlıklı ilk üç-dört ayından sonra dikkatinizi kendinize vermeye başlarsınız. Vücudunuz hayli değişmiş, genişlemiş, biraz da deforme olmuştur. Ne kadar az kilo alsanız, kontrollu beslenseniz de eski sıkı, esnek ve güçlü karın kaslarına sahip olmak için çareler araştırmaya başlarsınız. Pek çoğunuz çareyi diyette bulur. Ama unutmayın ki bebeğinizin, sağlıklı beslenen bir anne sütüne ihtiyacı vardır. Yemeğinizden kısmak, canınızın çektiği şeyleri yemeyi ertelemek sizi birazda gerginleştirebilir. Oysa gerilmesi gereken siz değil, karın kaslarınızdır. Her türlü vitamini doğal olarak alacağınız sağlıklı bir beslenme düzenine geçerken, yapacağınız egzersizlerle sağlıklı beden, güçlü bir vücut, esnek kaslar ve pozitif bir enerji, yaşamınızı bir anda değiştirecektir. Eskiler, yeni doğum yapan annenin karnına; doğum sonrası esneyen karın kasları, ağırlık altında daha fazla sarkma fırsatı bulmasın ve kendini biran önce eski haline alsın diye kum torbası koyarlarmış. Sizlere önereceğimiz egzersizlerle, kaslarınızı içten dışa çalıştıracak köklü bir çözümle, eskisinden daha sağlıklı ve güçlü olacaksınız. Bunun sonucunda da kendinizi daha güzel ve iyi hissedeceksiniz.
Neler yapabilirsiniz?
Öncelikle hareketlere boyundan başlamalısınız. Tepeden tırnağa devam edecek bu programda önemli olan tüm vücudu çalıştırmaktır. Nefes ve doğru duruş çalışmalarını yapmadan hareketlere başlamayın. Boyun hareketlerinde en önemli husus ses hareketlerden kaçınmaktır. Düzenli boyun egzersizleri kireçlenme, sinir sıkışması hatta kulak problemleri önlenebilecektir.
Egzersizler
Aşağıdaki hareketleri en az 10 defa tekrarlamalısınız.
● Oturduğunuz yerde veya ayakta, boynunuzu dik bir şekilde tutun. Sol omzunuza göz ucuyla bakacak şekilde boynunuzu çevirmeye başlayın. Göğüs ortası, sağ omuz ve tavanda gözlerinizi gezdirerek sol omza geri dönün. Burada önemli olan başınızın yavaşça bir daire çizmesi ve bunu yaparken de bahsedilen bu noktalara mutlaka bakılmasıdır.
● Omuzlarınızın ikisini birden yukarı “istemem” der gibi kaldırıp indirin. Sonra omuzları tek tek aynı şekilde çalıştırmaya devam edin.
● Ellerinizi birbirine çapraz olarak üstüste koyup öne doğru uzatın. Ayak parmak ucuna kalkarken kollarınızı da yana doğru, yere paralel açın. Kollarınızı önde ve el el üstünde çapraz yaparken nefes alın. Ayak ucunda kollarınızı yana doğru açarken de nefes verin.
● Ellerinizi öne doğru yere parelel uzatın. Ayaklarınızı omuz açıklığına getirin ve dik bir duruşla yere çömelin.
● Yere yüzüstü uzanın. Kollarınızı öne doğru birbirine parelel şekilde uzatın. Ayaklarınızı da, kollar-ayaklar biraz havada, başınız yere bakar pozisyonda yüzüyormuş gibi (kol–ayak aynı anda) çırpın. Vücudunuzda sadece karın bölgeniz yere değsin.
● Sırt üstü yatın. Ayaklarınızı kalçanıza doğru çekin. Omuzlarınız yerde, kalçanız havada yarım köprü pozisyonunu alın. Kalçanızı ileri geri hareket ettirin. Sonra ayaklarınızın parmak ucuna kalkın ve kalçanızı sıkarak ona kadar sayın ve kendinizi yavaşca yere bırakın.
● Yere oturun. Dizlerinizi kendinize çekin. Dizlerinizin arasına yastık koyun. Ayaklarınızı birbirine bitişik tutun. Dik pozisyonda oturun. Dizlerinizi küçük küçük 10'na kadar sayarak sıkın, 1 dakika sıkılı bekleyin ve rahatlayın.
● Bu hareketler gibi tüm vücudunuzu toplayacak, bir an önce fit olmanızı sağlayacak hareketleri yapmak için pilates derslerinden faydalanabilirsiniz. Unutmayın sadece diyet yetersizdir. Mutlaka egzersiz yapmalısınız.
Sem Tutal
Pilates Eğitmeni
 
Geri
Üst