Dolar yeniden cazip hale gelecek mi?

Bilge Gökçen

Yeni Üye
Üye
Dolar yeniden cazip hale gelecek mi?
Geçmişin karışık sayfalarına göz gezdirdiğimizde global ekonomideki balonun son aşamasına girdiğini gözlemleyebiliriz. Bu noktada ağır kredi enflasyonu hemen hemen her yatırım sınıfında görülmektedir. Dünyanın en küçük köşesine kadar...

Konu birçok analist tarafından da gerçekten çok zor tanımlanabildi. Enflasyon güçleri uzun zamandan beri bir süzgeçten geçiyor. Bu süreçte hiçbir zaman nedeni sonuçtan ayırmamak gerekir. Enflasyonun patlamaya etki eden şiddetli gücü oldukça uzun zaman aldı. Bir zaman sonra, enflasyonun esas tetikleyicisi tabana yayılmıştır.

Peki global balonun son aşamasına geldiğini nerden anlayacağız?

Açıkçası, bu durumu tam olarak zamanlayamıyoruz. Keza, şunu biliyoruz ki çanlar uzun zamandır çalıyor. İlk olarak, büyük global kredi makinaları motorlarını bozdu. Ani kredi dalgalanmalarının çalkalandığı denizde aşırı yüklenmeden dolayı motorları durdu. Artık kendi kaderlerini kendileri çizecek kapasiteyi yitirdiler.Zaman zaman öksürürcesine teklerken, saatin ibreleri büyük bir hızla dönüyor. Şimdilik piyasları ileriye fırlatacak tek seçenek, ‘Asla öldük demeyeceksin...’ optimizmi olabilir.

Dünyanın en büyük ekonomisinin sığ denizlere sürüklendiği şu dönemlerde dünyanın geri kalan kısmının da ABD ekonomisinden feyz alacağı düşüncesi biraz gerçeklerden uzak gibi duruyor. Artık her ülke kendi içine dönmeyi tercih ediyor. Mesela Çin, önnceki zamanlara göre daha fazla ihracat merkezli bir yol izliyor. Ekonomik davranışları da daha yerel tüketime dayalı bir değişim gösterdi. ABD, İspanya ve İrlanda gibi ülkeler de mortgage sektörünün dalgalanmasıyla birlikte bir çöküş sürecine girdi.

Peki çözüm ne? Merkez Bankalarna göre, kısa vadeli para sirkülasyonları bugünün dengesiz piyasa ortamlarında daha tutarlı sonuçlar ortaya koyuyor. Fakat bu formül de çok uzun süreler uygulanabilecek bir formül değildir. Bunlar sadece kısa süreli çözümler olabilir. Bugün piyasalarda tanık olduğumuz şey, resmen panik halinde dönen bir yatırım sermayesidir denilebilir. Bu sermayenin de bir kısmı deflasyon dahilindeki finans piyasalarında tuzağa düşürülmeye çalışılıyor. Geri kalan kısmı da değer kaybı girdabına takılmamaya çalışıyor. Şu sıralar, zaten sıcak olan piyasalarda tepkisel bir akis durumu yaşanıyor. Gelişmekte olan piyasalar bunun en güzel örneğidir.

bigpara
 
Geri
Üst