gebe
  1. SadmiN

    SadmiN ♥ Ölürüm Sana Mavimm ♥ Yetkili Kişi

    Kayıt:
    29 Mayıs 2007
    Mesajlar:
    15.384
    Beğenilen Mesajlar:
    970
    Ödül Puanları:
    113

    Domalan Mantarı

    Konu, 'Bunları Biliyor musunuz ?' kısmında SadmiN tarafından paylaşıldı.

    domalan mantarı domalan mantari mantarı fiyatı fiyatları kadın resimleri İsmi sizlere garip gelebilir ama, gerçekten yenilebilen bir mantar türü domalan.
    Şapka
    Mantar, küremsi, birazca uzun ve armut veya soğan, patates şeklinde, 3 cm kadar ceviz büyüklüğündedir. Yüzeyi derin, dar oluklu, labirent gibidir. Dış kısmı kösele gibi, esnek ve sarı esmer renktedir. Gençken saman rengindedir, daha sonra esmer ve pas rengine değişir. Yüzeyi ince tüylüdür, bilhassa dibinde, bükülmüş yuvarlak, ince esnek iplikler vardır.

    Etli Kısım
    Yarıklı, katı ve başlangıçta beyazımtraktır, daha yaşlandığı zaman zeytin yeşili kahverengi olur ve lapa gibi bir kitle halinde erir. Kuruyunca oldukça serttir ve renk bakımından sarımtraktır.

    Koku
    Önceleri zayıftır, daha sonra gübre suyu veya hayvan pisliği gibi fenadır.

    Yetişme Yeri ve Zamanı
    Oldukça nadir bulunan bu mantar her yerde yetişebilir. Özellikle kumlu iğne yapraklı ve çam meşçereleri toprağında yapısı toprak içinde olmak üzere gelişir. temmuz-Ekim ayları arasında görülür.
    Domalan mantarının bir başka türü de aşağıda resmini gördüğünüz, Rhizopogon rubescens olarak adlandırılan mantardır. Bu mantar da toprak içinde gelişir.

    Rhizopogon rubescens

    Bu Domalan mantarı türünde; Mantar toprağa tamamen gömülü veya kısmen dışarı çıkmış olabilir. Büyüklüğü 4 x 7 cm kadardır. Düzensiz şekilde küre gibidir. Toprak altında iken genç mantar saf beyazdır, bastırılan kısımları gül rengi ila pembeye döner. Toprak dışına yeni çıkartılanlar önce beyazdır, daha sonra yukarı kısmı zeytin yeşili lekeli sarımtrak, aşağı kısmı beyazımtrak olur, yaşlı nümuneler daha da koyulaşır, kuruyunca kahverengi veya siyah lekeli esmer bir renk alır.
    Dış Kısım: Yüzey hemen hemen düzgündür, fakat bazı sırtlar, kanallar ve çöküntüleri vardır. Yarım milimetre kadar kalınlıkta, taze iken saf beyazdır, kesildiği zaman et gibi pembeye veya gül rengine döner. Yapışkan olmayıp, birçok kahverengi kristaller ve sıkı şekilde bir araya gelmiş ipliklerden ibarettir.
    İç Kısım: Taze iken saf beyazdır, bastırıldığı zaman pembemsi olur, ancak zaman gelince kesilen kısımlarda pembelik kaybolur ve yaşlı nümuneler kesildiği zaman soluk kahverengileşir, kuruyunca soluk zeytin yeşili rengini alır. Oldukça katı ve dayanıklıdır. Önceleri tadı ve kokusu yoktur. Kurutulanlar da kokusuzdur, kendi kendine yok olmakta olan nümuneler çürümekte olan elma veya çilek gibi güzel bir kokuya sahiptir ki bu durumda mantar böcekler tarafından istila edilmiş haldedir.
    Spor izi: Açık esmerimtrak sarıdır.
    Yetişme Yeri ve Zamanı: Kışın ve sonbaharda, kumlu çıplak topraklarda ve- ya ince çayırlıklarda, daima çam, sedir ve meşe ağaçlarına yakın ve bunların altındaki toprak üzerindeki gevşek ölü yaprak tabakasının hemen altında gelişir.

     
  2. mislinay

    mislinay Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    27 Kasım 2007
    Mesajlar:
    8.130
    Beğenilen Mesajlar:
    39
    Ödül Puanları:
    0
    Cevap: Domalan Mantarı
    ilk defa duydum bende adminim ismi biraz komik olsada bizim için yaratılmış lezzetli yiyeceklerden biri bilgi için teşekkürler :)
     
  3. mutluluk

    mutluluk Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    18 Nisan 2009
    Mesajlar:
    1
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    kastamonu
    Cevap: Domalan Mantarı

    kütahyada çok var çokta lezzetli...
     
Domalan Mantarı konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. Mantar Salatasi

    Mantar Salatasi

    Malzemeler 5 Adet orta büyüklükte mantar 1 Adet sivri biber 1 Adet taze soğan (ince doğranmış) 3 Adet kiraz domates (ortadan ikiye ayrılmış) 1 Tatlı kaşığı tanelenmiş mısır 1 Tatlı kaşığı z.yağı 1 Adet limon suyu (ya da bir tatlı kaşığı sirke) 1 Çorba kaşığı kıyılmış maydonoz Tuz Karabiber Yapılışı : Temizlediğiniz mantarları bir su bardağı limonlu su ile orta dirilikte haşlayın Soğuduktan...
  2. mantar turşusu

    mantar turşusu

    mantar turşusu tarifi mantar turşusu tursusu nasıl yapılır Turşu kurmak için en uygun mantarlar daha çok Lactarius cinsi (kırılgan yapılı mantarların sütlü olanları) mantarlardır. Bunların birkaç türü vardır ki ancak suda kaynatma ön işleminden geçirilerek yenebilirler. Tarifler bu mantarlar için verilmiştir ancak başka herhangi mantara da uygulanabilir 1. Çeşit Turşu Malzeme * 1/2 litre...
  3. Yararlı Mantarlar

    Yararlı Mantarlar

    faydalı mantarlar yararlı mantarlar nelerdir yararlı yararlı mantarlar, hangileri, hakkında bilgi, nelerdir, Merhaba Melek'ler... Bir çok yemeğimize tat veren ve besin değerinin yüksek olduğunu düşündüğümüz mantarların yararları nelermiş; buyrun bu yazımızda öğrenelim:) Uzmanlar mantarın faydalı bir gıda olduğunu ancak etin yerini tutmadığını bildirdi. Sağlık ve beslenmeyle ilgili en...
  4. Mide Mantarı

    Mide Mantarı

    mide mantarı mide mantarı nedir, belirtileri tedavisi Aslında meleklerim mantarların yararı yoktur, yani ne öldürür ne güldürür hesabı. Çünkü asalak yaşadığı bireyin, yani geçim kaynağının yok olması işine gelmez. Mantarlar asalak yaşarlar. Daha çok ölmüş bitkiler ve hayvanlar mantarların besin maddelerini oluşturur. Ancak besin maddesi olarak hiç de seçici değillerdir. Bu nedenle toprakta...
  5. Mantarın Faydaları

    Mantarın Faydaları

    Mantarın faydaları Mantarın yararları Kızartması, yemeği, salatası derken bolca tükettiğimiz leziz sebzelerden mantarın faydaları ile ilgili bilgileri makalemizde bulabilirsiniz melekler :) Mantarın Faydaları: İçerdiği Protein değeri sayesinde etin yerini tutar. Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı direnci arttırır. Göze ve vücuda kuvvet verir. Bedensel ve zihinsel...

Sayfayı Paylaş