Dondurma Yerken Dikkatli Olun!

TİTAN

*Melekler Mekanı*
Dondurma Yerken Dikkatli Olun!
dondurma yerken, dondurmanın zararları, dondurma hakkında



Sevgili melekler, kış aylarında da rahatlıkla tüketilebilen dondurma elbetteki sıcak yaz günlerinde daha fazla tercih ediliyor. Son derece sağlıklı bir gıda olan dondurmayı seçmek çok önemli. Zira açıkta, sağlıksız koşullarda satılan dondurma tehlike saçıyor! İşte yaklaşan yaz öncesi dondurma seçerken dikkat edilmesi gerekenler...



dondurma.jpg




YEDİĞİNİZ DONDURMANIN HANGİ MADDELERDEN YAPILDIĞI ÖNEMLİ

Avrupa'da ise İsveç yılda kişi başı 12 litre ile en fazla dondurma
tüketen ülke olarak dikkati çekiyor. Türkiye'de dondurma satış
noktalarının artmasına karşın, dondurma satışının önemli bir bölümü yaz
aylarında gerçekleşiyor. Toplam dondurma tüketiminde Marmara Bölgesi
yüzde 44, Ege Bölgesi yüzde 23 ile yüzde 67 bir paya ulaşıyor. Diğer
bölgelerin tamamı yüzde 33 ile pastadan ancak pay alıyorlar. Ülkemizde
dondurmanın yüzde 80'ni, 6-25 yaş aralığındaki vatandaşlarımız
tüketiyor'' dedi.

Sağlıklı bir dondurmanın nasıl anlaşılacağını da belirten Şahan, ''İlk
olarak yediğiniz dondurmanın hangi maddelerden ve nasıl yapıldığını
mutlaka araştırın. Dondurmanızın içeriğini merak etmek, üreticilere
Katkı maddesi içeriyor mu? gibi sorular sormak en doğal hakkınız

AÇIK DONDURMAYA DİKKAT

Açık dondurma yiyorsanız, servis yapmak için kullanılan dondurma
kaşığının temiz olduğundan emin olun. Hatta şüpheleniyorsanız temiz
kaşık kullanılmasını rica edin. Porsiyon seçiminiz çok önemli.
Dondurmanın kalori oranı diğer tatlılara göre oldukça düşüktür. Gene de
tüketeceğiniz dondurmanın 150 kaloriyi geçmemesi gerekiyor. Bunu nasıl
ayarlayacağınıza emin olamıyorsanız porsiyonu küçültmekte fayda var.
Açık değil de paketlenmiş dondurmaları tüketmeyi tercih ediyorsanız
dondurmanızın şeker oranına dikkat etmelisiniz. Piyasada satılan paket
dondurmalar genellikle 30 gram civarında şeker içerir. Tüketeceğiniz
dondurmanın şeker oranının 15 gramdan az olması gerekiyor. Gün
içerisinde tüketilen şeker miktarının maksimum 50 gram olması
gerektiğini hatırlatmakta ise fayda var.

Ayrıca dikkat etmeniz gereken bir diğer konu ise; yapay
tatlandırıcılar. Doğal şeker ya da meyve özü yerine yapay
tatlandırıcılar kullanılarak üretilen dondurmalar, içeriğindeki kimyasal
maddelerden dolayı sağlığınızı kötü yönde etkileyebilir. Besin değerleri düşünüldüğünde, katkısız doğal bir dondurmanın, süte göre 3-4 kat daha fazla yağ, yaklaşık yüzde 15 daha
fazla protein ve 3-4 kat daha fazla karbonhidrat içeriyor.'Aynı zamanda katkısız bir dondurma, kemiklerin başlıca yapı
taşlarından olan kalsiyum ve fosfor yönünden oldukça zengindir.

Sütteki kalsiyum ve fosfor miktarı, yapılışındaki yoğunlaşmadan dolayı
doğal dondurmada süte göre daha fazla bulunur. 100 gram dondurmada 135
mili gram kalsiyum bulunurken, sütte bu miktar 115 mili gramdır'.

Toplu halde, fabrikasyon usulü üretilen dondurmaların yapımında
kullanılan malzemelere bakıldığında, dondurmanın yapımında süt veya süt
tozunun yanı sıra; şeker, glikoz şurubu gibi tatlılık verici maddeler,
bitkisel yağ ve süt yağı, çeşidine göre çikolata, kakao, meyve,
fındık-fıstık, karamel gibi besinler, sahlep, kıvam verici, doğal ve
doğala özdeş aromalar bulunuyor.Tükettiğiniz
dondurmanın içinde, sütten daha çok süt tozu, meyveden daha çok
tatlandırıcılar varsa; bu dondurmanın faydalarından öte zararından
bahsetmek daha doğru olur. Çünkü bu şekilde tükettiğiniz dondurmanın
bize getirisi, daha çok katkı maddeleri ve tatlandırıcılar olacaktır.
Dondurma alırken gelişigüzel yerlerden ve ucuz diye almaktansa belli ve
markalı yerlerden kaliteli ve iyi dondurma almak daha iyidir.
Unutulmamalıdır ki; sağlık paha biçilmeyecek kadar değerlidir.
 
Geri
Üst