dondurulmuş gıdaların etkileri

elmalı kurabiye

Yeni Üye
Üye
dondurulmuş gıdaların etkileri
dondurulmuş gıdalar dondurulmuş gıdaların yararları gıda donmuş gıda
İSTER İSTEMEZ KULLANIYORUZ DONDURULMUŞ YİYECEKLERİ PEKİ BİZE ZARALARI YADA FAYDALARI NELERDİR BİLİYOR MUYUZ?


248_dondurulmus_gida-9612.jpg




Dondurulmuş gıdalar, en sağlıklı şekilde korundukları için de iyi bir seçimdir. Ancak bilinçli kullanım çok önemlidir. Dondurulmuş gıdayı hızlı çözdürmeye çalışmak ve çözündürdükten sonra yeniden dondurmamak gerekir


Besin değeri daha az kaybolur

Dondurarak saklama; besin çevresindeki suyu buz kristalleri haline getirerek, besinlerin fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik yönden bozulmalarını önleyen bir saklama yöntemidir. Bu saklama yönteminde besinlerin bileşim, yapı, görünüş, tat ve lezzetlerindeki değişiklikler durdurularak veya yavaşlatarak uzun süre dayanması sağlanır. Bu işlem çok kısa sürelerde yapıldığında, besin değeri kayıpları daha az olmaktadır.

Gıdaların korunması ve saklanmasında temel ilke, gıdanın tazeyken taşıdığı özelliklerin korunması ve bozulmalarının önlenmesidir. Gıdanın son kullanıma en hazır haliyle sunulmasını sağlayan dondurulmuş ürünler, aynı zamanda en sağlıklı şekilde korundukları için de sağlıklı bir yaşamın önem kazandığı günümüz dünyasında iyi bir seçimdir.

Hızlı çözündürmeyin, çözüleni tekrar dondurmayın

Dondurulmuş besinlerin daha bilinçli kullanılması, bunların nasıl çözündürüldüğü ile de yakından ilgilidir. Besinleri hızlı çözündürmeye çalışmak (kalorifer üstüne koymak, sıcak suya batırmak vb.) yanlıştır. Çözündürme olabildiğince dondurma işleminden daha yavaş olmalıdır. Çözündürülenlerin bekletilmeden pişirilmesi de, dondurulmuş besinlerin daha bilinçli tüketilmesini sağlayan önemli bir faktördür.

Meyve ve sebzeler

Meyve ve sebzeler donmuş alındığında, taze alınmış gibidir. Aslında, bazı durumlarda, daha iyi bile olabilir. Çünkü sebze ve meyve-leri buzdolabında uzun zaman tutarsanız, besin değerlerinden kaybedebilirler. Oysa sebze ve meyveyi donmuş almak ve istendiği zaman çözündürüp tüketmek, aslında besin değerini daha uzun süre korumasını sağlar.

Donmuş et, tavuk ve deniz mahsulleri

Bu kategori, aslında etin donmadan önce nasıl olduğuna bağlıdır. Izgara yapıldıysa veya pişirildiyse, büyük bir olasılıkla sağlıklıdır. Eğer pane yapıldı veya kızartıldıysa, o zaman herkes için uygun olamayabilir. Donmuş et alırken dikkat etmeniz gereken nokta içeriğindeki sodyumdur. Sodyum çoğunlukla ürünü korumak için ilâve edilir. Sodyumdan kısıtlı bir yeme planı takip etmeniz gerekiyorsa (böbrek veya yüksek tansiyon hastalıklarında) dikkatli olmanızı tavsiye ederim.
Nasıl saklayalım?

Dondurulmuş gıda satın alındıktan sonra kısa bir süre içinde uygun koşullarda muhafaza edilmeli. Kullanım sırasında ise sadece kullanılacak miktarın poşetten çıkarılarak, geri kalan bölümü hemen derin dondurucuya konulmalı. Dondurulmuş gıdayı uzun süre market içinde dolaştırmayı önlemek amacıyla, dondurulmuş ürünler, kuru gıdalardan sonra; alışverişin en sonunda alınmalıdır.

KAYNAK :Milliyet/Dilara Koçak

 
Geri
Üst