gebe
  1. PaSikA

    PaSikA Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    28 Kasım 2007
    Mesajlar:
    21.238
    Beğenilen Mesajlar:
    598
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    İstanbul

    Düdüklü tencere nasıl ortaya çıktı?

    Konu, 'Bunları Biliyor musunuz ?' kısmında PaSikA tarafından paylaşıldı.

    Kadınların mutfaktaki kurtarıcısı düdüklü tencereler nasıl ortaya çıktı biliyormusunuz kızlar... [​IMG]

    Tencere daha 14 yüzyılda hemen hemen tamamıyla bugünkü şeklini aldı O zamanlar tencereler sadece yemek pişirmek için değil, su kaynatmak hatta içinde çamaşır yıkamak için bile kullanılıyordu En eski tencereler dökme demirdendiler Sonraları toprak, bakır, alüminyum, emaye ve camdan olanları da yapıldı
    Bakır tencerelerin, kullanış ve dayanma bakımından iyi olmalarına karşın sık sık kalaylanmaları gerekir Alüminyum tencerelerin sakıncalı yanlan ise kesif soda ve alkali eriyiklerin alüminyum üzerine olan etkileridir Sıcak-soğuk farkından etkilenip çatlasalar da en sağlıklı tencereler cam (payreks) olanlarıdır Pişirme sırasında içleri görülebildiğinden sık sık kapaklarının açılması gerekmez, yiyeceğin vitamini kaçmaz
    Düdüklü tencerelerin yan yüzleri basınca dayalı malzemeden yapılır Kapaklan ise ilginçtir Çevrilince tencerenin ağzını içten sıkı sıkı kapatırlar ve buharın kaçmasına mani olurlar


    Düdüklü tencerenin kapağında herhangi bir patlama tehlikesine karşı, istenen basınca, dolayısıyla pişme derecesine göre ayarlanabilen bir subap vardır Basınç ayarlananın üstüne çıkınca subap açılır, buhar buradan dışarı kaçar, hızla çıkan buharın çıkardığı düdük sesi de etrafı olaydan haberdar eder Düdüklü tencere ismini de bu nedenle almıştır

    Düdüklü tencerenin pişirme prensibinde suyun kaynama özelliği yatar Su 100 derecede kaynar demek tek başına doğru bir ifade değildir Kaynama sıcaklığı atmosfer basıncı ile doğrudan ilgilidir Basınç atmosfer basıncından düşükse, su daha düşük sıcaklıklarda da kaynayabilir veya basınç atmosfer basıncından yüksekse suyun kaynaması için daha yüksek sıcaklıklar gerekir

    Normal tencere ısıtıldığında su 100 derecede kaynar ve tüm su kaynayana kadar bu sıcaklık sabit kalır, yemek de bu sıcaklık da pişer Düdüklü tencerede ise buhar dışarı kaçamadığından tencerenin içindeki basınç gittikçe artar, dolayısıyla su 100 derecede kaynamaz, tenceredeki sıcaklık 130 dereceye kadar çıkar
    Böylece pişirilmesi istenen besinlerin ısısı suyun kaynama derecesinden çok daha yükseğe çıkar Bu yüksek sıcaklık yiyeceğe süratle nüfuz ederek, vitamin ve minerallerini kaybetmeden daha çabuk pişmesini sağlar Bundan dolayı et haşlaması en çok yarım saatte, kuru sebzeler yirmi dakikada pişebilirler


    Gelelim düdüklü tencerenin öyküsüne 1682 yılının 12 Nisan akşamı Londra’da bir evde kraliyet sosyetesinden bir grup yemek yiyeceklerdir Bu yemek o güne kadar yenmiş yemeklerden farklıdır çünkü davetlilerden Fransız mucit, 35 yaşlarındaki Deniş Papin, yemeği son buluşu olan, her tarafı kapalı, üzerinde emniyet vanası olan bir kap içinde pişirecektir

    Papin, gazlarla ilgili ana kanunları formüle eden İrlandalı fizikçi Robert Boyle’nin asistanıdır ve kabın içindeki buhar basıncını arttırarak, yemeğin sıvı kısmının kaynama noktasını yükselten bu buluşunu 1679′da gerçekleştirmiştir Yemekte bulunanlar pişen etten o kadar memnun olmuşlardır ki, bu buharlı tencere süratle yayılmış, hemen hemen bütün yiyeceklerin hatta pasta ve pudinglerin pişirilmelerinde bile kullanılmıştır
    Her icadın ilkinde olduğu gibi, bunda da bazı aksamalar olmuş, emniyet valfı sık sık tutukluk yapmış, güzel bir akşam yemeği yemeye hazırlananlar, tencere patlayınca yiyecekleri duvarlarda seyretmek zorunda kalmışlardır Bu patlamalar düdüklü tencerenin neredeyse 150 yıl unutulmasına yol açmıştır Tekrar popüler olması ise Napoleon Bonaparte sayesinde olmuştur

    ‘Bir ordu midesi üzerinde hareket eder’ diye bir vecizenin sahibi olan Napoleon askerlerine yiyecek ikmalini sağlıklı yapamamaktan şikayetçi idi Bu sorunu çözmek için parasal ödül vaat etmesi üzerine Fransız şef Nicholas Appert, Papin’in buluşunu geliştirerek günümüzdekine benzer pratik bir düdüklü tencere yapmış ve tekrar yaygın olarak kullanılmasını sağlamıştır


     
    MaWiM bunu beğendi.
  2. MaWiM

    MaWiM ♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥ Yetkili Kişi

    Kayıt:
    25 Temmuz 2007
    Mesajlar:
    34.164
    Beğenilen Mesajlar:
    2.213
    Ödül Puanları:
    113
    Düdüklü tencereyi ilk kullanmaya başladığım sıralar çok korkardım sanki düdüklü patlıcak yada kapağını açarken yüzüme kapak fırlıcak diye:D Ama icat eden iyikide etmiş kısa zamanda acaleniz de varsa imdadınıza düdüklü tencereler yetişiyor hem zamandan hemde gazdan tasaruf:)
     
  3. ASİMELEK

    ASİMELEK Daimi Üye Üye

    Kayıt:
    13 Aralık 2010
    Mesajlar:
    4.487
    Beğenilen Mesajlar:
    2.192
    Ödül Puanları:
    113
    Şehir:
    yüreğimin yüreği
    düdüklü tencerenin içinde çamaşır yıkanacağı hiç aklıma gelmezdi çok zekice :D:D bu düdklü tencerede pasta nasıl olur acaba merak ettim bak çok ilginç :D:D yaa bende kullanmaya çok korkuyorum ya patlarsa yanarsam dieee şimdi akıllı düdüklü tencereler var onları çok beğeniyorum. bide ben hiç camdan düdüklü tencere görmedim pasim keşke onunda resmini koysaydın yaa merak ettim :D:D paylaşım çok güzeldi beğendim pasimm emeğine sağlıkkk :kiss:
     
  4. beklenenbebis

    beklenenbebis Forum Okuru

    Bende ilk kullandığımda korkuodum ama sağolsun bizim düdüklü soğumadan açılmıo :D:D
     
Düdüklü tencere nasıl ortaya çıktı? konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. Düdüklü Tencere

    Düdüklü Tencere

    hangi düdüklü tencere düdüklüde dolma düdüklü tencerede kek pişirme tencerede dolma hangi tencere daha iyi Melekler, Düdüklü tencereyi çoğunuz kullanıyorsunuzdur. Kullandığınız markalardan memnun musunuz? En çok hangi yemekleri düdüklüde yapıyorsunuz? Düdüklü tencere hakkındaki bilgilerinizi paylaşır mısınız burada? Sevgiler
  2. Düdüklü Tencere Yiyeceği Nasıl Çabuk Pişirir?

    Düdüklü Tencere Yiyeceği Nasıl Çabuk Pişirir?

    ıslatılmamış kuru fasulye tarifi nohut nasıl çabuk pişer Tencere daha 14. yüzyılda hemen hemen tamamıyla bugünkü şeklini aldı. O zamanlar tencereler sadece yemek pişirmek için değil, su kaynatmak hatta içinde çamaşır yıkamak için bile kullanılıyordu. En eski tencereler dökme demirdendiler. Sonraları toprak, bakır, alimünyum, emaye ve camdan olanları da yapıldı Bakır tencerelerin, kullanış ve...
  3. Şarap Nasıl Ortaya Çıktı ?

    Şarap Nasıl Ortaya Çıktı ?

    Ben hiç içmedim ama günde bir kadeh şarabın kalbe iyi geldiği söylenir.Peki bu devalı ama dinimizce haram olan şarap nasıl meydana çıkmış biliyor muysunuz arkadaşlarım.... "TANRI yalniz suyu yaratmisti; insanlar ise sarabi yaratti." ( Victor Hugo ) Mitolojide tanrilarin içkisi olarak kabul edilen sarap, Tevrat, Incil ve Zebur'da kutsal içki olarak anilir.Sarabin ilk ortaya...
  4. Düdüklü Tencere Yemeği Nasıl Çabuk Pişiriyor

    Düdüklü Tencere Yemeği Nasıl Çabuk Pişiriyor

    Bu konu;Düdüklü tencere yemeği nasıl çabuk pişirir hakkında bilgi vermektedir. Yemek yaparken işimizi hem kolaylaştırıp hemde çabuklaştırır düdüklü tencerelerimiz.Ama bazılarımız korkar kullanmaya (Benim eltim mesela) peki düdüklü tencereler yemeği nasıl çabuk pişiriyor benim gibi merek eden meleklerimiz varsa faydalı bilgiler bölümümüzde bu sorunun cevabını bulabilirler. Tencere daha...
  5. Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır?

    Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır?

    Düdüklü tencereler bayanların mutfaktaki en büyük yardımcısı..Düdüklü tencereler buharın dışarıya kaçmasını önleyerek yiyeceklerinhem kısa sürede pişmesini hemde yiyeceklerin vitamininin içinde kalmasını sağlıyor.Yemekleri hızlı pişirmek için buhar gücünden yararlanma prensibi ile çalışan düdüklü tencereleri bir çok bayan tercih etsede şahsen kendim korktuğumdan ötürü kullanmıyorum.Her ne...

Sayfayı Paylaş