Dünyalıların aracı 'buzlu Dünya'ya indi

PaSikA

Yeni Üye
Üye
Dünyalıların aracı 'buzlu Dünya'ya indi
Avrupa Uzay Dairesi'ne ait Huygens aracı, Satürn'ün en büyük uydusu Titan yüzeyine başarıyla inerek, ilk fotoğrafları geçti.

Fotoğraflarda dikkat çeken, beyaz zemin üzerindeki yılankavi siyah çizgilerin, kıyı ya da kanyonlara işaret ettiği tahmin ediliyor. Uzmanlara göre bu durum suyun varlığına işaret ediyor.

Yedi yıl önce Cassini aracıyla birlikte Dünya'dan yola çıkan Huygens, Satürn'ün en büyük uydusu Titan'a doğru sabah saatlerinde başladığı inişi yaklaşık 2,5 saatte tamamladı.

Atmosfere girerken kontrol merkezine ısı kalkanının ve paraşütünün çalıştığını gösteren sinyaller gönderen Huygens, veri geçişine başladı.

Bazı uzmanlar bu olayın, Ay'a ayak basmak için verilen mücadeleden bu yana, en büyük atılımı sağlayabilecek uzay projesi olduğunu savunuyor.

Huygens'in sağlayacağı veriler, Dünya'da yaşamın nasıl başladığı konusunda ipuçları verebilir.

Güneş Sistemi'nde atmosferi bulunan tek uydu olan Titan'ın birçok açıdan, Dünya'nın milyarlarca yıl önceki koşullarını andırdığı belirtiliyor.

Atmosferi büyük oranda azottan oluşan Titan'da, yüzey sıcaklığı eksi 180 derece dolayında.

Yedi yıl önce yola çıkan Cassini Huygens uzay aracı, yaklaşık 2 milyar kilometre yol aldıktan sonra geçen yıl 'halkalı gezegen' Satürn'e ulaşarak yörüngesine girmişti.

Cassini'den fırlatılan Huygens'in gezegenin uydusu Titan'dan görüntü, fotoğraf ve kimyasal analizler göndermesi bekleniyor.

Huygens, yaklaşık iki buçuk saat boyunca, Titan'ın yüzeyi hakkındaki bilgileri, halen yörüngedeki ana uzay aracı Cassini'ye aktaracak.

Bu veriler Cassini'de herhangi bir kazaya uğramaması için dört veri merkezine kaydedildikten sonra Dünya'ya aktarılıyor.

Huygens'in, Titan'ın yüzeyinde sadece bir kaç saat işler durumda kalabileceği tahmin ediliyor.

Ancak bu sürenin uzunluğunu, aracın nasıl bir yüzeye indiği ve inişte ne ölçüde hasar gördüğü belirleyecek.

Kameraların aktarabilecekleri arasında; hidrokarbon denizleri, organik buz kütleleri, hatta belki çamur püskürten volkanlar da olabilir.

Bilimadamları ayrıca araca yerleştirdikleri mikrofonlar aracılığıyla Titan'ın bol fırtınalı atmosferini dinlemeyi, hatta gökgürültülerini duymayı umuyor.

Cassini'den 25 Aralık'ta fırlatılan Huygens, yaklaşık üç haftadır saatte 25 bin kilometre hızla, Satürn'ün en büyük uydusuna doğru ilerliyordu.

Araç kalın, turuncu bulutlarla kaplı Titan'ın atmosferine girdiğinde, hızının ses hızının 20 katını aştığı tahmin ediliyor.

Bu nedenle böyle bir yolculuğu hasarsız tamamlamış olması uzmanlar için büyük bir zafer.
Avrupa Uzay Ajansı'nın bilim direktörü Profesör David Southwood, 'etkisi yüzyıllarca hissedilecek bir olayı başardık' diye konuştu.

Adını 17. yüzyılda Titan'ı keşfeden Hollandalı gökbilimci Christiaan Huygens'ten alan aracın seferi, Avrupa Uzay Dairesi ile Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi NASA'nın işbirliği sonucu gerçekleşti.

Çalışmalarını sürdürecek Cassini aracı, Satürn çevresinde dört yıl süreyle araştırmalar yapacak.

Titan'a inişi de içeren Cassini - Huygens projesinin tamamının bütçesi üç milyar doları aşıyor. Sadece Titan araştırmasının ise yaklaşık 450 milyon dolara mal olduğu tahmin ediliyor.
 
Geri
Üst