Ekmek Yemeden Diyet Olur mu ?

T

TİTAN

Forum Okuru
Ekmek Yemeden Diyet Olur mu ?
ekmek yemeden diyet
ekmek yemeden kilo verilir mi





Beslenme hataları içinde en sık yapılanı ekmek yememektir melekler :) Özellikle kendi kendine kilo vermeye çalışmak isteyen insanlar ekmek yemeyi keserek kilo verebileceklerini düşünürler. Evet, biraz kilo verirler ama kilo verdikten sonra bir anda ekmeğe saldırdıklarında daha fazla kilo alırlar ve sağlıklarında da olduklarının farkına varmazlar. Uzmanlar ekmeksiz kilo verilmeyeceğini, bunun çok büyük bir diyet hatası olduğu konusunda bizleri uyarıyorlar. Ayrıntılar şöyle;


ekmek-34c.jpg

Zayıflamak isteyenlerin ilk başvurduğu yol olan ‘ekmeği kesmenin’ vücuda yarardan çok zarar getirdiği belirtildi. Uzmanlar diyette bile olunsa vücudun her zaman ekmeğe ihtiyacı olduğunu belirterek, ekmeği tamamen kesmenin böbrek yetmezliğinden aşırı strese kadar sağlığa birçok zararının olduğu konusunda uyarıyor.

Uzmanlar sağlıklı diyet programlarının yüzde 55 ila 60’nın karbonhidratların oluşturduğunu, diyet yapan kişilerin mutlaka ekmek tüketmesi gerektiğini söyledi. Uzmana danışmadan diyete karar verenlerin yaptığı en büyük yanlışın “ekmeği kesmek” olduğunun altını çizen İnalp, bu kişilerin diyete devam ettiklerinde böbrek rahatsızlığı yaşamaları olasılığının yükseldiği uyarısında bulundu.

Diyet yaparken 6-8 dilim ekmek tüketmek gerektiğini ifade eden İnalp, “Ekmek yememiş hastalarda böbrek zarar görüp, ürik asit yükselir. İrik asit yükselince GUT denen hastalık ortaya çıkar. Ekmeksiz fazla aminoasit almak böbreğin çalışmasına zarar veriyor. Ayrıca ekmek yemediğiniz zaman doymazsınız. Doymayınca diğer gıdalardan daha fazla tüketmek zorunda kalırsınız. Diğer gıdalar da yağ içerir. Kilo vermek yerine alma ihtimali ortaya çıkar.

Doğru ekmeği doğru miktarlarda tüketmek gerektiğini ifade eden Topalakçı “Vücudumuz her zaman bir parça ekmeğe ihtiyacı var. B grubu vitaminler içerir. Bu nedenle her öğünde kişi için yeterli miktarlarda tüketilmesinde sakınca yok.

Beyaz ekmekten ziyade özellikle içeriğinde B2, B6, B12 ve C vitaminleri ile demir, kalsiyum, niasin, folik asit ve çinko bulunan bol lifli çavdar ekmeğinin faydaları saymakla bitmiyor. Kolesterolün düşmesine, bağırsakların çalışmasına, kan şekerinin ve kan lipitlerinin düzenlenmesine yardımcı oluyor. Koroner kalp rahatsızlıkları ve diyabet hastalığı olanların diyetlerinde de olumlu etkileri bulunuyor. Az tüketilmesi de hafıza geriliğine neden olmakla birlikte kişide aşırı strese yol açabilir.

Uzun ömrün kaynağı ekmek

Toplumda ekmek konusunda çok yanlış bir kanı var. Kilo almada ekmeği sorumlu tutmak söz konusu değil. Ekmek günümüzde sağlıklı beslenmenin temelidir. İnsan ömrünü uzatıyor. Tarihe bakarsak insan ömrünün tarım devriminden sonra uzamaya başladığını görüyoruz. O zaman ekmek ömrü kısaltan değil uzatan bir besin öğesidir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken ekmeğin ne kadar tüketildiğidir.

Diyeti kolaylaştırır

Ekmek içerisinde protein ve vitamin bulunduran ana gıda maddesidir. Dolayısıyla tamamen kesilmesi yanlış olur. Miktarını iyi ayarlamak lazım. Günde alınan 170-180 gram karbonhidratın 70-80 gramını ekmekten alıyoruz. Bunun 30-40 grama indirilmesi kafi. Tamamen kesilmesi kişide tokluk hissi getirmez aksine açlık hissi verir. Devamlı yeşil sebze yiyen kişi doymaz. O nedenle bir dilim ekmek her zaman tokluk hissini artıracak, hastanın diyete uymasını kolaylaştıracak.
 
Geri
Üst