ekmekteki katkı maddeleri sağlığı tehdit ediyor

Konu, 'Herşeyin başı sağlık !' kısmında PeLiNiM tarafından paylaşıldı.

  1. PeLiNiM

    PeLiNiM Yeni Üye

    e300 katkı maddesi ekmeğin içindeki maddeler ekmek katkı maddeleri nelerdir e300 nedir maddesi nedir Soframızdan eksik etmediğimiz ekmeğin içinde o kadar çok katkı maddesi varmış ki....Hepside birçok hastalığa sebep olacak türden...
    Ne yapmalıyız?Ekmek yerken sağlığımızdan olmamak için buyrun bilgilenin:)


    Bugünkü Katkılı Ekmek Ürünlerinde Kullanılabilen Katkı Maddeleri:

    Enzimler, E 300 Askorbik Asit(C vitamini), Bitkisel Yağlar, Emülgatörler(E 471-E477 Mono- ve digliseridler ve modifiye edilmiş formları), E 282 kalsiyum propiyonat, E 281 sodyum propiyonat, E 262 Sodyum diasetat, sirke, E 260 asetik asit, E 280 propiyonik asit, E 202 potasyum sorbat, E 200 sorbik asit, E 202 potasyum sorbat ve E 203 kalsiyum sorbat, E 283 potasyum sorbat, Şekerler (Sakaroz,Maltoz,Fruktoz,glukoz), E170 kalsiyum karbonat, E332 Potasyum sitrat, E481 Sodyum stearol-2-laktilat,E422 Gliserol (gliserin)
    “Ayrıca, Daha beyaz görünen un elde etmek için, E928 benzoil peroksit ve E924 potasyum bromat gibi kanserojen ve alerjik maddeler beyazlatıcı olarak, E920 Sistain gibi insan saçından ve domuz kılından üretilen ve hacım artırıcı olarak kullanılan katkı maddeleri de söz konusudur.”

    Bu Katkı Maddelerinin açılımı ise şöyle:
    E170 kalsiyum karbonat: Hem renklendirici hem mineral tuz; kaya minerali veya kemikten elde edilir; diş macunu, beyaz boya, temizleme tozları, bisküvi, ekmek, kek, dondurma, dondurulmuş konserve sebze ve meyvede ve ilaçlarda kullanılır; yüksek dozlarda zehirlidir; safra, böbrek taşı, hemoroid, kabızlık ve fistül kanamalarına sebep olabilir. Ayrıca kemikten elde edilmesi ihtimali bu katkı maddesini en azından şüpheli hale getirir.

    E 471-E477 Mono- ve digliseridler ve modifiye edilmiş formları: Homojenleştirici .Bitkisel ve hayvani kökenli olabilir.Bitkisel kökenden türetilirse, helâldir. Hayvani unsurlardan türetilirse, şüphe arzeder. Eğer, eti helâl ve kesimi islâmi usulle yapılmış hayvani yağlardan türetilmiş ise helâl kabul edilir.

    E 280 propiyonik asit, E 281 sodyum propiyonat, E 282 kalsiyum propiyonat, E 283 potasyum sorbat: Koruyucu olarak kullanılır. Migren ağrılarına sebep olabilir; doğal olarak mayalanmış gıdalarda, insan teri ve geviş getirenlerin sindirim organlarında bulunur, ayrıca suni olarak etilen, karbon monoksit, propiyonaldehit, doğal gaz, mayalanmış kağıt hamuru veya çürümüş lif bakterisinden elde edilir; yaygın olarak ekmek ve un mamullerinde kullanılır.

    E 200 sorbik asit, E 202 potasyum sorbat: Koruyucu olarak kullanılır. Bitkisel kökenlidir. Ciltte kaşıntıya sebep olabilir

    E420 sorbitol: Kıvam artırıcı,suni tatlandırıcı ve nem tutucu; etli ve zarlı kabuksuz meyvelerden veya sentetik olarak glukozdan elde edilir; gıda,ilaç ve kozmetiklerde kullanılır.Bebek ve küçük çocuk gıdalarında kullanmak yasaktır.

    E422 Gliserol (gliserin): Kıvam artırıcı,tatlandırıcı ve nem tutucu, yağlı renksiz alkol;hayvansal veya bitkisel yağların alkalilerle ayrışması sonucu elde edilir; petrol ürünlerinden ve bazen propilenden sentetik olarak veya şekerden mayalanarak da elde edilir; büyük miktarlar baş ağrısı, susuzluk, bulantı ve yüksek kan şekerine sebep olabilir. Hayvan kökenli olması ihtimali göz önünde tutulmalıdır.

    E920 Sistain: Un işleme ajanı. İnsan saçı, başta domuz olmak üzere hayvan kılı ve tavuk tüyünden elde edilir

    E924 potasyum bromat: Un işleme ajanı.Büyük miktarlarda bulantı, kusma, diyare ve sancılara neden olabilir.

    E928 benzoil peroksit: Un işleme ajanı. unun beyazlaması için kullanılır. Alerjik geçmişi olanlar sakınmalıdır.

    Bunlar migrenden, alerjiye hatta kansere kadar birçok rahatsızlıklar oluşturabilen maddelerdir. Uygulamada ise bu katkı maddeleri bu isimleri ile değil ticari isimleri ile alınır satılır ve kullanılır. Kullanıcı firma bu maddelerin içerikleri ile de pek ilgilenmez. Ayrıca fırınlarda bu katkı maddelerini hamura katacak eğitilmiş elemanların yetersizliği sebebi ile ekseriya limit aşımı tehlikesi de söz konusu olmaktadır. Bugün üretici ve satıcı istekleri, gıdanın ilk günkü tazeliğini koruyacak şekilde, gıdaların raf ömrünün artırılması yönünde olmaktadır. Buna karşılık gıdanın raf ömrünü artırmak amacıyla ürünlere ilave edilen katkı maddelerine karşı ise kimi tüketicilerin gittikçe artan haklı çekinceleri bulunmaktadır. Ancak ister paketli olsun, ister paketsiz satılsın çoğu ekmeklerde kullanılan katkı maddelerinin detay bilgileri yer almamaktadır. Bu da tüketiciyi zor durumda bırakmaktadır. Halbuki etiket bilgileri hem yasal olarak, hem etik olarak tüketicinin en tabii hakkı olmak zorundadır. Ancak, bu sonuçta tüketicinin bilinçsizliği ve ilgisizliği, üreticinin bencilliği ve resmi kurumların denetimsizliği müştereken rol oynamaktadır. " şeklinde konuştu.

    Peki ne yapacağız?

    Güvendiğimiz Market veya Fırından Katkısız Ekmek İsteyelim

    “Tarım ve Köyişleri Bakanlığının yeni tebliğinde Ekmeğe, herhangi bir katkı maddesi katılmaz ise etiket üzerinde ekmek adı ile birlikte "katkısız" ifadesi kullanılır.” şeklinde bir düzenleme getirmiştir. O halde öncelikle çevremizde katkısız ekmek üreten fırınları araştırmalıyız. Bulduktan sonra iyice sorgulamalıyız. Çünki maalesef ülkemizde üreticilerden doğru bilgi almak ekseriya zor olmaktadır. İyice emin olduktan sonra katkısız ekmek tüketmeliyiz."

    Sofralarımızdan beyaz ekmeği kaldırıp, yerine kepekli ekmeği ikame edelim.

    Kepek ekmeğin neden tercih edilmesi gerektiğini, uzmanlar şöyle açıklamaktadır:

    "Buğday, sağlık açısından yararlı olan B2 ve B6 vitaminleri ile niyasin, folik asit, demir ve çinko içeriyor. Bu maddelerin daha çok yoğunlaştığı kısım olan buğdayın dış kabuğu, un yapımı sırasında ayrıştırılıyor ve bu yüzden ekmeğin besin değeri düşüyor. Bu nedenle, beyaz ekmek yerine kepek ekmeğinin tercih edilmesi daha sağlıklıdır"

    Şeker hastaları, kilo sorunu olanlar, mide ve bağırsak rahatsızlığı çekenler tarafından daha çok tercih edilen kepek ekmeğin herkes tarafından tüketilmesini öneriyoruz.







     
ekmekteki katkı maddeleri sağlığı tehdit ediyor konusuna benzer içeriklerimiz
  1. GIDA KATKI MADDELERI!!(önemli)

    gıda katkı maddeleri sunum Son yıllarda, özellikle tüketici haklarını ilgilendiren ve en çok tartışılan konulardan biri de hergün tükettiğimiz hazır yiyecek ürünlerinde bulunan katkı maddeleri. Bunları hepimiz her zaman her yerde tüketiyoruz; hatta içinde yaşadığımız toplum şartları da bir yerde bunu gerektiriyor diyebiliriz....
  2. topuklu ayakkabilar sagligi tehdit ediyor

    topuklu ayakkabilara dikkat Kadınların çok sevdiği şık ayakkabılar ayak rahatsızlıklarını tetikliyor. Ortopedi Uzmanı Doktor Erdeniz Duygulu, bayanlarda görülen birçok ayak rahatsızlığının temel kaynağının topuklu ayakkabılar olduğunu vurguladı. Duygulu, topuklu ayakkabı tutkusunun kadınların sağlığını hiç düşünmeden tehlikeye atmasına sebep olduğunu belirterek, “Spor ayakkabılar da...
  3. Bakımsız su depoları sağlığı tehdit ediyor

    Standart dışı yapılan veya bakımı ihmal edilen depoların, su ile bulaşan tifo, dizanteri, akut bağırsak ve bulaşıcı sarılık gibi hastalıklara zemin hazırladığı bildirildi. Adana Hıfzıssıhha Enstitü Müdürü Yılmaz Çanga, su kirliliğinin karşılaşılan en önemli çevre sorunlarından biri olduğunu söyledi. Çanga, kirliliğin en bariz şekilde görüldüğü yerlerin başında ise her konut ve iş yerinde...
  4. Piercing modası sağlığı tehdit ediyor

    The British Medical Journal tıp dergisinde yayınmlanan araştırmada; her 10 İngiliz'den birinin vücudunun çeşitli bölgelerine piercing yaptırdığı belirtildi. Bu modanın devam etmesi halinde İngiliz kadınların yarısının bu uygulamayı yaptıracakları, bunun da geri dönülmesi çok zor sağlık sorunlarına yol açacağı düşünülüyor. Piercing'in yol açtığı sağlık sorunlarının çoğunu işlem sırasında...
  5. Göz kaşıntısı ve gözleri sürekli ovuşturmak sağlığı büyük ölçüde tehdit ediyor.

    göz kaşıntısının nedenleri göz kaşıntısı kaşıntısına ne iyi gelir gözde kaşıntı kaşıntısı neden olur Göz kaşıntısı ve gözleri sürekli ovuşturmak sağlığı büyük ölçüde tehdit ediyor. Uzmanlar, “Göz kaşıntısı ve gözleri sürekli ovuşturmanın zararlı etkileri” hakkında bilgi verdi. Gün içerisinde gözleri kaşımak pek çoğumuz için masum bir hareket olsa da, gözleri sık sık kaşımak ve ovuşturmak...
  6. Hava kirliliği sağlığı tehdit ediyor

    Türkiye'de, ısınma amaçlı, düşük kalorili ve kükürt oranı yüksek kömürlerin yaygın kullanımı nedeniyle oluşan hava kirliliği akciğer fonksiyonlarında azalmaya yol açıyor. Artan enerji talebinin genellikle petrol ve kömür gibi fosil yakıtlarla karşılanması atmosferdeki karbondioksit miktarını artırıyor, hava kirliliği ise solunum yolu hastalıklarının yaygınlaşmasına neden oluyor. Zonguldak...
  7. Kirli su, sağlığı tehdit ediyor

    kirli sudan bulaşan hastalıklar kirli su hastalıkları sulardan bulaşan hastalıklar Sudan geçen birçok hastalıklar vardır iyice yıkanmayan sebze ve meyveler sağlığı tehdit etmektedir Kirli ve iyice yıkanmamış besinler sonucunda bazı hastalıklarla karşı karşıya kalırız Bunun için nelere dikkat etmeli ve bu hastalıklara karşı ne gibi önlemler almalıyız? Uzmanlara göre bunun için alınacak...
  8. katkı maddeleri hayatımızı ele geçirmişler

    1.tat verıcı maddeler besın katkı maddelerının en buyuk ve en önemlı gurubunu olustururlar.Bunlardan en alıskın olduklarımızdan birçogu dagal baharat ve karanfıl ,zencefılve turunçgiller yagları ve vanılya gıbı esans yagları özütleridir. 2.besın elementlerı besınlere işlenmesi sırasında kaybolan besın degerını telafı ıcın veya yeter derecede bulunmayan dogal besın elementleri içeriğini...
  9. Ekmekte ki Katkı Maddeleri Nelerdir?

    ekmek, içinde ki katkı maddeleri, nelerdir, içinde neler var, zararları, ile ilgili bilgiler burada melekler Her öğünümüzde soframıza koyduğumuz ekmeğin içinde neler olduğunu biliyor muyuz melekler? Bu kadar yumuşak ve taze kalmasının sebebi mutlaka içinde ki katkı maddeleridir,çünkü doğal ekmek çabucak bayatlar :) Paylaşacağımız makale ,ekmekte ki katkı maddeleri ile ilgili,bakın...
  10. Paketlenmiş ürünlerin katkı maddeleri nelerdir?

    Merhaba arkadaşlar Paketlenmiş ürünlerin katkı maddeleri nelerdir?

Sayfayı Paylaş

Meleklermekani.Com misafirleri bu sayfayı şunları arayarak geldiler :

  1. e300 nedir