Ekonomiye 1 trilyon dolarlık kaynak

PaSikA

Yeni Üye
Üye
Ekonomiye 1 trilyon dolarlık kaynak
G20 liderleri, IMF gibi çok uluslu kuruluşlara 1 trilyon dolar kaynak aktarılması konusunda anlaştı.


Dünyadaki gelişmiş ve gelişmekte olan 20 ülkenin liderleri küresel ekonomiyi canlandırmaya yönelik bir dizi karar aldı. Zirve kapanışında konuşan İngiltere Başbakanı Gordon Brown, G20'nin küresel krize karşı ortak hareket konusunda, yeni bir uzlaşmaya vardığını açıkladı.

G20'nin zor durumda bulunan ülkelere yardım için Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası'na 1 trilyon dolar verme konusunda anlaştığını kaydeden Brown, G20'nin, dünya ekonomisinde gelişmekte olan ülkelere daha fazla söz hakkı verilmesi konusunda anlaştığını bildirdi.

Brown, IMF kaynaklarının 500 milyar dolar artırılarak 750 milyar dolara çıkarılmasına karar verildiğini açıkladı. Böylece IMF'nin mevcut 250 milyar dolar olan kaynakları üç katına çıkacak. Ayrıca IMF gerektiğinde 250 milyarlık bir ek kaynaktan da yararlanabilecek.

Daha önce Japonya ve Avrupa Birliği IMF'nin kaynaklarının artırılması için 100'er milyar dolar katkıda bulunabileceklerini söylemiş, ABD'de ayrıca 100 milyar dolara yakın kaynak sunacağını belirtmişti.

Dünya ticaretinde finansman sağlamak amacıyla ihracat kredisi ve yatırım kurumları ve çok uluslu kalkınma bankaları aracılığıyla gelecek iki yıl içinde 250 milyar dolar kaynak aktarılacak. Yeni program için 50 milyar dolarlık bir ek ödeme olacak.

G20 ülkelerinin primler ve ödemeler konusunda yeni küresel kurallar konulması konusunda anlaştığını ifade eden Brown, ''G20 ülkeleri korumacılığa karşı çıkacak'' diye konuştu.

Brown, zirveye katılan 20 ülkenin, böyle bir krizin yinelenmesini engellemek için, vergi cennetlerine göz yummamak, hedge fonları denetlemek ve mali sisteme güveni yeniden inşa etmek için, ortak politikalar oluşturacağını söyledi.

Brown, hedge fonların küresel bir denetime tabii tutulacağını, bankaların gizlilik kurallarının sonuna gelindiğini söyledi.

EN BÜYÜK CANLANDIRMA PROGRAMI

Brown, "G20 ülkeleri dünyanın bugüne kadar gördüğü en büyük canlandırma programını ortaya koyuyor. Bu program çerçevesinde 500 trilyon dolar ekonomilere enjekte edilmiş olacak" dedi.

"Kriz anında dünyanın en yoksullarına sırtımızı dönmemiz doğru olmaz" diyen Brown sözlerini şöyle sürdürdü: "Diğer tarafı gözardı etmeyeceğiz. Daha zor ülkelere yardım edilmesi için IMF'nin bir takım önerilerde bulunmasını istedik. En yoksul ülkeler için 50 milyar dolarlık yardım yapılacak. G20 ülkeleri bu yıl yeniden biraraya gelecek. Uluslararası işbirliğinde yeni bir döneme girdik."
 
Geri
Üst