gebe
  1. TİTAN

    TİTAN Forum Okuru

    Elma Kesildiğinde Niçin Kararır?

    Konu, 'Bunları Biliyor musunuz ?' kısmında TİTAN tarafından paylaşıldı.

    elma, kesilince neden kararır, sebepleri, niçin kararır, kararma sebebi, ile ilgili bilgileri burada bulabilirsiniz [​IMG]

    Sevgili melekler,
    En faydalı ,her derde deva gıdalardan biri elmadır.Öyle ki uzmanlar her gün bir elma yemenin unutulmaması gerektiğini söylüyorlar.Ben pek sevmem ne yazık ki.Ama bazen aklıma gelip te yediğim zaman,bilgisayarın başındayken bir ısırıktan sonra dönüp elmaya baktığımda karardığını görünce hiç yiyesim gelmiyor.Niye kararıyor acaba elma bu kadar çabuk?

    Eğer canlılardaki hücre yapısını biliyorsanız, her hücrede binlerce enzim olduğunu da biliyorsunuz demektir. Enzimler hücrenin yaşaması için gerekli her türlü görevi yerine getirirler. Elmaların ve pateteslerin kesildiklerinde kararmalrı işte bu enzimlerden birinin ”polifenol oksidaz” diye adlandırılanın (biz kısaca -PPO- diyeceğiz) yarattığı bir sorundur. Bu enzim, yani PPO, havanın oksijeni alıp, elmada bulunan ”tanin” adlı kimyasalla birleştirerek kararmaya neden olur.

    Elmayı kestiğiniz veya kabuğunu soyduğunuz zaman, kesilme yüzeyindeki hücreler de bölünür, açılır. Buradaki PPO”lar havanın oksijeni ile birleşerek aynen demirin paslanması gibi bir renk değişimi olayı yaratırlar. Yere düşen elmaların yüzeyinde oluşan kahverengi noktaların nedeni de aynıdır.

    Kahverengi renge dönüşmeyi önlemenin bir yolu onları keser kesmez bir suya koymak ve hava ile ilişkilerini kesmektir, ancak sudan çıkarıldıklarında yine koyulaşmaya devam ederler. C vitamini kararmayı önleyebilir. Meyvenin kararan kısmına limon dökerseniz, içindeki C vitamini, taninin oksijen ile temasını önler ve kararma hızını azaltır. Bu nedenle meyve ve sebze işleyen yerlerde kabuklar soyulduktan veya dilimleme işlemi yapıldıktan sonra meyve ve sebzeler limon tuzu içeren suya atılır.

    Bütün enzimlerin ortak özelliği 75 derece sıcaklığın üzerinde etkisiz hale gelmeleridir. Yani ısıtmak da bir çaredir. Bu tip sebze ve meyveler haşlandıklarında enzimlerin faaliyetleri durur ve ”enzimatik esmerleşme” denilen bu olay görülmez. Şimdi müjdemizi verelim. Meyve işleyicilerini, salata hazırlayıcılarını, ev kadınlarını deli eden bu olayın da çaresi bulundu. Çekirdeksiz meyve yetiştirebilmek için çalışmalarını sürdüren genetik mühendisleri, meyve sineğinin oluşumu ve bu esmerleşme üzerine de gittiler. Özellikle beyaz üzümden şarap ve şeker kamışından şeker elde etmede sorun olan bu esmerleşmeyi genetikçiler enzim klonloyarak önlemeyi başardılar.


     
Elma Kesildiğinde Niçin Kararır? konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. Elektrik Kesildiği Halde Telefonlar Nasıl Çalışır!!

    Elektrik Kesildiği Halde Telefonlar Nasıl Çalışır!!

    Size şaşırtıcı gelebilir ama, telefon evimizdeki en basit cihazdır. O kadar basittir ki, ana yapısı yüzyıldır değişmemiştir. Eğer 1920′li yıllardan kalma bir antika telefon bulabilirseniz, fişini duvardaki deliğe takın, gayet iyi çalışır. Telefon sistemi o kadar basittir ki, evimizin bir ucuna bir aparat, diğer ucuna bir başka aparat koyup, bunları birbirlerine araya 9 voltluk bir pil ve bir...
  2. elmalar

    elmalar

    Merhabalar degerli misafirimiz, sitemizde toplu bir temizlik yapmak zorunda kaldik. Su anda gormek istediginiz konuyu maalesef sizlere sunamiyoruz. ilgili sayfamizin google siralamalarindan dusmesi icin gerekli algoritmik degerleri sitemize verdik. Verdigimiz rahatsizlik icin sizlerden ozur dileriz. Dilerseniz yukaridan sitemizin logosuna tiklayarak anasayfamiza gidebilir, Ya da ust sag...
  3. **Erkeğin Hayatı Nasıl Kararır ?**

    **Erkeğin Hayatı Nasıl Kararır ?**

    Erkeğin Hayatı Nasıl Kararır ? ERKEK- Söyle. KADIN- . . . . . . . . . . . . ERKEK- Söylesene! KADIN- Acelen varsa söylemiyim. ERKEK- Acelem yok ama çıkıcam, söyle KADIN- Söyle söyle diyip üstüme gelme. ERKEK- Ya niye üstüne geliyim. Bişey söylemiycek miydin? KADIN- Yok bişey yok. Ne söylicem ki sana? ERKEK- Yanlış anladım demek ki. Çıkıyom ben o zaman. KADIN- Çık sen, çık. Hep kaç! ERKEK-...
  4. elma kesilince niçin kararıyor?

    elma kesilince niçin kararıyor?

    Meyve ve sebzelerin bazılarında kesildiklerinde, kabukları soyulduğunda veya herhangi bir şekilde zedelendiklerinde farklı tonlarda renk değişimleri oluşur. Elma, armut, ayva, patates gibi birçok sebze ve meyve bu özelliği gösterir. Eğer canlılardaki hücre yapısını biliyorsanız, her bir hücrede binlerce enzim olduğunu da biliyorsunuz demektir. Enzimler hücrenin yaşaması için gerekli her türlü...
  5. Kesilen Elma Neden Kararır?

    Kesilen Elma Neden Kararır?

    elma neden kararır İnsan sağlığına en faydalı meyvelerden biri olan elmayı kestiğiniz zaman bir süre sonra kalan bölgenin karardığını görürsünüz.Ve ister istemez de kararar bölgeyi yemek istemez haliyle elmayı araya verirsiniz.Peki kesilen elmanın kalan yarısının kararmaması adına ne yapabilirsiniz?İşte cevabı: Ev kadınlarının bu “korkulu rüyası”nın aslında basit bir nedeni var; hava....

Sayfayı Paylaş