gebe
  1. AuSSie-AnGeL

    AuSSie-AnGeL Daimi Üye Üye

    Kayıt:
    15 Şubat 2009
    Mesajlar:
    6.965
    Beğenilen Mesajlar:
    780
    Ödül Puanları:
    113
    Şehir:
    aNKaRa

    Elma kesilince neden kararıyor ?

    Konu, 'Bunları Biliyor musunuz ?' kısmında AuSSie-AnGeL tarafından paylaşıldı.

    elma kesilince neden kararır elma neden sararır esmerleşmek için ne yapılmalı Acaba elma kesilince neden kararıyor ??? Hadi hep beraber öğrenelim.. [​IMG]



    Meyve ve sebzelerin bazılarında kesildiklerinde kabukları soyulduğunda veya herhangi bir şekilde zedelendiklerinde farklı tonlarda renk değişimleri oluşur. Elma armut ayva patates gibi birçok sebze ve meyve bu özelliği gösterir. Eğer canlılardaki hücre yapısını biliyorsanız her bir hücrede binlerce enzim olduğunu da biliyorsunuz demektir. Enzimler hücrenin yaşaması için gerekli her türlü görevi yerine getirirler. Elmaların veya patateslerin kesildiklerinde kararmaları işte bu enzimlerden birinin ‘polifenol oksidaz’ diye adlandırılanın (biz kısaca -PPO- diyeceğiz) yarattığı bir sorundur. Bu enzim yani PPO havanın oksijenini alıp elmada bulunan ‘tanin’ adlı kimyasalla birleştirerek kararmaya neden olur.
    Elmayı kestiğiniz veya kabuğunu soyduğunuz zaman kesilme yüzeyindeki hücreler de bölünür açılır. Buradaki PPO’lar havanın oksijeni ile birleşerek aynen demirin paslanması gibi bir renk değişimi olayı yaratırlar. Yere düşen elmaların yüzeyinde oluşan kahverengi noktaların nedeni de aynıdır. Kahverengi renge dönüşmeyi önlemenin bir yolu onları keser kesmez suya koymak ve hava ile ilişkilerini kesmektir ancak sudan çıkarıldıklarında yine koyulaşmaya devam ederler. C vitamini kararmayı önleyebilir. Meyvenin kararan kısmına limon dökerseniz içindeki C vitamini taninin oksijen ile temasını önler ve kararma hızını azaltır. Bu nedenle meyve ve sebze işleyen yerlerde kabuklar soyulduktan veya dilimleme işlemi yapıldıktan sonra meyve ve sebzeler limon tuzu içeren suya atılır.
    Bütün enzimlerin ortak özelliği 75 derece sıcaklığın üzerinde etkisiz hale gelmeleridir. Yani ısıtmak da bir çaredir. Bu tip sebze ve meyveler haşlandıklarında enzimlerin faaliyetleri durur ve ‘enzimatik esmerleşme’ denilen bu olay görülmez. Şimdi müjdemizi verelim. Meyve işleyicilerini salata hazırlayıcılarını ev kadınlarını deli eden bu olayın da çaresi bulundu. Çekirdeksiz meyve yetiştirebilmek için çalışmalarını sürdüren genetik mühendisleri meyve sineğinin oluşumu ve bu esmerleşme üzerine de gittiler. Özellikle beyaz üzümden şarap ve şeker kamışından şeker elde etmede sorun olan bu esmerleşmeyi genetikçiler enzim klonloyarak önlemeyi başardılar.
    Pratikte uygulandığında büyük bir ekonomik fayda da sağlayacak bu araştırma sonuçları kesildiklerinde benzer esmerleşmeyi gösteren ağaçlara da uygulanacak ve böylece kağıt üretimindeki bir sorun daha ortadan kalkacaktır. Bileşimlerinde okside olabilecek enzim bulunmayan turunçgillerde yani portakal limon ve mandalinada esmerleşme olayı görülmez.

     
  2. sahtedüşler

    sahtedüşler Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    8 Eylül 2009
    Mesajlar:
    259
    Beğenilen Mesajlar:
    3
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    kütahya
    teşekkür ederim paylaşımın için bilgi bilgidir dimi ama
     
Elma kesilince neden kararıyor ? konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. sütten kesildim nedeni nedir

    sütten kesildim nedeni nedir

    sütü kesilen anne ne yapmalı sütüm kesildi ne yapmalıyım Sütten kesilmenin birkaç sebebi vardır. Bunların önde gelenle*rini sıralayalım: Bebek Emmez İse: Yeni doğan bebeğin emmeyişi, ya rahimde yeterince gelişmediğinden ya da erken doğmasındandır. Her iki durumda da bebek zayıftır. Dudak kasları memeden süt emecek...
  2. elma kesilince niçin kararıyor?

    elma kesilince niçin kararıyor?

    Meyve ve sebzelerin bazılarında kesildiklerinde, kabukları soyulduğunda veya herhangi bir şekilde zedelendiklerinde farklı tonlarda renk değişimleri oluşur. Elma, armut, ayva, patates gibi birçok sebze ve meyve bu özelliği gösterir. Eğer canlılardaki hücre yapısını biliyorsanız, her bir hücrede binlerce enzim olduğunu da biliyorsunuz demektir. Enzimler hücrenin yaşaması için gerekli her türlü...
  3. Kesilen Elma Neden Kararır?

    Kesilen Elma Neden Kararır?

    elma neden kararır İnsan sağlığına en faydalı meyvelerden biri olan elmayı kestiğiniz zaman bir süre sonra kalan bölgenin karardığını görürsünüz.Ve ister istemez de kararar bölgeyi yemek istemez haliyle elmayı araya verirsiniz.Peki kesilen elmanın kalan yarısının kararmaması adına ne yapabilirsiniz?İşte cevabı: Ev kadınlarının bu “korkulu rüyası”nın aslında basit bir nedeni var; hava....
  4. 27 Nisan internet neden kesildi

    27 Nisan internet neden kesildi

    27 Nisan internet neden kesildi bunun sebebi açıklandı mı nasıl olurda 2 saate yakın internet olmaz yaa:S
  5. Çatal Bıçaklarınız Kararıyorsa Ne Yapmanız Gerekiyor?...

    Çatal Bıçaklarınız Kararıyorsa Ne Yapmanız Gerekiyor?...

    Kararan Çatal Bıçaklarınız İçin Çatal Bıçaklarınız Kararıyorsa Ne Yapmalısınız Çatal - bıçaklarınız kararıyorsa... Birçok kadını çıldırtan aksiliklerden biri de çatal, kaşık, bıçak takımlarının zamanla kararmasıdır. Ancak bu duruma basit bir yöntemle çözüm bulabilirsiniz.Çatal, bıçak, kaşık ve buna benzer mutfak aletleriniz karardıysa, bulaşık makinenizin deterjan gözüne ayda bir...

Sayfayı Paylaş