gebe
  1. NuRoVSkİ

    NuRoVSkİ Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    30 Kasım 2007
    Mesajlar:
    4.110
    Beğenilen Mesajlar:
    4
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    ankaradan bı adet meleğim:)

    elma kesilince niçin kararıyor?

    Konu, 'Bunları Biliyor musunuz ?' kısmında NuRoVSkİ tarafından paylaşıldı.

    [FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot]Meyve ve sebzelerin bazılarında kesildiklerinde, kabukları soyulduğunda veya herhangi bir şekilde zedelendiklerinde farklı tonlarda renk değişimleri oluşur. Elma, armut, ayva, patates gibi birçok sebze ve meyve bu özelliği gösterir. Eğer canlılardaki hücre yapısını biliyorsanız, her bir hücrede binlerce enzim olduğunu da biliyorsunuz demektir. Enzimler hücrenin yaşaması için gerekli her türlü görevi yerine getirirler. Elmaların veya patateslerin kesildiklerinde kararmaları işte bu enzimlerden birinin 'polifenol oksidaz' diye adlandırılanın (biz kısaca -PPO- diyeceğiz) yarattığı bir sorundur. Bu enzim, yani PPO, havanın oksijenini alıp, elmada bulunan 'tanin' adlı kimyasalla birleştirerek kararmaya neden olur.

    Elmayı kestiğiniz veya kabuğunu soyduğunuz zaman, kesilme yüzeyindeki hücreler de bölünür, açılır. Buradaki PPO'lar havanın oksijeni ile birleşerek aynen demirin paslanması gibi bir renk değişimi olayı yaratırlar. Yere düşen elmaların yüzeyinde oluşan kahverengi noktaların nedeni de aynıdır. Kahverengi renge dönüşmeyi önlemenin bir yolu onları keser kesmez suya koymak ve hava ile ilişkilerini kesmektir, ancak sudan çıkarıldıklarında yine koyulaşmaya devam ederler. C vitamini kararmayı önleyebilir. Meyvenin kararan kısmına limon dökerseniz, içindeki C vitamini, taninin oksijen ile temasını önler ve kararma hızını azaltır. Bu nedenle meyve ve sebze işleyen yerlerde kabuklar soyulduktan veya dilimleme işlemi yapıldıktan sonra meyve ve sebzeler limon tuzu içeren suya atılır.

    Bütün enzimlerin ortak özelliği 75 derece sıcaklığın üzerinde etkisiz hale gelmeleridir. Yani ısıtmak da bir çaredir. Bu tip sebze ve meyveler haşlandıklarında enzimlerin faaliyetleri durur ve 'enzimatik esmerleşme' denilen bu olay görülmez. Şimdi müjdemizi verelim. Meyve işleyicilerini, salata hazırlayıcılarını, ev kadınlarını deli eden bu olayın da çaresi bulundu. Çekirdeksiz meyve yetiştirebilmek için çalışmalarını sürdüren genetik mühendisleri, meyve sineğinin oluşumu ve bu esmerleşme üzerine de gittiler. Özellikle beyaz üzümden şarap ve şeker kamışından şeker elde etmede sorun olan bu esmerleşmeyi genetikçiler enzim klonloyarak önlemeyi başardılar.

    Pratikte uygulandığında büyük bir ekonomik fayda da sağlayacak bu araştırma sonuçları, kesildiklerinde benzer esmerleşmeyi gösteren ağaçlara da uygulanacak ve böylece kağıt üretimindeki bir sorun daha ortadan kalkacaktır. Bileşimlerinde okside olabilecek enzim bulunmayan turunçgillerde, yani portakal, limon ve mandalinada esmerleşme olayı görülmez.
    [/FONT]


     
  2. sule

    sule Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    11 Şubat 2008
    Mesajlar:
    614
    Beğenilen Mesajlar:
    1
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    hollanda
    Cevap: elma kesilince niçin kararıyor?
    tesekkurler canimda bende gecen limon surdum ayvaya ama gene karardi.........bide suyu deniycem bakalim......
     
elma kesilince niçin kararıyor? konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. elmalar

    elmalar

    Merhabalar degerli misafirimiz, sitemizde toplu bir temizlik yapmak zorunda kaldik. Su anda gormek istediginiz konuyu maalesef sizlere sunamiyoruz. ilgili sayfamizin google siralamalarindan dusmesi icin gerekli algoritmik degerleri sitemize verdik. Verdigimiz rahatsizlik icin sizlerden ozur dileriz. Dilerseniz yukaridan sitemizin logosuna tiklayarak anasayfamiza gidebilir, Ya da ust sag...
  2. Tunceli'de yardımlar tamamen kesildi

    Tunceli'de yardımlar tamamen kesildi

    Tunceli Valiliği, 'Her eve beyaz eşya' projesinin tamamen sona erdiğini açıkladı. Tunceli Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından başlatılan, ''Her eve beyaz eşya'' projesi süresinin tamamlandığı ve yardım dağıtımlarının sona erdiği bildirildi. Tunceli Valiliği'nden alınan bilgiye göre, Valilik Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından başlatılan, ''Her eve beyaz...
  3. Elma kesilince neden kararıyor ?

    Elma kesilince neden kararıyor ?

    elma kesilince neden kararır elma neden sararır esmerleşmek için ne yapılmalı Acaba elma kesilince neden kararıyor ??? Hadi hep beraber öğrenelim.. Meyve ve sebzelerin bazılarında kesildiklerinde kabukları soyulduğunda veya herhangi bir şekilde zedelendiklerinde farklı tonlarda renk değişimleri oluşur. Elma armut ayva patates gibi birçok sebze ve meyve bu özelliği gösterir. Eğer...
  4. Fatmagül'ün ekibine ceza kesildi

    Fatmagül'ün ekibine ceza kesildi

    Kurallara uyun arkedesim D: :D Fatmagül'ün suçu Ne dizinin önceki gün Nişantaşı'nda yapılan çekimlerinde ekip karavanlarını hatalı park edince 66 lira trafik cezası yedi! Fatmagül’ün yüzü ne dizide ne gerçek hayatta gülüyor! Sevilen dizi ‘Fatmagül’ün Suçu Ne?’de Beren Saat’in canlandırdığı Fatmagül’ün evden kaçtıktan sokaklarında başına gelenlerin anlatıldığı sahnelerin çekimi önceki gün...
  5. Elma Kesildiğinde Niçin Kararır?

    Elma Kesildiğinde Niçin Kararır?

    elma, kesilince neden kararır, sebepleri, niçin kararır, kararma sebebi, ile ilgili bilgileri burada bulabilirsiniz Sevgili melekler, En faydalı ,her derde deva gıdalardan biri elmadır.Öyle ki uzmanlar her gün bir elma yemenin unutulmaması gerektiğini söylüyorlar.Ben pek sevmem ne yazık ki.Ama bazen aklıma gelip te yediğim zaman,bilgisayarın başındayken bir ısırıktan sonra dönüp elmaya...

Sayfayı Paylaş