Emziren Anneler İçin Öneriler

mislinay

Yeni Üye
Üye
Emziren Anneler İçin Öneriler
emzirenler için diyet emzirmek kac kalori yakar emzirme kaç kalori yakar emziren anne içki içilirmi emzirirken bira içmek
Sütü artırmak için enerji miktarı yüksek (tatlı, çikolata, kek, pasta, şerbetler) besinlerden tüketmenize gerek yok. Şekerli besinler sütü arttırmaz. Tatlı ihtiyacınızı mümkün olduğu kadar sütlü tatlılardan karşılamalısınız.


Günde 3-4 porsiyon, kalsiyum yönünden zengin besinler (süt, yoğurt ve peynir) tüketmelisiniz.
Sebze ve meyveleri mutlaka her öğünde tüketmeye özen göstermelisiniz.
Salam, sosis, sucuk gibi işlenmiş ürünler, içerdikleri katkı maddesi nedeni ile önerilmemektedir.
D vitamini sadece güneşin doğrudan cilde yansıması ile sağlanır, besinlerde bulunan bir vitamin olmadığı için emzikli anne güneşten mutlaka faydalanmalıdır.
Yemeklerde iyotlu tuz kullanılmalıdır.
Kuru meyvelerin tüketimi ek kalsiyum ve demir desteği sağlar. (1 porsiyon meyve = 4 adet kuru kayısı)
Kansızlığı önlemek için çayın yemeklerden yarım saat önce ve sonra içilmesine özen gösterilmelidir. İçecek olarak ıhlamur, nane, papatya gibi bitki çayları tercih edilebilir.
Bu dönemde su metabolizmasında artış olur. Süt miktarının değişmemesi için annenin sıvı alımını arttırmak gerekir. Günlük alınan sıvının yaklaşık 3 litre olmasına özen gösterilmelidir. Bu miktar pratik ölçülerle 12 su bardağı su, süt, ayran, hoşaf, komposto, taze sıkılmış meyve suları ve bitki çayları şeklinde önerilmektedir. Çay ve kahve gibi içeceklerin süt verimini azalttığı bilinmektedir.
Emzirirken diyet yapılmaz. Günlük kalori tüketiminiz 1800 kaloriden az olamaz. Daha az kalori tüketimi daha az süt demektir. Formülünüz; günlük kalori ihtiyacınız + 500 kalori olmalıdır. Bu size zaten ayda 2-4 kg’lık bir ağırlık kaybı sağlar. Aşırı kalori almanız sütün miktarını arttırmaz sizin kilonuzu arttırır.
Doktora danışılmadan ilaç veya ek herhangi bir vitamin kullanılmamalıdır.
Mevsimsel deprosyana dikkat
Eğer tatiliniz sizi yeterince dinlendirememiş, bedensel ve ruhsal bagajınızı umduğunuz kadar hafifletememişse, kendinizi bitkin ve enerjisiz hissetmeniz normaldir. Özellikle tatile giderken işini de yanında götürenlerde, rahatlamayı ve huzur bulmayı tatilde bile beceremeyenlerde veya çıkacakları tatili gereğinden çok önemseyenlerde bu sendroma daha sık rastlanmaktadır. Sonbahara hazırlandığımız bu günlerde bahar yorgunluğu riskinizin olmadığını düşünüp sevinebilirsiniz. Bahar yorgunluğuna ilişkin görüşlerimizi sonraya bırakabiliriz. Ama kış aylarında görülen uzun, güneşsiz ve kasvetli günlerin etkisi ile oluşan mevsimsel depresyona karşı uyanık olmanız gerektiğini de hatırlatalım. Özellikle uzun ve karanlık kış günlerinde eğlenmeye, dinlenmeye ve egzersize daha fazla vakit ayırmanız gerektiğini unutmayalım!
Yapmayın
1-2 fincandan fazla kahve içmemelisiniz. Yoksa sütünüzle bebeğinize gereğinden çok kafein yüklersiniz.
Alkol içmemelisiniz. İçtiğiniz alkol doğrudan anne sütüne ve bebeğinize geçer. Eğer ‘40 yılda bir bardak’ alkol oranı düşük bir içki alırsanız (1 bardak şarap veya bira) hoşgörülebilir.
Nikotin doğrudan anne sütüne geçer. Gebelikte bıraktığınız sigarasız yaşam alışkanlığını emzirirken de sürdürün. Hálá içiyorsanız hiç olmazsa bebeğinizin yanında içmeyin, onunla aynı odada sigara tüttürmeyin, onu zehirlemeyin. Emzirmeye başlamadan en az 2,5-3 saat önce sigaranızı söndürmüş olun!
Kullandığınız hemen her ilacın sütünüzle bebeğinize de geçebileceğini unutmayın. Reçeteli veya reçetesiz bir ilacın bebeğinize geçip geçmeyeceğini doktorunuz veya eczacınızdan başkası bilemez, onlara danışın!
Prof. Dr. Osman Müftüoğlu
 
Ce: Emziren Anneler İçin Öneriler

emeğine sağlık canım paylaşımın için saol
 
Geri
Üst