Endometrial polip kısırlık yaparmı?

Uzman SühaN

Administrator
Endometrial polip kısırlık yaparmı?
endometrial polip nedir,endometrial polip belirtileri,rahim ağzında polip,endometrial polip tedavisi,endometrial polip hakkında bilgiler

Endometrial polipler rahim içinde rahimin en iç tabakasından (endometrium tabakası) kaynaklanarak gelişen iyi huylu oluşumlardır. Halk arasında "rahim içerisinde et parçası" şeklinde adlandırılırlar. Genellikle birkaç santimetre boyunda bir tane olur fakat bazen bir kaç adet polip de olabilir. Bunlara benzer fakat rahim içerisinde değil rahim ağzında gelişen poliplere servikal polip denir.

Endometrial polipler rahim içerisinde olduklarından dışarıdan veya vajinal muayene sırasında spekulum ile bakılarak görülemezler. Çok nadiren bazı büyük polipler rahim ağzına kadar sarkmışsa spekulum ile vajinal muayene yapılırken görülebilir. Polipler genellikle ultrasonografi ve SİS (sulu ultrason, salin infüzyon sonografi) yapılırken rahim içerisinde şüpheli alan izlenmesiyle farkedilir fakat kesin tanı polipin küretaj veya histeroskopi ile çıkarıldıktan sonra patolojik olarak incelenmesi sonucu konur.

Polipler bazen hiçbir şikayete sebep olmazlar ve başka nedenlerle yapılan ultrason veya diğer tetkikler sırasında tesadüfen farkedilirler. Poliplere bağlı aşırı veya uzun süren adet kanaması, ilişki sırasında lekelenme şeklinde kanamalar gibi şikayetler oluşabilir. Polipler nadiren gebe kalamamaya veya düşüğe neden olabilirler.



po.jpg



Polipler küretaj veya histeroskopi yöntemleri ile alınırlar (polipektomi) ve kesin tanı için patolojik incelemeye gönderilirler. Eğer patolojik inceleme sonucu polip olarak gelmişse, başka ek bir sonuç gelmemişse ek bir tedaviye gerek yoktur. Bazen kontrol için tekrar ultrasonografi veya SİS yapılarak polipin tamamen alındığı teyit edilebilir.Polipler vücutta birçok organda oluşabilen, boyutları genellikle birkaç milimetre ile birkaç santimetre arasında değişen (nadiren daha büyük olabilir) iyi huylu oluşumlardır. Rahim içerisinde oluşan poliplere endometrial polip adı verilir, rahim ağzında oluşan poliplere servikal polip adı verilir.

Rahim ağzındaki polipler kısırlığa (infertilite) neden olur mu?
Kısırlık konusunda polip denilince akla genellikle rahim içerisinde oluşan endometrial polipler gelir. Çünkü rahim ağzındaki oluşan servikal polipler genellikle çok küçük milimetrik boyutlardadır ve kısırlıkla ilgili değillerdir. Rahim ağzındaki bir polip ancak rahim ağzının içerisinden rahim içerisine doğru uzanan kanalda (servikal kanal) yer alırsa spermlerin rahim içerisine doğru geçişine engel olabilir ki bu pratikte pek rastlanan bir durum değildir.

Rahim içerisindeki endometrial polipler gebe (hamile) kalmayı engeller mi?
Endometrial polipler infertil hastaların yaklaşık %10'unda bulunur, bunların bir kısmı aşırı kanama gibi şikayetlere neden olmadığı için farkedilmeyebilir. Bir kısmı infertilite nedenini araştırmaya yönelik yapılan SİS (sulu ultrason), histeroskopi gibi tetkikler sırasında farkedilir.
Endometrial polipler ile infertilite (kısırlık) arasındaki ilişki çok net olarak ispatlanmamış olsa da genel görüşler şu şekildedir:
  • Küçük endometrial polipler (2 cm'den küçük) gebelik oluşmasına engel olmaz, kısırlık sebebi değildir, düşüğe neden olmaz. (Çok net ispatlanmış bir bilgi değil.) Bu nedenle kısırlık tedavisi öncesi veya gebelikten önce cerrahi olarak çıkartılmaları şart değildir. Ancak farkedilmişse genellikle tüp bebek uygulamalarından önce histeroskopik olarak çıkartılırlar.
  • Büyük endometrial polipler (4-5 cm) rahim iç tabakasında (endometriumda) inflamasyona neden olarak, gebelik materyalinin yerleşmesine engel olarak gebelik şansını azaltabilir veya gebelik oluştuktan sonra düşüğe neden olabilir. Bu nedenle bunların ameliyatla çıkartılmaları önerilir.
  • Yapılan bazı araştırmalarda polipin çıkartılmasının tüp bebek başarısını arttırmadığı gösterilmiştir. (kaynak)
  • İnfertil hastada polip tespit edilmişse aşılama (IUI) ve tüp bebek (IVF) uygulamalarından önce histeroskopik yöntemle alınması önerilir.
 
Geri
Üst