Endoskopi narkozla yapılabilirmi?

Uzman SühaN

Administrator
Endoskopi narkozla yapılabilirmi?
İçi boş organların gözle incelenmesi uygulamasına endoskopi denmektedir. Genel bir adlandırma olan endoskopi, incelemeye alınan organa göre isim değiştirmektedir. Mesela, yemek borusu, mide ve on iki parmak bağırsağının beraberce incelenmesine Gastroskopi denir. Kalın bağırsakların incelenmesi ile Kolonoskopi adını alır.

Sindirim sisteminin endoskopik tetkikleri, farklı isimler altında sindirim sisteminin farklı bölümleri hedeflenerek yapılmaktadır. Toplumumuzda yemek borusu, mide ve on iki parmak bağırsağı incelemek için gerçekleştirilen Gastroskopi işlemine Endoskopi genel adı verilmektedir. Yazımızda gastroskopi hakkında verilen bilgilerde kargaşa yaratmamak adına endoskopi adını kullandık.



e.jpg






Endoskopi cihazı tek tip midir?

Geçmişte kullanılan endoskopi cihazları mercekli ucu olan ve buraya gözün dayandırılması ile sindirim sisteminin iç duvarları renkli olarak gözlemlenebiliyordu. Bu cihazlara fiberoptik endoskopi cihazları adı verilmekteydi. Bugün videoendoskopi denen görüntünün monitöre renkli şekilde aktarıldığı cihazlar kullanılmaktadır. Ekrana aktarılan görüntüler gerçeğinden 10-15 kat daha büyük gösterilebiliyor ve neredeyse hata riski sıfırlanıyor.

Endoskopi yapılacak hastaya cihaz nasıl yutturulur?

Genellikle hastalar uyutulmadan ve yalnızca boğazlarına uyuşturucu bir sprey sıkılarak cihaz yutturulmaktadır. Dolayısıyla hastalar uygulamanın her aşamasını görmektedir. Endoskop gırtlaktan geçirileceği sırada hastanın yutkunması söylenmekte ve cihaz o esnada gırtlağa sürülmektedir. Yutkunma esnasında cihaz gırtlağa itilemezse mecburen aynı işlem sürekli olarak tekrarlanmaktadır. Ancak, uyutularak yapılan endoskopide hasta hiçbir şey hissetmemekte ve sorunsuz bir şekilde endoskop gırtlaktan geçirilebilmektedir. Bu sayede hastalar endoskopiden kaynaklanan boğaz ağrısı ve rahatsızlığı yaşamamaktadırlar.

Endoskopik inceleme süresi ne kadardır?

Hastanın uyutulması ile yapılan endoskopi, uyutulmadan yapılan endoskopiye nazaran daha kısa sürmektedir. Endoskop ile giriş yapıldıktan sonra dört dakika içinde yemek borusu, mide, midenin ince bağırsağa açıldığı kanal ve on iki parmak bağırsağı gözlenebilmekte, şüpheli görülen bölümlerden hastayı rahatsız etmeden biyopsi alınabilmektedir.Endoskopi bittikten sonra hastalar 5-10 dakika sonra oturtulmakta, yarım saat kadar sonra da sıvı alımı ve yemek serbest olmaktadır.

Biyopsi alınması haricinde, yapılabilecek başkaca girişimler var mıdır?

Endoskopi sırasında biyopsi alınması dışında kanser temayülü gösteren özel doku değişimlerinin tespiti amacıyla Chromoscopy, sitolojik tetkik amaçlı materyal toplamak, sindirim sistemindeki yabancı maddeleri toplamak, polip keserek almak, kanayan bölgeye dondurucu ilaçlar enjekte etmek, daralan kısımları genişletmek, stent takmak gibi değişik girişimler de endoskopide söz konusu olabilmektedir.

Endoskopi cihazları temiz midir?

Endoskopide kullanılan ekipmanlar işlem bittikten sonra dezenfektan solüsyonlarda en az 20 dakika kadar bekletilir. Daha sonra da cihazın iç ve dış yüzeyleri disile su ile durulanır ve hastadan hastaya herhangi bir bakteri ya da virüs gibi unsurların geçmesi imkansız hale gelir.

Endoskopi hangi durumlarda yapılır?

Yutma güçlüğünde, ağrılı yutma durumlarında, yemek borusu kanserinden şüphelenildiğinde, reflü şüphesinde, sık veya şiddetli kusmalarda, sürekli karın ağrısı durumunda, Yemek borusu enfeksiyonu şüphesinde, hazımsızlık sorunlarında, üst sindirim sistemi kanamasında, sindirim sistmeindeki yabancı maddelerin tahliyesinde, kostik hasar durumlarında, ilaçların verdiği hasar ihtimalinde, midede ve duodenumda polip şüphesinde endoskopi yapılmaktadır.

Endoskopi öncesi özel hazırlık gerektiren durum var mı?

Daha önceden kalp kapakları ile ilgili hastalık geçirmişlerse ve suni kapak takılmışsa, endoskopi öncesinde ve sonrasında enjeksiyon ve tabletler şeklinde antibiyotik kullanımı gerek görülebilir. Endoskopi olunacak günün sabahında tansiyon ilacı dahil bütün ilaçların alınması gerekmektedir. Astım hastaları endoskopiye girmeden önce sprey kullanıyorlarsa kesinlikle yanlarında bulundurmalıdırlar.

Uyutarak endoskopi niçin tercih edilmeli?

Uyutarak yapılan endoskopide hasta rahat olduğundan incelemeyi yapan endoskopist çok daha kesin teşhis ve tanı koyma imkanına sahip olur. uyutarak endoskopi dendiğinde insanlar narkoz almak olarak düşünmektedirler. Halbuki damar içi uyutucular kullanılarak uyutma gerçekleştirilmektedir. Yani uyutma işlemi narkoz kullanılarak yapılmamaktadır. Uyutmadan yapılan endoskopide yutkunmak ve cihazın içeri itilmesi uzun sürebilir. Hasta her şeyin farkında olduğu için yapılan işlemlerde ağrı ve sancı duyabilir.
 
Geri
Üst