Engellİlİk Hareketİ Nasil Olmali?

almira

Yeni Üye
Üye
Engellİlİk Hareketİ Nasil Olmali?
Kıymetli dostlar, muhterem adminimiz musabenin mizah başlığında sorduğu, okuyan ve düşünen engelliye ne denir sualine verdiği o müthiş "engellektüel" tabirini hakeden biri olurmuyum düşüncesiyle ülkemizde engelliler hareketi nasıl olmalı sorusuna cevaplar aradım. Sizlerde aklınıza gelenleri yazarsanız çok memnun olurum.

Türkiyede engelliler hareketi engel grupları arasındaki keskin ayrışma, bununla birlikte ideolojik kamplaşmayla oluştuğundan dolayı engellilikle ilgili mesela bütün engellileri kapsayan bir istek veya talep oluşmamıştır. Ben bu sorunun cevabını işte bu ölçüden hareketle aramaya çalışacağım.

* Engelliler hareketi özür ve engel kavramlarını birbirinden ayrıştırarak içinde varolduğu toplumun ve ülkenin realitelerini gözeterek politikalar üretmelidir.

* Hareketin ilk düsturu konuyla ilgili talebi oluşturacak kitleyi, yani bizzat özürlü bireyi böylesi bir talepte bulunduracak bir bilgi ve istekle donatmak olmalıdır. Aksi takdirde hizmet üretilmek isteyen kitleyle onu temsil eden öncüler arasında kopukluk meydana gelmektedir.

* Engelliler hareketi fakirlik, acizlik, yenilmişlik edebiyatına düşülmeden konunun psikolojik ve sosyolojik yönü ele alınarak, batının konuyla ilgili tecrübelerini ülkemizin imkanları ve kurumsal işleyişine adapte ederek konuyla ilgili kuşatıcı çözümler üretebilmelidir.

* Sosyal hareketlerin doğası gereği bu hareketi temsil edenler siyaseten bağımsız olmalı ve bir yandan karar merciinde olup, öte yandan da stk temsilciliği gibi dünyada olmayan bir tuhaflık içinde olmamalılar.

* Engelliler hareketinin çözüm arayışının temel prensipleri şunlar olmalıdır; işlevsellik, ulaşılabilirlik, maddi ve sosyal uyum ve özgünlükr.

* Engellilik hareketi konuyla ilgili edebi, fikri, kişisel tecrübeler anlamında yazılı, sesli ve görüntülü argümanlarla konuyu toplumsallaştırmanın yollarını aramalıdır.

* Hareket konuyla ilgili devletin yapmış olduğu düzenleme ve uygulamalarda ayrıntılardan önce mantıksal çerçevesinin özürlü bireylerin talep ve isteklerini karşılayıp karşılamadığını kontrol etmelidir.

* Engelliler hareketi insani bir çalışma olması ve sorunların büyüklüğü, aciliyeti nedeniyle ideolojik yaklaşımlardan mümkün olduğunca uzak durmalı ve bu sosyal konuyla ilgili bir "üst" bakış getirebilmelidir.

* Sosyal devletin oluşmasındaki en önemli etkenin sosyal toplumdan geçtiği gerçeğinden hareketle özürlü bireyin sosyalliğini kazandırmaya çalışılmalıdır.
 
Geri
Üst