gebe
  1. *jellibon*

    *jellibon* Daimi Üye Üye

    Kayıt:
    9 Kasım 2007
    Mesajlar:
    6.787
    Beğenilen Mesajlar:
    36
    Ödül Puanları:
    48
    Şehir:
    mutluluk ülkesinden

    enginar kanserden koruyor

    Konu, 'Alternatif Tıp' kısmında *jellibon* tarafından paylaşıldı.

    Anayurdu Akdeniz ülkeleri olan enginar, toprağı zengin, iklimi yumuşak ve nemli olan pek çok ülkede yetiştirilir. Yaklaşık 1 m. uzunluğundaki bitkinin toprak üstü bölümü her yıl çiçeklenme döneminden sonra ölür. Ertesi yıl yeni yaprak ve çiçekler verir. Rozetler oluşturan yaprakları derin loplu ve bol tüylü, çiçekleri mor renklidir. Ekiminden sonraki dört-sekiz yıl içinde rozet demeti giderek kalabalıklaşır, buna bağlı olarak çiçek başlarının büyüklüğü ve kalitesi düşer. Bitki bu yaşa geldiğinde kök parçalarından alınan sürgünlerden yeni bitkiler üretilir. Yağlı bitkiler hariç hiçbir sebze veya meyva, mineral bolluğu bakımından enginarla yarış edemez. Bol miktarda potasyum, kalsiyum ve manganezden başka A, B1 ve C vitaminleri içeren enginarın en büyük özelliği karaciğeri temizlemesi ve safranın kolay akışını sağlamasıdır. Romatizmalılara salık verilen enginar, unlu yiyeceklerin sindirimini kolaylaştırdığı gibi idrar söktürücü özelliğe da sahiptir. Diyet yapanlar için gözardı edilemeyecek olan enginarın 100 gramı sadece 53 kalori içerir.
    Mutlaka saklayın!
    Enginar suyunu kesinlikle atmayın. İçinde değerli minerallerin bulunduğu bu suyu çorba yapımında kullanabilirsiniz.
    Sağlık için enginar
    16. yüzyılda yaşayan ve o çağın en ünlü hekimlerinden olan Castro yüksek ateşte haşlanmış enginarın suyunu birçok hastalığın tedavisinde kullanırdı.
    Bir Akdeniz ülkesi olan ülkemizde de bol miktarda yetişen enginarın yerli çeşitleri arasında şıra, Bayrampaşa, Darıca, sakız enginarlarını sayabiliriz. Karaciğerin en büyük dostu olarak bilinen enginarı mevsiminde bolca tüketmekte fayda vardır.
    Mevsiminde en az 60 adet yenen enginarın vücudu tüm hastalıklardan koruduğuna inanılır.
    Enginar pişirirken dikkat etmeniz gereken noktalar:
    Enginarları saklarken kararmalarını önlemek için limon suyu ilave edilmiş su dolu bir kapta bekletin. Pişirme sırasında enginarın içine katacağınız bir dilim limon, kararmayı önler.
    Eğer enginarı kendiniz soyacaksanız sapını pişirmeden az önce kesin. Çünkü sapları kesilen enginarlar uzun süre tazeliğini ve beyazlığını koruyamaz.
    Enginar saplarını bıçakla keserseniz dibindeki lifleri temizleyemezsiniz. Bu yüzden sapını bıçakla kesmek yerine kırın. Daha sonra bir bıçak yardımı ile lifleri temizleyin.
    Enginarın pişip pişmediğini anlamak için, bir çatal ya da bıçağın sivri ucunu tam ortasına bastırın, eğer bıçak kolayca batıyorsa enginar pişmiş demektir.
    alıntıdır


     
enginar kanserden koruyor konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. Renkli salata kanserden koruyor

    Renkli salata kanserden koruyor

    Sebzelerin içinde yer alan ancak vitaminler gibi popüler olmayan ikincil besin maddeleri kanserin oluşmasını önlüyor. Diyetisyen Murat Gökçen: 'Her gün havuç, kırmızı lahana, roka, soya filizi, domates, yeşil çarliston, kırmızı soğandan kendine salata hazırlayanların bağışıklık sistemi bomba gibi olur' diyor Mutfakta kolayca uygulanabilecek pratik tariflerle kendinizi kanserden...
  2. Çağla kanserden koruyor

    Çağla kanserden koruyor

    çağlanın faydaları çağla badem hamilelikte çağla yemek gebelikte yemek çagla badem Bugünlerde manav tezgâhlarında, hatta seyyar satıcı arabalarında bol bol gördüğümüz badem çağlası, insanın içini ferahlatan mayhoş lezzetinin yanı sıra sağlığımız için de son derece yararlı bir meyvedir. Bu sebeple uzmanlar, “çağla mevsimini iyi değerlendirin, bol çağla yiyin” uyarısında bulunuyor. Yaklaşık on...
  3. Karpuz kansere karşı koruyor

    Karpuz kansere karşı koruyor

    Karpuzda bulunan laykopen maddesinin kansere karşı koruyucu olduğu bildirildi. Erciyes Üniversitesi Atatürk Sağlık Yüksek Okulu Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Betül Çiçek, yaptığı açıklamada, karpuzda, kansere karşı koruduğu bilinen laykopen maddesinin bol miktarda bulunduğunu, kan basıncının dengelenmesinde ve vücuttaki bazı atık maddelerin idrarla dışarı...
  4. Çörek otu kanserden koruyor!..

    Çörek otu kanserden koruyor!..

    Selçuk Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Kimya Eğitimi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Uslu, çörek otunun bağışıklık sistemini güçlendirip vücudu kanser ve gribe karşı koruduğunu, kansere yakalananların tedavisine ise yardımcı olduğunu söyledi. Çörek otundaki thymoquinone isimli kimyasal maddenin kanserli pankreas, meme, bağırsak ve karaciğer hücrelerinin üremesini...
  5. Böğürtlen Kanserden Koruyor

    Böğürtlen Kanserden Koruyor

    Böğürtlenin yararları, ellagic asid, kanser tedavisi, kanserden korunmak, Prof. Dr. Turan Karadeniz Yapılan araştırmalar, son yıllarda ülkemizde üretimi yaygınlaşan böğürtlenin içeriğinde yüksek miktarda bulunan ellagic asid sayesinde kanser ve tümör hücrelerinin büyümesini engellediğini ortaya koydu. Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, Ordu’da...

Sayfayı Paylaş