gebe
  1. Misafir

    Misafir Forum Okuru

    Enginarın Bilinmeyen Faydaları

    Konu, 'Çöplük' kısmında Misafir tarafından paylaşıldı.

    enginar faydaları nelerdir
    enginarın yararları nelerdir


    Sevgili Melek'ler, bu yazımızda besin değeri yüksek olan ve mutfakların lezzeti olan enginarın bilinmeyen faydalarını konu alıyor ve gerek besin değeri hakkında ki bilgilerini gerek ise sağlık üzerinde ki faydalarını paylaşıma açıyoruz.

    [​IMG]


    Enginarın Bilinmeyen Faydaları

    Uzmanlar, enginarın, beyin yorgunluğunu çabucak geçirdiğini, kalp adalelerini kuvvetlendirdiğini, onu rahatsız eden üre ve kolesterolü düşürerek kalbin rahat çalışmasını sağladığını, şeker hastaları için de çok faydalı olduğunu, mide ve bağırsakları dezenfekte ederek ishalleri durdurduğunu kaydediyor.

    Çiçeklerin çevresi de iplikçik biçiminde ot gibi yapılı pek çok burgu yaprakçığıyla dolu olur. İşte enginarın sebze olarak yenen kısmı, bu çiçeklerin altındaki etli çiçek tablasıdır. Çiçek tablası taze olarak yenilmeli, kartlaşmaya bırakılmamalıdır. Bitkinin sürgünleri yani çiçek sapları da körpeyken soyularak yenilebilir. İlkbahar mevsiminde baş bağlayan enginarın Türk mutfağındaki önemli yemekleri; dolması ve bezelye ya da bakla ile birlikte hazırlanan nefis zeytinyağlılardır.

    Enginarın latince adı "cynara scolymus", Dünya'da ve Türkiye'de kültürü yapılan bir bitkidir. Tıbbi bitki olarak ve sebze olarak kullanılır. Sinop yöresinde yabanileşmiş olarak C.cardunculus yetişmektedir. Tıbbi tedavide yaprakları kullanılır, cynarae folium etken maddesi içerir.

    Besin Değerleri
    100 gr. taze ve çiğ (pişirilmemiş) sebze olarak enginarın içerdiği önemli besin değerleri şunlardır: 80 kalori; 3 gr. protein; 7,8 gr. karbonhidrat; 0 kolesterol; 0,2 gr. yağ; 1.5 gr. lif; 70 mgr. fosfor; 55 mgr. kalsiyum; 0,8 mgr. demir; 45 mgr. sodyum; 330 mgr. potasyum; 30 mgr. magnezyum; 0,5 mgr. çinko; 280 IU A vitamini: 0,15 mgr. B1 vitamini; 0,05 mgr. B2 vitamini; 0,7 mgr. B6 vitamini ve 10 mgr. C vitamini.

    Sağlığımıza Yararları
    Yukarıdaki değerler incelendiğinde enginarın bedenimiz için ne denli yararlı ve vazgeçilmez bir besin olduğu ortaya çıkar. Bunun yanı sıra;

    - Enginar, içerdiği ciarin adlı etkili madde ile karaciğer ve safra kesemizi destekleyen bir besin olarak uzun zamanlardan beri Batı ülkelerinde büyük kabul görmekte ve bolca tüketilmektedir: Diğer hafif acı-tatlı sebzeler gibi enginar da, safra salgılarını artırmakta ve sindirimi kolaylaştırmaktadır.

    - Enginar, kandaki yağ ve kolesterol düzeylerini düşürmektedir.

    - Enginar, güçlü bir idrar söktürücüdür: Böbreklerin çalışmasını düzenlemekte ve bedendeki istenmeyen sıvıların atılmasını kolaylaştırmaktadır.

    - Enginar ayrıca, içerdiği inülin adlı maddeyle, geleneksel olarak seker hastalarına tavsiye edilen bir besindir: Bu tür nişasta olan bu madde, sindirilmeye dirençlidir. Ve kandaki şeker düzeyini düşürür.

    - Enginarın körpe yaprak ve çiçek saplarının kaynatılarak suyunun içilmesinin dahi, yukarıda sözü edilen etkileri kısmen de olsa sağlayacağı uzmanlarca savunulmaktadır.

    Bütün bu etkileri sağlamak üzere enginarın tazesinin ya da konserve edilmişinin bol bol yenilmesi öğütlenmektedir. Ne yazıktır ülkemizde, ekolojik koşullar yani bitkinin istekleri birçok yerde tam olarak karşılandığı halde enginar pek sınırlı miktarda yetiştirilmekte ve bu nedenle yüksek fiyatlarla satışa sunulmaktadır. Enginar üretimimizin artırılıp bu yararlı sebzenin artık zenginlerin besini olmaktan çıkarılması en içten dileğimizdir.

    Enginarın içinde zengin besin maddeleri saklı. Mevsiminde tüketerek enginara saklanmış zengin besinlerden faydalanabiliriz.

    Protein ve karbonhidrat içeriyor. A, B, C, D vitaminlerinden yana zengin. Kalsiyum, magnezyum, manganez ve fosfor mineralleri de içerir.

    Vücutta adeta bahar temizliği yapıyor!

    Kanı temizleyen ve kandaki kolesterolü düşüren değerli bir sebze olan enginarda, kalbi besleyen enginarda inuline maddesi, yani bir tür nişasta bulunur. İnuline, vücutta levulose ve doğal şekere dönüşür, böylece midenin sindirim suyu işin içine karışmadan emilir.

    Karaciğer yetersizliğinde toksinleri dışarı atma özelliği vardır. Enginar şeker hastalarına da önerilir, çünkü kanda şeker miktarını ayarlar. İçerdiği manganez ve fosfor beyin hücrelerine faydalı minerallerdir. Damar sertliği ve kalp hastalıklarını önler. Böbrekteki kumların dökülmesine yardımcı olur. Prostat, meme ve rahim ağzı kanserine karşı iyi gelir.

    Enginarın içinde bulunan cynarae maddesinin, hücrelerin hasar görmesini engellediğine işaret eden araştırmacılar, ayrıca cynarae maddesinin, prostat, meme ve rahim ağzı kanserini önleme konusunda da etkili olduğunu belirtiyor.

    Enginar nasıl seçilir?
    İyi bir enginar ağır olmalı, yaprakları sık durumda bulunmalıdır. Eğer yaprakları açık ve yaygın ise o enginar bayattır. Enginarın ortası sert ve tüysüz olmalıdır. Bu tüylerin iğne gibi batması gerekir. Eğer sapta esmer lekeler varsa enginarın ortası çürümüştür.

    Enginar nasıl temizlenir?
    Önce sebzenin yaprakları ayrılır ve sökülür. Bu sökülme işi kolayca yapılır. Eğer yapraklar zor sökülüyorsa bunlar atılmalıdır. Kolay sökülen ve uçları kararmış yapraklar lezzetlidir, ancak sindirimleri biraz zordur. Orta tüylü kısma ulaştıktan sonra tüyleri ayıklanır ve kararmaması için limon suyuna batırılıp çıkarılır.

    Enginarı saklamanın püf noktaları;
    Pazardan veya marketten enginar alırken genelde kolaylık olsun diye temizlenmiş alınır, ancak bu şekilde alınan enginar hemen tüketilmezse vitamin ve minerallerini kaybeder. Dalından koparılmış enginarı birkaç gün saklamak istenirse, tazeliğini koruması için sapları kesilmemelidir. Sebze sapı ile bir vazoya konulmalı ve suyu birkaç kez değiştirilmelidir. Her su değiştirmede enginarın sapı bir santim kadar kesilmelidir.
     
Enginarın Bilinmeyen Faydaları konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. Enginar yağının faydaları ve kullanımı

    Enginar yağının faydaları ve kullanımı

    enginar yağı enginar yağının faydaları nasıl kullanılır Enginarı içinizde şimdiye kadar tadına bile bakmayan sevmeyenler olabilir.Ben sevmiyorum demiyorum çünkü inanın belki tuhaf olacak ama ben enginarın tadını bilmiyorum:D Enginarı eğer sevmiyorsanız sizlere tavsiyem yağını mutlaka kullanmanız çünkü faydalarını öğrendiğinizde sizlerde belki şaşıracaksınızdır:) * İdrar Söktürür. *...
  2. Enginar Çayının Faydaları

    Enginar Çayının Faydaları

    Karaciğer ve böbrek yetmezliğinde faydalıdır. Sarılık ve hepatit hastalıklarında, aşırı şişmanlıklarda, kurdeşende, romatizma ve egzamada, kan dolaşımını düzenlemede faydalıdır. Kolesterolün sebep olduğu damar sertliğinde, kalp sancıları, enfarktüs, beyin kanamaları gibi rahatsızlıkları önleyicidir. Kalbin en iyi dostudur. Kan temizleyici, vücuttaki zehirli maddeleri atmada, vücuda dinçlik...
  3. Kurutulmuş Enginar Yaprağının Faydaları

    Kurutulmuş Enginar Yaprağının Faydaları

    Enginar Yaprağı nasıl kurutulur Kurutulmuş Enginar Yaprağı faydaları Karaciğer dostu sebzelerin başında gelen enginarın kurutulmuşu da çok faydalı melekler :) Kurutulmuş enginarın faydaları için makalemize bire göz atalım :) Enginar, eski Yunan ve Roma Dönemi'nden beri bilinen ve bu dönemlerde kral sofralarının en geçerli yemeği olarak tüketilen bir sebzedir. Enginar 15. yüzyıldan beri...
  4. Enginarın Faydalarını Biliyor musunuz?

    Enginarın Faydalarını Biliyor musunuz?

    enginarın faydaları, enginarın yararları, enginar hakkında Sevgili melekler, doğada yetişen her bitkinin insan sağlığına farklı yönlerden faydası olduğu bir gerçek. Bu bitkilerden biri olan enginar ise sağlık için mutlak ve mutlak tüketilmesi gereken bir gıda. Yüksek oranda besin lifi içeren enginar yaprakları bağırsak hareketlerini aktif ederek tuvalete çıkmayı kolaylaştırır.Kabızlığı...
  5. Enginar dolması nasıl yapılır ?

    Enginar dolması nasıl yapılır ?

    Akdeniz ve ege bölgesinin en çok tüketilen ve tercih edilen sebzesidir enginar.Sağlık açısından bir çok faydası bulunan enginar deve dikeni ailesinden dir.Enginarda c ve k vitamini vardır.Magnezyum,çinko,demir potasyum gibi eksiklikleri tamamlar ve bünyenin lif ihtiyacını karşılar.Yoğun lif içermesi sindirim sistemi için çok faydalıdır.Bu bilgilerden sonra enginarın yararlarını ve enginar...

Sayfayı Paylaş