Erken doğumu önlemek mümkün müdür?

Uzman SühaN

Administrator
Erken doğumu önlemek mümkün müdür?
erken doğum nedir,erken doğumun nedenleri nelerdir,erken doğum neden olur,erken doğumu önleyebilirmiyiz,erken doğum riski olanlar,erken doğum hakkında bilgiler

er.jpg


Anne karnındaki bebeğin 36. Haftasına henüz gelmeden anne adayının doğum belirtileri göstermesine E.D.T (Erken Doğum Tehdidi) tanısı, doğum gerçekleştiğinde ise praterm yani zamanından önce doğum veya erken doğum adı verilir. Vaktinden evvel doğan bebeklere ise prematüre bebek(olgunlaşmamış) denir. Ortalama gebeliklerin %8 i E.D.T (erken doğum) ile sonuçlanmaktadır.

Erken doğum riskli midir?

Prematüre doğan bebeklerde akciğerler başta olma üzere tüm vücut organları gelişimini tamamlamadığından bebekte yaşam riski vardır. Prematüre bebekler yoğun bakım yöntemi uygulanmakta ve bebekler belli bir süre yoğun bakım ünitesinde kalmaktadırlar.

Tüm dünyada bebek ölümlerinin nedenleri sıralamasında erken doğum ilk sırayı almaktadır.

Erken doğumu önlemek mümkün müdür?

Erken doğum tehlikesini erkenden hissedip önlem almak doğumu geciktirip erken doğum olasılığını mümkün olduğunca engelleyebilmektedir. Bu nedenle her gebe kadının mutlaka erken doğum belirtileri hakkında yeterli düzeyde bilgisi olmalı ve çeşitli önlemler alınarak anne adayı erken doğum tehlikesinden belirtilere karşı hassas olarak kendisini ve bebeğini korumalıdır.

Erken doğum nasıl başlar?

Genelde doğum eylemleri önceden haber vermez ansızın gelir ve kendi kendine gelişir. Hekimler bu durumu geciktirmek için ellerinden geleni yaparlar. Şayet anne ya da bebeğin yaşamları tehlikedeyse, hekim o zaman erken doğuma karar verir ve hastanın indüksiyon yani suni sancı veya sezaryen ile doğumu gerçekleşir.

Erken doğumu tetikleyen etkenler nelerdir?

Erken doğuma sebep olan etkenleri şöyle sıralayabiliriz:

Eğer anne adayı çoğul gebelik dediğimiz bir den fazla bebek bekliyor ise çoğul gebelik erken doğumu tetikleyen bir durumdur
Polihidramniyos yani fetusun sıvısının normalden fala olması da erken doğumu tetikler ve rahim normal kapasitesinin üstünde şiştiği için doğum günü gelmediği halde sancılara ve erken doğumun başlamasına neden olabilir.
Membranrübtürü dediğimiz, bebeğin suyunun saptanan doğum gününden erken boşalması durumunda da erken doğum görülmektedir.
Enfeksiyonlar, idrar yolları enfeksiyonları vajinal bölgede oluşan enfeksiyonlarda, genital sistemi etkileyen bakteriyel enfeksiyonlarda (klamidyalar, anaerob bakteriler, baktaryelvajinozis, trikomanaslara bağlı vajinit ) erken doğumu tetiklemektedir.
Placentaprevia(plesentanın doğum kanalını kapatması da erken doğumu tetiklemektedir.
Plesentanın erken ayrılması da erken doğumu tetiklemektedir.
Bütün bu saydıklarımızın yanı sıra düzensiz beslenme, aç kalma, anemi (kansızlık), sosyal çevre ve bilinci eksikliği ve sigara alkol kullanımı da erken doğumu tetikleyen tanılardır.
Hangi grup anne adayları erken doğum riski altındadır?

Gebe kaldığı ilk dönemden bu tarafa düzenli bir şekilde anne bebek sağlığı muayenelerini ihmal etmeyen sorumluluk sahibi anne adaylarında düşük riski çok sık görülmemektedir. Ancak daha önce düşük yapmış anne adaylarının düşük yapma veya erken doğum olasılığı oldukça fazladır bu nedenle daha evvel düşük yapan anne adayları mümkün olduğunca dikkatli olmalıdırlar.

Erken doğum belirtileri nelerdir?

Belli aralıklar oluşan kasılmalar. Bunlar saatte en az 4 kez olursa doğum sancısı demektir. Vaktinden evvel ise erken doğum belirtisidir.
Pelviste dolgunluk
Kramp tarzı adet sancısına benzeyen ağrılar
Pozisyon değişse de uzun süreli oluşan bel ağrıları
Vajinal akıntıların çoğalması
Yukarda saydığımız belirtiler anne adayının hissedebileceği belirtilerdir.
 
Geri
Üst