Erzincan Yöresel Yemekleri

Konu, 'Yöresel Yemekler' kısmında PaSikA tarafından paylaşıldı.

  1. erzincan yemekleri erzincan yöresel yemekleri meşhur resimli
    Erzincanın Yöresel Yemekleri,Erzincanın Meşhur Yemekleri,Erzincan yemek kültürü, erzincan yöresel yemekleri ve tarifi, erzincan yemekleri, erzincan yemek tarifleri


    Erzincan ilinde yapılan yöresel yemekle ve tariflerini paylaşıyorum melekler...




    [​IMG]



    Yörede geleneksel beslenme düzeni etkinliğini sürdürmektedir. Beslenmenin temelini buğday ve buğday ürünleri ile hayvansal gıdalar oluşturur. Bulgur, yarma, tarhana, erişte, dövme en çok tüketilenlerdir. Özellikle bulgur, çok sayıda yemek türünde kullanılır.

    Kışlık, besin maddeleri hazırlanmasının yöre halkının yaşamında önemli bir yeri vardır. Bulgur, gendime (aşurelik buğday), tarhana, yarma, erişte kış için hazırlanan ürünlerin başlıcalarıdır. Ayrıca çeşitli sebzeler ve meyveler kurutularak, reçel yapılarak değerlendirilmektedir. Yöre mutfağı yemek türleri bakımından zengindir. Bunların çoğunluğunu hamur yemekleri oluşturur. Eşgili, kesme çorba (un çorbası), yaprak sarma başlıca yemek türleridir. Ayrıca su böreği ve özellikle kete ve tatlılar çokça tüketilen hamur işlerindendir.

    Gasefe
    Malzemeler :
    1/2 kg. kayısı kurusu (yarma)
    2-3 çorba kaşığı tereyağı
    1 su bardağı iri çekilmiş ceviz içi

    Hazırlanışı : Kayısı kurusu bol su ile yıkanıp temizlenir. Bir tencerede üzerini örtecek kadar su konur, kayısı kuruları yumuşayıncaya kadar pişirilir. Ateşten alınarak dinlenmeye bırakılır. Dinlenen kaysı süzgeçten süzülür, servis tabağına alınır. Üzerine tavada kızdırılmış tereyağı gezdirilir, iri kıyılmış cevizler üzerine serpildikten sonra servis yapılır.


    Sırın
    Malzemeler :
    2 bardak un
    3 kaşık tereyağı
    1 bardak pekmez
    Tuz

    Hazırlanışı: Un ve tuz suyla hamur haline getirilir. Hamur yumurta büyüklüğünde bezelere ayrılır, bezeler kalın yufka halinde açılır. Yufkalar kızgın saç üzerinde pişirilir. Soğumasını önlemek için kalın bir bez içinde saklanır daha sonra, tereyağının eritilerek içine pekmez karıştırılmasıyla elde edilen karışım ile her iki tarafı yağlanır. Yağlanan yufka iki parmak genişliğinde katlanarak rulo haline getirilip, 2-3 cm kalınlığında kesilip tepsiye dizilir. Üzerine tekrar pekmezli tereyağı dökülür.


    REYHANLI ÇORBA
    MALZEMESİ:
    500 gr. börülce
    1 su bardağı buğday
    2 çorba kaşığı margarin
    Reyhan (yoksa fesleğen)
    tuz.

    Börülceyi haşlayın. Suyunu süzmeden buğdayı ve tuzunu ilave edip pişirin. Sonra yağ ile reyhanı kızdırıp üzerine dökün.


    GENDİME PİLAVI
    MALZEMESİ:
    1'er su bardağı nohut ve buğday
    3 soğan
    katıyağ
    100 gr. kavurma
    su
    tuz.

    Nohutu bir gece öncesinden ıslatın. Buğday ve nohutu, üzerlerini 2 parmak aşacak kadar su ile bir taşım kaynatın. Kısık ateşte, 15 dk. pişirip, suyunu süzdürün. Kızgın yağda, doğranmış soğanları ve kavurmayı, soğanlar pembeleşinceye kadar kavurup, buğday ve nohutun üzerine boşaltın. 2 bardak su koyup, bir taşım kaynatın ve tuzunu ayarlayın. Suyunu çekinceye kadar pişirin. Tavada biraz yağ kızdırıp, pilavın üzerine gezdirin.

    Erzincan Ketesi
    Malzemeler:
    1 komposto kasesi margarin yada tereyağı
    2 su bardağı süt
    1 çorba kaşığı tepeleme kuru maya
    4 su bardağı un
    Yarım çay bardağı ılık su
    1 tatlı kaşığı toz şeker
    1 tatlı kaşığı tuz
    1 adet yumurtanın sarısı
    İçi için:
    250 gr. margarin (1 paket)
    6 su bardağı un
    2 çorba kaşığı toz şeker

    Yapılışı:
    Öncelikle yarım çay bardağı ılık suda kuru mayayı ve 1 tatlı kaşığı toz şekeri eritin. Margarin, süt, un, tuz ve eritilmiş kuru mayayla çok sert olmayan bir hamur hazırlayın. Hazırladığınız hamurun üzerini örtüp, 1 saat dinlendirin. Hamuru 12 parçaya bölün. Hamur parçalarını yuvarlayıp, oklava ile açın. Hamurun iki ucunu ortaya katlayın. 1 paket margarinde 6 su bardağı unu kavurun. 2 çorba kaşığı toz şekeri katıp, karıştırın. Hazırladığınız harcı katladığınız hamurların ortasına yayıp, katlayın. Elle bastırıp, hamuru açın. Rulo yapıp, kendi etrafında dolayın. Üzerine çırpılmış yumurta sarısı sürün ve 200 dereceli fırında üzeri kızarana dek pişirin.



    UN HELVASI
    2,5 su bardağı un
    2,5 çorba kaşığı çam fıstığı
    1 su bardağı pudra şekeri
    1 çay kaşığı tarçın
    150 gr. tereyağ veya margarin

    Yağ, fıstık ve unu bir tencereye koyup hafif hararetli ısıda karıştırarak fıstıklar hafif pembeleşinceye kadar pişiriniz. Pudra şekerini katıp ocaktan alarak yediriniz.
    Bir parmak kalınlığında tepsiye muntazam yayınız. Baklava dilimlerine keserek üzerine tarçın serpiniz. Soğuyunca servis tabağına yerleştiriniz.



    Zeytinyağlı Elma Dolması
    MALZEMELER
    4 adet yesil elma
    1 tatli kasigi dolmalik fistik
    1 tatli kasigi kus üzümü
    3 adet sogan
    1 kahve fincani pirinç
    4-5 dal maydonoz
    4-5 yaprak nane
    1 tatli kasigi toz seker
    1 tutam tuz
    2 çorba kasigi zeytinyagi

    YAPILIŞ TARİFİ
    Rendelenmis soganlari, fistiklarla birlikte zeytinyaginda pembelesinceye kadar kavurun. Yikanmis pirinci ekleyin. 1,5 kahve fincani su ilave edip pirinçler diri kalacak sekilde pisirin. Seker, tuz, kiyilmis nane ve maydonoz ekleyip karistirin. Limon suyunu da ilave ettikten sonra sogumaya birakin.
    Elmalari sivri uçlu ince bir biçakla oyun. Hazirladiginiz karisimi elmalarin içine doldurun. Orta isili firinda 40 dakika pisirin. Soguk olarak servis yapin.




    Kadayıf Dolması
    250 gr tel kadayıf
    200 gr çekilmiş ceviz
    2 çorba kaşığı tozşeker
    4 yumurta
    Yarım çay bardağı su
    Kızartmak için bol sıvıyağ
    200 gr taze kaymak
    Şerbet için:
    2.5 su bardağı tozşeker
    2 su bardağı su
    Yarım limonun suyu

    1. Kadayıfı tel tel ayırın. Avuç içi büyüklüğünde parçalar koparın. Ortasına çekilmiş ceviz yerleştirip sıkıca sararak kapatın. Malzeme bitinceye kadar işleme devam edin.
    2. Derin bir kapta yumurtaları suyla çırpın. Hazırladığınız kadayıf dolmalarını bu karışıma batırıp kızgın yağda nar gibi oluncaya kadar kızartın.
    3. Şerbet için; su ve şekeri bir tencerede kaynatın. Limon suyunu ekleyin. 1-2 dakika daha kaynatıp ateşten alın. Soğumaya bırakın.
    4. Sıcak kadayıf dolmalarını soğuk şerbete atın. Şerbeti çekince servis tabağına alın. Kaymak eşliğinde servis yapın.



    ERZİNCAN ÇORBASI
    MALZEMELER:
    10 bardak et suyu
    250 gr. kıyma
    1 avuç maydanoz yaprağı
    3 diş sarımsak
    2 soğan
    2-3 bardak yoğurt
    2 kaşık yağ
    1/4 paket hazır erişte makarna
    1 kaşık salça
    2 kahve kaşığı kuru nane
    1 kahve kaşığı kırmızı biber
    Tuz, karabiber

    YAPILIŞI:
    1- Kıyma, tuz, karabiber, kıyılmış maydanoz yoğrulup, fındık büyüklüğünde yuvarlanıp, unlanır.
    2- İnce doğranmış soğan 1 kaşık yağ ile kavrulur. Salça, su ve tuz konup kaynatılır.
    3- Küçük küçük kırılmış erişte ve köfteler ilave edilir.
    4- Erişte pişince sarımsaklı yoğurt konur ve ateşten alınır.
    5- Üzerine kuru nane ve kırmızı biberli yağ gezdirilir.
    Not: Çorbaya, erişte yerine haşlanmış 1 su bardağı nohut konarak değişik lezzette bir çorba yapılmış olur.

Sayfayı Paylaş

Meleklermekani.Com misafirleri bu sayfayı şunları arayarak geldiler :

  1. erzincan yöresel yemekleri

    ,
  2. yöresel yemek tarifleri resimli

    ,
  3. erzincan gasefe