gebe
  1. TİTAN

    TİTAN *Melekler Mekanı*

    Kayıt:
    21 Eylül 2012
    Mesajlar:
    14.192
    Beğenilen Mesajlar:
    2.685
    Ödül Puanları:
    113

    Etin İyisi Nasıl Anlaşılır?

    Konu, 'Faydalı Bilgiler' kısmında TİTAN tarafından paylaşıldı.

    etin iyisi nasıl anlaşılır iyi et nasıl seçilir iyi et nasıl anlaşılır


    Sevgili melekler, ne kadar pahalı olsa da yemeklerimizin baştacı ettir. Türk mutfak kültüründe yer alan etli yemekler, damaklarının tadını bilenler için son derece önemlidir. Az da olsa lezzet vermesi için kasaplardan ya da marketlerden aldığımız eti iyi seçebiliyor muyuz acaba? İyi eti nasıl anlamalıyız? Kaliteli et nesıl seçilir? Buyrun bilgilere...



    [​IMG]


    Et kalitesindeki ilk etkenin sağlıklı besi olduğunu vurgulayan Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Ümit Gürbüz, kesim yapılacak hayvanların veteriner hekim kontrolünde yetiştirilmiş olması gerektiğini söyledi. Gürbüz, hayvanın türü, cinsi ve yaşının yanı sıra, özellikle kesim öncesi ve sonrası koşulların da etin kalitesinde önemli rol oynadığını belirtti.


    HER KOYU RENK ET KALİTESİZ ANLAMINA GELMEZ

    Hayvanların yetiştirilirken de, kesimi ve paketlenmesi yapılırken de hijyen koşullarının önemli olduğunu belirten Gürbüz, halk arasında kırmızı etin renginin koyulaştıkça tazeliğini yitirmiş olduğu yönünde bir inanç bulunduğunu, fakat bu inancın doğru olmadığını söyledi.

    Etin kırmızılık oranının hayvanın türüne, cinsine, yaşına, yetiştiği bölge ve beslenme şekline göre değişiklik gösterebileceğini ifade eden Gürbüz, "İnek eti soluk kırmızı, yağları ise limon sarısıdır. Boğa eti koyu kırmızı renkli, yağları beyazımsıdır. Dana eti soluk kırmızı, öküz eti ise kırmızımtırak, yağları beyaz-sarıdır. Koyun eti açık kırmızıdan kiremit kırmızısına kadar değişen tonlarda kırmızıdır. Ayrıca, aynı ırk hayvanlarda bile, etin alındığı bölgeye göre renginde farklılık görülmektedir. Tüketicilerin renkle ilgili dikkat etmesi gereken husus, satın aldıkları etlerin birbirinden farklı tonlarda da olsa, açıktan koyuya değişen kırmızı renkte olmasıdır. Tüketiciler, kırmızı renkte olmayan, üzerinde bölge bölge koyu renk halkalar bulunan etlere karşı temkinli davransınlar, bu etleri tüketmemeye özen göstersinler" dedi.


    YÜZEYİ KURUMAMIŞ OLMALI

    Sağlıklı ve taze etin diri fakat yumuşak olması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Ümit Gürbüz, sağlıklı ve kaliteli etle ilgili tespitlerini şöyle tamamladı: "Taze ve kaliteli bir et diri görünür, yüzeyi kurumamış olmalıdır. Buna karşılık aşırı ıslaklık ve yapışkan doku da etin sağlıksız olduğunun göstergesidir. Et seçimi yaparken bu hususlar göz önünde bulundurulmalıdır. Ayrıca, piştikten sonra, kolay çiğnenebilmesi, etin parçalara bölünme kolaylığı ve çiğneme sonrası ağızda kalan miktarı etin kalitesinin göstergesidir."


    İLAÇ KOKUSU ALIRSARSANIZ ETİ YEMEYİN

    Etin tadının ve kokusunun da önemli faktörler arasında yer aldığını belirten Gürbüz, "Etin rengi, dokusu, görünümü gibi faktörler kaliteli et kriterlerine uygunluk gösterse de, tüketiciler satın aldıkları eti pişirdiklerinde, tencerenin kapağını açar açmaz, ağırlaşmış, ilaç kokusu ya da dezenfektan kokusu gibi farklı bir koku hissediyorlarsa bu eti asla tüketmesinler" tavsiyesinde bulundu.


    ETİ DIŞARIDA BEKLETMEYİN

    Özellikle yaz aylarında yapılacak en büyük yanlışın eti dışarıda bekletmek olduğunu ve dışarıda bekleyen etin bakteri yuvası haline geleceğine vurgu yapan Gürbüz, "Alışveriş yaparken et ve et ürünlerini en son alınmalı, dışarıda bekletilmemelidir. Eve gelir gelmez de günlük kullanım miktarına göre parçalara ayırıp derin dondurucuda saklamak önemlidir. Donmuş etler çözdürüldükten sonra tekrar dondurulmamalıdır" şeklinde konuştu.

     
Etin İyisi Nasıl Anlaşılır? konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. Peynirin iyisi nasıl anlaşılır? Peynirin faydası..

    Peynirin iyisi nasıl anlaşılır? Peynirin faydası..

    çeçil peyniri nasıl yenir peynirin tuzu nasıl alınır küflenmiş kaşar yenir mi kaşar neden küflenir Peynir yemek için ne çok bahanemiz var! Kahvaltıda tek başına yediğimiz yetmez, börekte, yemekte, makarnada, çorbada hatta tatlıda bile kullanırız. Peki, gerçekten kaliteli, besin değeri yüksek ve uzun süre bozulmadan muhafaza edeceğimiz bir peyniri nasıl anlarız? Peynirin faydalarından nasıl...
  2. Karpuzun iyisi nasıl seçilir?

    Karpuzun iyisi nasıl seçilir?

    karpuzun iyisi karpuzun iyisini nasıl anlarız iyi karpuz nasıl seçilir Yaz meyvelerinin vazgeçilmez bir o kadarda sağlık için en faydalı olan meyvelerden biri olan karpuzun en iyisini seçmeniz için sizlere tüyolar vermek istiyorum.Genelde biz bayanlar pazara gittiğimizde satıcıya iyisinden seç bir tane deriz işte artık buna gerek kalmıyacak nedennn?Çünkü size mawi iyi karpuz seçmeniz için...
  3. Yumurtlama Günü Nasıl Anlaşılır?

    Yumurtlama Günü Nasıl Anlaşılır?

    yumurtlama belirtileri, yumurtlama günü, yumurtladığımı nasıl anlarım Sevgili melekler, bebek sahibi olmak isteyen bayanların en çok merak ettiği soruların başında yumurtlama gününün ne zaman olduğu gelir. Ovülasyon hesaplama, yumurtlama günü hesaplama, hangi günlkerde yumurtlama olur, yumurtladığımı nasıl anlarım gibi soruların cevabı aşağıdaki bilgilendirici makalede mevcut......
  4. Yumurtalıkların yaşlandığı nasıl anlaşılır?

    Yumurtalıkların yaşlandığı nasıl anlaşılır?

    yumurtalık yaşlanması nedir,yumurtalık yaşlanması belirtileri,yumurtalık yaşlanması nedenleri,yumurtalık yaşlanması tedavisi,yumurtalık yaşlanması hakkında bilgiler Genç yaşlarda da yumurtalık yaşlanması rastlanan kadın vakalarına rastlamak mümkündür. Genellikle kadınlarda 35 yaşında sonra yumurta rezervinde azalma başlamaktadır. Bu süreç ilerleyerek 45 yaşına kadar devam eder. 45...
  5. Yumurta çatlaması nasıl anlaşılır?

    Yumurta çatlaması nasıl anlaşılır?

    Yumurta çatlaması sözü ile anlatılan olayda aslında çatlayan veya yırtılan yumurtanın kendisi değildir (yumurta hücresi değildir), yumurtanın etrafını saran foliküldür. Yumurta hücresi yumurtalıkta folikül denilen keseciklerin içerisinde bulunur. Yumurta hücresinin etrafını saran folikül belli bir büyüklüğe (genellikle 18-20 mm) eriştiğinde yırtılmaya (çatlamaya) başlar ve içerisinde bulunan...

Sayfayı Paylaş