ev olurda perdesiz olrmu?

mislinay

Yeni Üye
Üye
ev olurda perdesiz olrmu?
perde nasil dikilir perde nasıl dikilir dikimi nasıl yapılır ip yapımı katlamalı
Perdelerin en önemli özelliği evimizin mahremiyetini dışarıya kapatmasıdır. Mahremiyetin sağlanmasının ardından işin içine estetik, kullanım rahatlığı ve kolaylığı oluşturacak unsurlar ilave olmuştur. Perdelerde oldukça çok sayıda alternatif ve bir o kadar da bu alternatiflerin kendi içinde renk, doku, biçim seçeneklerinin yer aldığı alt detayları mevcut. Hangi mekâna perde yaptırmak istediğinizden başlayarak, doğru perdeye ulaşma yolunda ilk adımı atmış olursunuz.

Perdelerle ilgili küçük bir araştırma yapmak istediğimde kendimi kocaman bir dünyanın içinde buldum. Perdeler, evlerimizin ve yaşadığımız tüm diğer alanların en önemli detaylarından biri. Bu önemli detay, evlerimize hakikaten de tam anlamı ile bir şıklık ve zarafet katmakta. Tabi bu işin estetik yanı, bir de elbette ki çok önemli olan tarafı ev içi yaşamımızın mahremiyetini, dışarıya, yabancı olana karşı koruması, saklı tutmasıdır. Aslında hepinizin, hepimizin bildiği gibi perde kullanımı da bu önemli gereksinimden kaynaklanmaktadır. Tabii ki ardından bu işin içine estetik, kullanım rahatlığı ve kolaylığı oluşturacak unsurlar ilave olmuştur.
Ülkemizde perde sektörü oldukça yenilikçi bir noktadadır. Bunu tekstilde yakaladığımız ivme ile ilişkilendirmek doğru bir analiz olacaktır. Yurt içi üretim imkânlarının genişliğinin yanı sıra yurt dışından getirilen ürünlerin çeşitliliği, detay zenginliği ve kalitesi kendi üretim çizgimize yeni bir ufuk kattı. Ancak bununla birlikte ülkemizde var olan pencere standardının, bina yapımı sırasında genelde dikkate alınmaması, seri üretim yapabilme imkânını ortadan kaldırmaktadır.
Perde dünyası kocaman bir dünya, büyük bir sektör. Çok sayıda alternatif ve bir o kadar da bu alternatiflerin kendi içinde renk, doku, biçim seçeneklerinin yer aldığı alt detayları mevcut. Hangi mekâna perde yaptırmak istediğinizden başlayarak, doğru perdeye ulaşma yolunda ilk adımı atmış olursunuz. Çünkü perdeciniz size kullanım yeri, amacı, ödeyebileceğiniz fiyat ve sağlamak istediğiniz faydaya göre en doğru alternatifleri sunacaktır. Ancak yine de öncesinde bilmeniz gereken detaylar hiç de az değil.

Ofis perdeleri artık evlerde
Çoğunlukla ofislerde görmeye alışık olduğumuz stor, jaluzi, dikey, ahşap, ahşap jaluzi, ahşap stor perdeler artık modern ve hatta mütevazı evlerimize de girmeye başladı. Özellikle de stor perdeler, yaşadığımız alanların tümünde rahatlıkla kullanabileceğimiz, çok geniş desen ve renk yelpazesine sahip, kullanımı ve tamiri en kolay mekanizmalı perdedir. Ortalama ömrü 4 yıldır. Temiz- tozsuz mekânlarda ve amacına uygun kullanımda bu süre 5-6 yıla kadar çıkabiliyor.
Çok sayıda renk ve kumaş seçeneği vardır. Stor perde kumaşları ham kumaş değildir. Üzerlerinde, sertleştirici madde olan kolanın sanayi tipi olan apre vardır. Apre işlemi ile kumaş, PVC akrilik bir maddeyle kaplanmış olur. Kullanım veya temizleme sırasında kumaşın deforme olması durumunda mekanizma sabit kalmak üzere, sadece kumaşı yenilenebilir.
Stor perde kumaşları; sun screen, pamuklu, keten, santug, polyesterdir. Stor perdeler mekân çok tozlu olmadıkça kolay toz ve leke tutan perdeler değildir. Apre yani sertleştirici, tozun kumaş içerisine nüfus etmesini önler. Nemli bezle yapılacak temizlik, yeterli olacaktır. Perde yüzeyinde oluşan küçük lekeleri, kurşun kalem silgisiyle rahatlıkla yok edebilirsiniz.
Stor perdeler içinde yıkanabilen kumaşlar, polyester ve sun screendir. Polyester ve pamuklu kumaş 4-6 yıllık ömrü boyunca en fazla 2-3 defa yıkanabilir. Yıkama düz bir zemine kumaşı yatırarak ve fazla yıpratmadan yapılabilir. Ayrıca kumaşın kırılmamasına özen gösterilmelidir. Sun screen kumaşın yıkamada herhangi bir problemi yoktur ve istenildiği kadar yıkanabilir çünkü sun screen apresiz kumaştır.

Modern perde sistemi: Jaluzi
Jaluzi perdeler, 16 milimetre mikro, 25 milimetre mini olmak üzere alüminyum (üzeri antistatik fırın boya ile kaplanmıştır) ve ahşap jaluzi perdeler, şeritlerden oluşup, zengin renk çeşitleriyle her mekanda kullanılabilme özelliğine sahip en modern perde sistemidir. Alüminyum jaluzi perde, kullanım ve dayanıklılık açısından oldukça avantajlı olup, uzun ömürlüdür. Alüminyum jaluzi perdelerde dikkat etmeniz gereken en önemli özellik kullanılan mekanizmanın kalitesi ve yatay metallerin mikron ölçüleridir. Metal jaluzi perdeler çift cam arasına monte edilerek mekâna çok daha şık bir görünüm sunar.
Alüminyum jaluzinin, bant büyüklüklerine göre farklı modelleri vardır. Kullanılacak olan mekâna uyumunda yalnızca renk değil, hangi kalınlıkta şerit kullanılacağına da dikkat edilmelidir. Alüminyum jaluziler narin perdelerdir. Amacına uygun kullanılmalıdır. Pencereleri açarken kapatırken jaluziye gelecek darbeler şeritlerin yamulmasına yol açabilir. Enleri maksimum 180 santimetreyi geçmemelidir. Enlerinin uzunluğu arttıkça jaluzinin çalışması zorlaşır ve zorlanan mekanizmanın ömrü kısalır.
Bir tür jaluzi perde olan dikey perdeler, büyük geniş pencereler için ideal çözümlerdir. Perdenin dikey bantları, mekânda genişlik hissi uyandırır. Dikey perdenin, mekânın içine giren güneş ışığının yönlendirilebilmesi ile ilgili önemli bir kullanım avantajı vardır. Kumaş, PVC ve ahşap çeşitleri olmakla birlikte, kumaş dikey perdelerde oldukça çok renk çeşidi ve kumaş modeli vardır. PVC dikey perdeler kumaşlar kadar dekoratif durmasa da, tozlu ve umumi mekânlarda tercih edilebilir. Zaman içerisinde kullanılamayacak hale gelen dikey perde bantları yenisiyle değiştirilip, bozulan mekanizmalar tamir edilebilir. Böylece perde daha az maliyetle yenilenebilir.
Kumaş bantlı dikey perdeler PVC bantlara nazaran daha dekoratiftir. Başta polyester kumaş olmak üzere bazı kumaşlar bir-iki defa yıkanabilir. PVC dikey perde bantları su ve deterjandan etkilenmezler. Bantları perde üzerinde deterjanlı bezle silebilirsiniz. Daha detaylı temizlik için bantları taşıyıcı raydan çıkararak yıkama yapabilirsiniz.
Ahşap dikey perdenin, natürel ve doğal bir görünümü vardır. Doğal ısı yalıtım malzemesidir. Türkiye’de üretimi pahalı olduğundan kullanımı çok düşük seviyededir.



Katlamalı perdeler
Katlamalı perde, kademeli olarak katlanarak toplanır ve açılır. Yapılan dikiş şekline göre, katlamalı perdelerin toplama payları, 35 santimetre ile 25 santimetre arasında değişir. Perdelerin eteklerine, isteğe göre kesim yapılarak hareket kazandırılabilir. Mekanizmaları ip ya da zincir kontrollü yapılabilir. Motorlu ve uzaktan kumandalı seçenekleri de mevcuttur. Kumaş cinsine göre temizlik şekilleri değişiklik gösterir. Tavsiye edilen kuru temizlemedir. Katlamalı perde ile doğal katlamalı perde arasındaki tek farkı çubuk kullanımı oluşturmaktadır. Zira katlamalı seçeneğinde kullanılan çubuk diğerinde kullanılmadığı için daha doğal bir katlama şekli ortaya çıkmaktadır. Her iki seçenekte de ziyadesi ile renk, desen ve kalite sınıflandırması bulunmaktadır.
Doğal katlamalı perdeler özel bir ekstrafor ile dikilir ve pileler oluşturarak toplanır. Bu sebeple ince, dökümlü kumaşlar seçilmesi gerekmektedir. Örneğin tül ve baskı kumaşlar ideal seçimdir. Eğer çok özellikli bir kumaş kullanmamışsanız 30 derece sıcaklıkta hassas yıkama programı ile bu perdeleri makinede yıkayabilirsiniz. Ancak özel kumaşlardan yapılan perdelerinizi mutlaka kuru temizleme yaptırmalısınız.

Tüller
Doğal kumaşlardan yapılmış olan tüller her mekânda rahatlıkla kullanılabilme özelliği olan dokumalardır ve bu kumaşlardan yapılmış tül perdeler modern ve klasik tüm dekorasyon anlayışlarının vazgeçilmezleri arasında yer almaktadır. Bununla birlikte bu perdelerde dikkat etmeniz gereken husus, oldukça hassas kumaşlardan (ipek, ipek vual, pamuk, keten gibi) yapıldıkları için ışığa ve toza karşı duyarlı olmalarıdır. Dolayısı ile çabuk yıpranır ve erirler. Fiyatları sentetik kumaşlara göre oldukça yüksektir, makinede yıkama yapılmaz, kuru temizlemeye verilmesi çok önemlidir; ama elde deterjansız olmak kaydı ile yıkayabilirsiniz. Bu kumaşlar kullanılarak yapılmış her türlü model estetik etki verir, doğal malzemeden dokunduğu için hava akımlarını doğrudan alır, daha şık ve gösterişli durur.
Fon ve kumaş perde ile birlikte kullanılan düz tüller, çubuklu ve doğal katlamalı tüller, her türlü ihtiyacınıza göre üretilebilirler. Tül perde yapımında kullanılacak kumaşın cinsine göre, pile ve ekstrafor uygulamaları ile daha modern bir görüntüye kavuşturulabilir. Tül perdenin boyunun, mümkün olduğu kadar yere yakın tutulması ve hatta biraz da yere değmesi estetik açıdan tercih edilebilir.
Klasik tül perdelerin enleri genelde 300 santimetredir. İthal tüllerin yaygınlaşması, 140-150 santimetre enindeki tüllerin kullanımını arttırmıştır. Bu endeki tüller genellikle katlamalı perdeler için uygundur. Tüller, perde raylarına veya perde borularına tül cinsine göre farklı pilelerde dikilerek uygulanabilir. Amerikan, ekstrafor büzgülü, kırma ve kanun pile bunlardan bazılarıdır.

Kumaş perdeler
Klasik ve modern tüm mekânlar için kullanılabilecek özellikteki kumaş perdeler her dönem kullanıldıkları mekânlara kesinlikle bir zarafet katmışlardır. Tafta, ipek, ipek sonil, viskon, polyester, keten, jakarlı, saten vb. pek çok kumaş seçenekleri ile tasarlanıp uygulaması yapılan bu perdeler yaşadığımız alanları dışarıya karşı mahrem kılarken evimizin içine de sıcaklık katmaktadırlar.
Kumaş perdelerin klasik ve modern görünüm kazanmalarına en büyük etkiyi kumaş seçimi ve kullanılan aksesuarlar yapmaktadır. Kumaş perdelere daha gösterişli olabilmeleri için drape, dilim, volan, sarkıt gibi yine kumaştan yapılan süslemeler eklenebilir.

Perde alırken dikkat edilecek hususlar

Katlamalı perde: Aynı mekân içindeki çubuklu katlamalı perdelerde farklı yükseklikte camlar varsa çubuk hizaları tutmayacağından arkadan çubuklu dikim yapılması gerekir.
Kumaş stor: Kumaş storlarda her perde arasında 3-4 santimetre standart boşluk olduğundan çok parçalı yapılmaması tavsiye olunur. Ahşap jaluzilerde bantlar düz olduğundan alüminyum jaluziye göre daha az kapatma yapar.
Ahşap jaluzi: Hareketli kanat üzerine uygulanacak jaluzi, stor gibi perdelerde perdenin sallanmaması için sabitleyici kullanılması tavsiye edilir.
Katlamalı perde: Kumaş katlamalı perdelerde (ithal fon kumaşları ve tül kumaşları hariç) eni 150 santimetreden fazla olan camlarda tek parça yapılamayacağı göz önünde bulundurulmalıdır.
Kumaş stor: Kumaş stor perdelerde zincirli mekanizma, yaylı mekanizmaya göre daha az arıza yapabileceği düşünülerek tercih edilebilir.
Katlamalı perde: Kumaş katlamalı perdelerin temizliği için sökülmesi sırasında perdenin tamamen indirilmiş olmasına dikkat edilmelidir.

Perde kullanımı sırasında dikkat edilmesi gerekli hususlar

• Tüllerimizi mutlaka colormatik deterjanlar ile yıkamalıyız.
• Yıkama yapılan tüllerimizi sıkma ayarında makinede bırakmamalıyız.
• Perdelerde pile payı az verilmeli.
• Pencerelerde mutlaka açık renk güneşlik kullanmalıyız. Akşamları perde yerine güneşlikleri örtmeliyiz.
• Perde ve tül ölçüsü alırken, kornişin iki buçuk katı metraj kumaş alınır. 3 metre bir pencereye alınacak tül miktarı 7,5 metredir. İthal üretim dokumalar ile yerli üretim dokumalar arasında kalite olarak fark yok; ama fiyatları oldukça farklı.
 
Geri
Üst