Ev yoğurdu nasıl yapılır

  • Konbuyu başlatan Kayıtsız Üye
  • Başlangıç tarihi
K

Kayıtsız Üye

Forum Okuru
Ev yoğurdu nasıl yapılır
Evde yoğurt yapmayı denedim de tam olarak nasıl yapılıyor ne ile mayalamam lazım bakkal yoğurdu ile mi mayalayayım yoksa hazır yoğurtlamı
 

Merhaba,

Oncelikle evde yogurt yapmak icin alacagimiz sut cok onemli, tam yagli sutun yogurdu daha lezzetli olur, eger disaridan acik sut alicaksaniz, oncelikle iyice suzup kaynatmanizda yarar var, hazir pastorize sutten yapmayi dusunuyorsaniz, tam yagli gunluk sut olanlari tercih etmelisiniz,
Mayalama isleminden once sutunuzu ocaga koyup, biraz isitmaniz gerekecek, isi olcusunu anlamak icin, atalarimizin yontemini kullanabilirsiniz : ) yani elinizin kucuk parmagini sute soktugunuzda, yanmiyorsa sicaklik tamamdir,
daha sonra mayalama islemine gecmeden once sutunuzu yogurt yapmak istediginiz bir kaba gecirin, daha sonra mayalanirken bekleteceginiz ve yerinden oynatmiyacaginiz bir yere koyduktan sonra, evinizde bulunan hazir yogurt yada ev yapimi yogurdunuz varsa, bir cay bardagina yakin yogurdu alip bir kapta cirpin, daha sonra sicak sutun icine bir kenarindan dokmeye baslayin ve mumkunse tahta kasikla karistirarak sutun agzini kapatin,

sutun uzerine havlu battaniye gibi sicak tutacak birseylerle sararak minumum 6 saat yerinden oynatmadan bekletin, daha sonra agzini acmadan buzdolabina koyun ve ertesi gun tuketmeye baslayin afiyet olsun...

NOT: Maya olarak kullanacaginiz yogurdun icerisine bir tatli kasigi toz sekerde koyup cirparak eritebilirsiniz boylece yogurdunuz tatlimsi olur,
Yaz aylarinda eviniz cok sicak oluyorsa sutun uzerini cok fazla sarmaya ve 6 saatten fazla bekletmeye gerek kalmaz,
Kis aylarinda eviniz soguk ise sutu biraz daha kalin seylerle sarip bekletme suresini 8-10 saate cikarabilirsiniz
 
merhabalar ben aslında eskiden neden hep hazır yoğurt alırdım şimdi çok pişmanım ama neyse zararın neresinden dönerseniz kardır ikizlerim doğduğundan beri hep yoğurdu kendim evde mayalarım. Mayalama süt için inek günlük süt olmalı. Sütü kaynattıktan sonra ılımaya bırakıp en küçük parmağınızı ısıracak kadar sıcak olmalı ve yine ev yoğurdu ile mayalamak daha güzel yoğurt elde etmenizi sağlayacaktır. Ben genelde bebeklerim için kavanozlarda mayalama yapıyorum. En azından hepsinin ağzını açmak zorunda kalmıyorum. Bir kavanozu günlük bitiriyoruz zaten. Neyse süt sıcakken sıcak sütten iki yemek kaşığı yoğurdun içine koyup sütü karıştırarak bu yoğurdu mayalayacağınız sütün içine ekliyorsunuz. Sonrası zaten sıcak bir yere koyup üzerini üşümeyecek şekilde örtülerle örtebilirsiniz. 4-5 saat sonra kadar mis gibi yoğurdunuz hazır. Hemen buzdolabına koyun ki yoğurt yenecek kıvama gelsin hatta ben 2 gün sonra açtığım kavanoz daha güzel kalıp gibi bir yoğurt olmuş vaziyette buluyorum.
 
Birde yoğurdunuzu mayalarken kullanacağınız mayanında önemi büyük. Bence bulunabilirse koyun yoğurdunun eskisi ela mayalamak harikalar yaratabilir. Hele yoğurdunuzla alakalı aldığınız süt eğer tamda mevsimi koyun sütü ise harika olur. Tavsiye ediyorum. Hoş bizim yerimize pazarcılar hallediyor ama ne bilim evde yapabilsek daha iyi olur diye düşünüyorum.
 
sadminim evet koyun yoğurdu daha güzel olur sanırım ama inek sütü daha hesaplı geliyor bide daha kolay bulabiliyoruz ama isteyen öyle de yapabilir tabii kerpiç gibi mis gibi olur koyun yoğurdu :)
 
Geri
Üst