gebe
  1. ASİMELEK

    ASİMELEK Daimi Üye Üye

    Kayıt:
    13 Aralık 2010
    Mesajlar:
    4.487
    Beğenilen Mesajlar:
    2.192
    Ödül Puanları:
    113
    Şehir:
    yüreğimin yüreği

    Evde konserve Yapımında Dikkat Etmeniz Gerekenler

    Konu, 'Bunları Biliyor musunuz ?' kısmında ASİMELEK tarafından paylaşıldı.

    konserve yapımı konserve nasıl yapılır evde nasıl yapılır konserve, nedir, nasıl yapılır, yapımı, dikkat edilmesi erekenler hakkında bilgi için yazımıza buyrun arkadaşlar.



    [​IMG]



    hemen hemen herkes evde konserve yapar veya yapmak ister. peki konserve yaparken nelere dikkat etmeliyiz işte bu yazımızda sizlere bilgiler sunuyoruz melekler.

    Sağlık Bakanlığı’ndan yazılı açıklama var…

    Sağlık Bakanlığı, evde yapılan konservelerin mutlaka basınçlı tencerelerde hazırlanması gerektiğini bildirerek, daha çok konserve besinlerle bulaşan ”clostridium botulinum” adlı bakteriye karşı vatandaşları uyardı. Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, konserve ve turşu hazırlanırken dikkat edilmesi gereken konulara yer verildi.
    Açıklamada, yaz mevsimi sonunda konserve ve turşu hazırlıklarının arttığı anımsatılarak, konserve ve turşuların hazırlanmasında kullanılan malzemelerin satın alınmasından tüketime kadar tüm aşamalarda hijyen koşullarına dikkat edilmemesi nedeniyle sağlığın tehlikeye girebildiği kaydedildi. Daha çok konserve besinlerle bulaşan ve ”clostridium botulinum” adlı bakterinin toksini ile oluşan, şiddetli gıda zehirlenmelerinin büyük çoğunluğunun uygun sürede ve sıcaklıkta pişirilmeden kapatılan, evde hazırlanmış konservelerden kaynaklandığı vurgulanan açıklamada, toksinin dünyada bilinen öne güçlü zehirlerden olduğu ve ölümle sonuçlanabilecek rahatsızlıklara yol açtığı belirtildi.
    Toksinli besinin tüketilmesinden yaklaşık 12-36 saat sonra kusma ve bağırsak rahatsızlıkları ile zehirlenmenin kendisini gösterdiğine değinilen açıklamada, toksinin tipine, miktarına, kişinin direncine ve besine bağlı olarak bu sürenin değişebileceği kaydedildi. Açıklamada, ağız ve boğazda kuruma ve kızarma, ayrıca ağrı da hissedildiğinden, belirtilerin bazen farenjit belirtileriyle karıştırıldığına işaret edilerek, belirtiler görüldüğü anda hastanın en yakın sağlık kuruluşuna başvurması gerektiği bildirildi.
    Ev koşullarında yapılan konservelerde clostridium botulinum riskinin yok edilebilmesi için besinlerin türlerine göre belirli sürede uygun ısıl işleme tabii tutulması gerektiği belirtilen açıklamada, botulizm toksininin 80 derecede 10-30 dakika, 100 derecede 10 dakika kaynatmakla tahrip edilebilmesine rağmen, geliştirdikleri ısıya dayanıklı sporların ancak 116 derecede tahrip edilebildiği, uygun olmayan koşullarda saklanan besinlerde yeniden üreme gerçekleşebildiği vurgulandı. Açıklamada, ”Bu nedenle evde yapılan konservelerin mutlaka basınçlı tencerelerde hazırlanması gerekmektedir” ifadesine yer verildi.

    BUNLARA DİKKAT
    *Açıklamaya göre, konserve ve turşu gibi salamura besinlerin hazırlanması ve saklanmasında şu koşullara dikkat edilmesi gerekiyor:
    -Asitliği düşük fasulye, bezelye gibi besinlerin konservesi hazırlanırken mutlaka basınçlı tencere kullanılmalıdır.
    -Konserve yapımında ısıya dayanıklı cam kaplar kullanılmalıdır. Turşu yapımında plastik kap kullanılacaksa Tarım ve Köyişleri Bakanlığından izinli olan plastik malzemeden yapılmış kaplar tercih edilmeli ve turşu yapımında bu kaplar tekrar tekrar değil bir kez kullanılmalıdır.
    -Kullanılmadan önce mutlaka cam kavanozlar ve kapakları 15-20 dakika kaynatılarak sterilize edilmelidir. Ayrıca, kavanoz kapaklarının paslı olmamasına özen gösterilmeli, kapaklar her konserve yapımında yenilenmelidir.
    -Güvenli konserve yapımında uygulanacak ısıl işlemin derecesi ve uygulama süresi önemlidir. Isıtma süresi besinin asit miktarına bağlıdır. Meyveler ve domates gibi asidi yüksek besinler ortalama 20 dakika kaynatılmalıdır. Sebzeler, et ve süt gibi asidi düşük besinlerin kaynama sıcaklığında sterilize edilmesi mümkün değildir. Bu nedenle 116 derecede basınç altında 20-25 dakika tutulmalıdır.
    -Evde yapılan konserve besinler tüketilmeden önce mutlaka kontrol edilmelidir. Kavanoz kapağının şişmemesi, kenar kısımlardan sızıntı yapmaması, kapak açılırken fışkırmaması ve kendine has koku ve renkte olmasına dikkat edilmelidir. Ayrıca tüketmeden önce 10 dakika kadar kaynatma yapılması önemlidir.
    -Hazır konserve satın alırken etiketinde üretim ve son kullanma tarihine, Tarım ve Köyişleri Bakanlığından üretim izni olmasına, kutuda kabarıklık, bombelik olmamasına, küflenmiş, paslanmış, ezik olmamasına dikkat edilmelidir.
    -Turşu yapımında ve sonrasında salamuranın yüzeyinde zar oluşmaması için hava ile temasını en az düzeyde tutan temiz kaplar kullanılmalı ve yiyecekler hazırlanırken çok iyi yıkanmalıdır.
    -Turşu oluşumu beklenirken, güneş görmeyen serin bir yerde muhafaza edilmelidir. Ayrıca salamuranın seviyesi sebzeleri örtecek miktarda olmalı ve tüketilene kadar bu şekilde saklanmalıdır.
    -Hipertansif kişiler, kronik böbrek yetmezliği olanlar ve kalp damar hastalarının tuz içeriği yüksek turşu ve diğer salamura besinleri tüketmekten kaçınmaları sağlık açısından önemlidir.



     
Evde konserve Yapımında Dikkat Etmeniz Gerekenler konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. Dikkat Etmeniz Gerekenler

    Dikkat Etmeniz Gerekenler

    Kilo alımı; alınan enerjinin harcanan enerjiden fazla olmasından dolayı vücut yağ kitlesinin artması sonucu oluşur. Kilo kaybı ise depolanan yağ fazlalıklarından (özellikle şekerli ve yağlı besinlerin gereğinden fazla alınmasından kaynaklanan) ve bazen de vücutta biriken su fazlalıklarından kurtulmak ve buna karşılık hiçbir zaman kas veya asıl dokudan kaybetmemek olmalıdır. Dolayısıyla, kilo...
  2. Ev alırken dikkat etmeniz gerekenler

    Ev alırken dikkat etmeniz gerekenler

    Ev alacağınızda sizi bazı dış görünüşler yanıltmasın bazen bazı şeyler dışardan görüldüğü gibi olmayabilir uzmanlar bu konuda çok dikkatli olmanız konusunda uyarılarda bulunuyorlar ev almadan önce yapmanız gerekenler ise şöyle Uzmanlar, 'Tabut değil konut al' uyarısında bulunuyorlar. Uzmanlar konutlar için 'Alo Bina Şikayet Hattı' kurulmasını isteyip, komisyoncuların sattıkları konutlar...
  3. Evde Saç Boyarken Dikkat Etmeniz Gerekenler

    Evde Saç Boyarken Dikkat Etmeniz Gerekenler

    evde saç boyama evde saç boyarken Saç boyatmak için illa ki kuaföre gitmek gerekmez elbette melekler :) Bize yakışan, ten rengine uygun saç rengi bulunduktan pekala evde kendimiz de saçlarımızı boyayabiliriz. Yalnız evde saç boyarken bazı hususları dikkate almamız gerekir. Dikkatli olduktan sonra evde saç boyama girişimimiz başarıyla sonuçlar. Şimdi gelelim nelere dikkat edeceğimize :)...
  4. Ev Kiralarken Dikkat Etmeniz Gerekenler

    Ev Kiralarken Dikkat Etmeniz Gerekenler

    ev kiralarken ev kiralarken neye dikkat etmeli Sevgili melekler, özellikle büyük şehirlerde yaşayanlar için ev tutmak başlı başına bir soruudur. Hem ihtiyaçlara hem de keseye göre bir evin bulunmasının çok zor olduğu günümüz şartlarında ev kiralarken nelere dikkat edilmesi gerektiği ve hangi ayrıntıların önemli olduğuyla ilgili yazılmış aşağıdaki makaleyi sizlerle paylaşıyoruz......
  5. Evinize Halı Seçerken Dikkat Etmeniz Gerekenler

    Evinize Halı Seçerken Dikkat Etmeniz Gerekenler

    halı seçerken dikkat edilmesi gerekenler, halı nasıl seçilir, halı seçimi nasıl yapılır Sevgili melekler, yaşam alanlarına ayrı bir sıcaklık ve hava veren halılar, hem görüntü olarak hem de kullanış açısından doğru değerlendirilip seçimi yapılması gereken materyallerdir. Günümüzde mobilya trendlerine paralel şekilde değişen halıların seçiminde kalite, maliyet ve kullanım kolaylığı açısından...

Sayfayı Paylaş