gebe
  1. BEYZA21

    BEYZA21 ♥ سن بنيم جننتيم نفسيمسين ♥ Yetkili Kişi

    Kayıt:
    21 Aralık 2011
    Mesajlar:
    9.628
    Beğenilen Mesajlar:
    1.524
    Ödül Puanları:
    113

    Evde Lezzetli Yoğurt Mayalamanın Püf Noktaları

    Konu, 'Yemek Tarifleri' kısmında BEYZA21 tarafından paylaşıldı.

    Yoğurt, atalarımızın bize bıraktığı en lezzetli ve sağlıklı miras olabilir. Bu mirası korumak ve gelecek nesillere aktarmak için, evde yoğurt mayalamanın inceliklerini bilmek gerekir. Son zamanlarda, hazır yoğurtlar hakkında çıkan haberlerde görüldükçe, evde yoğurt yapmanın şart olduğu bir kez daha anlaşılacaktır.


    Yoğurt, bir parça yoğurdu maya olarak kullanarak yapılır. Sütü yoğurt haline gelmesini sağlayan faydalı bakterileri, süte karıştırmanın en kolay ve doğal yöntemi, bir parça yoğurdu ılık sütle karıştırarak sütün için eklemektir. Bu maya olacak yoğurt, yapılacak olan yoğurdun lezzetini ve kalitesini belirleyecektir.






    Ev-Yapımı-Yoğurt.jpg



    Yoğurt yapmanın en önemli kısmı, maya olarak kullanılacak yoğurttur denebilir. Bazı köklü ailelerde, nesiller boyu bozulmadan kullanılmaya devam eden, aileye ait yoğurt mayaları vardır. Elinizde böyle bir yoğurt mayası yoksa bile, daha önce yaptığınız ve lezzetinden emin olduğunuz yoğurttan bir kâse ayırarak, daha sonraki yoğurt için kendi mayanızı yapmış olursunuz.




    Yoğurt yapmak için hazırladığınız sütün, iyice kaynamış olması ve tamamen soğultulmadan ve bekletilmeden, kaynamadan sonraki ilk ısı düşüşünde kullanılması önemlidir. Kaynamış, soğumuş ve yoğurt yapmak için yeniden ısıtılmış süt, lezzetli bir yoğurt için doğru bir malzeme değildir. Alınan sütün iyice kaynatılması, üzerindeki kaymağı alınmadan, aynı kap içinde yoğurt mayası katılması, en iyi sonucu verecektir. Kaynamış sütün içine, başparmağınızı batırdığınızda, yanmayacak (ısırmayacak şeklinde de ifade edilebilir) ısıda olması, sıcak olmaması gereklidir. Kaynattığınız kabın içindeyken mayayı koyduğunuz sütü, birkaç battaniye ile sararak, ısının uzun süre muhafaza edilmesi ve mayalanma süresinin uzatılması, lezzetli yoğurt için gereklidir.



    Yoğurt Nasıl Açılmalıdır?

    Tüm işlemleri uygun şekilde yapsanız bile, açarken bazı kurallara uymazsanız, yoğurdunuz çok fazla ekşi olabilir ve kıvamı tam tutmayarak, aşırı sulanabilir. Mayaladıktan sonra, 8-9 saat örtülü şekilde beklettiğiniz yoğurdu açarken, sadece en üstünü açabilecek kadar battaniyeyi aralayıp, kapağını açıp, battaniyeden çıkartmadan, yarım saat kadar beklemelisiniz. Bu yoğurdun yavaş soğuması için gereklidir. Sonra, tamamen battaniyeden çıkartıp, kapağı kapalıyken 1 saat kadar bekletip, dolaba ondan sonra kaldırmalısınız.


    Malzemeler:
    1 litre günlük süt
    1 çorba kaşığı yoğurt

    Hazırlanışı:

    Sütü çelik bir tencereye alın, kaynatın. Kaynatma sırasında 5-10 dakika karıştırırarak sütü havalandırın. Süt kaynadıktan sonra altını kısın ve 15-20 dakika kısık ateşte, kaynamadan sıcaklığını koruyarak pişirmeye devam edin. Kaynattığınız sütü mayalamak istediğiniz kaba aktarın.

    Kaytanıp, ılınmaya bıraktığınız sütü mayalama ısısı için sık sık kontrol edin. Süte parmağınızı sokup 7'ye kadar saydığınızda eliniz sütün ısısına dayanıyorsa maya için uygun sıcaklık demektir.

    Bir kasede birkaç yemek kaşığı ılık sütle (maya için hazırladığınız sütten alabilirsiniz) karıştırdığınız oda ısısındaki yoğurdu, süte katın ve karıştırın.

    Giriş yazısında bahsettiğim püf noktası: Mayalanan sütün üzerini bir süzgeçle örtün (süzgeç, sütün hava almasını sağlayarak. sulanmasını önleyecek

     
Evde Lezzetli Yoğurt Mayalamanın Püf Noktaları konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. Ev için püf noktaları..

    Ev için püf noktaları..

    Ev İçin Püf Noktaları 1) Gözlüğünüzün vidası çok çabuk çıkıyorsa vidayı takmadan önce,vidanın gireceği deliğe renksiz oje damlatın.Vidayı öyle takın. 2) Satın aldığınız ayakkabılar ayağınızı sıkıyor ise onları bir kaç dakika buhara tutun. 3) Makasınızı bilemek istiyorsanız,zımpara kağıdı kesin. 4) Halıdaki sigara yanıklarından,*yanık* y*er*ler üzerinde zımpara kağıdı ile dairesel...
  2. Ev taşımayı kolaylaştıran püf noktalar

    Ev taşımayı kolaylaştıran püf noktalar

    ev taşımanın püf noktaları Yenilikler her daim güzeldir, bir o kadar da zor ve yorucudur. Örneğin ev taşımanın güzelliği duruma göre değişir, zira değişmeyen tek gerçeği ise ev taşımanın zorluğu ve yoruculuğudur. Sevgili Melek'ler, bu yazımızda, ev taşımayı kolaylaştıran püf noktalardan bahsedeceğiz sizlere... Doğru planlama ve hazırlanma ile taşınmanın insan üzerindeki stresini...
  3. Tuz Kullanmadan Lezzetli Yemekler Yapmanın Püf Noktaları

    Tuz Kullanmadan Lezzetli Yemekler Yapmanın Püf Noktaları

    lezzetli yemek yapmanın püf noktaları tuz resmi Tuzun ne kadar zararlı olduğunu bilsekte tuzsuz yapamıyoruz...Günlük almamız gereken tuz miktarının neredeyse 2-3 katı kadar tuz kullanıyoruz...Şimdi size vereceğim tüyolarla kızlar hem günlük tuz kullanımınızı azaltacak hemde lezzetli yemekler yapacaksınız... Uzmanlar, bir çay kaşığı tuzun yaklaşık 2,4 gram sodyum içerdiğini belirtiyorlar....
  4. Lezzetli et pişirmenin püf noktaları

    Lezzetli et pişirmenin püf noktaları

    Bu konu; Et pişirmenin püf noktaları hakkında bilgi vermektedir. Melekler kurban bayramının ertesi olan şu günlerde az çok hepimizin evinde et vardır.Sotesi yahnisi kebabı daha bir çok çeşit et yemeği yaparız.İşte Et pişirirken istenilen sonuçları elde edebilmek için önerilmiş 30 püf noktası pratik bilgiler bölümüzde. 1-)Tavayı ve ızgarayı etleri yerleştirmeden önce ısıtın....
  5. Lezzetli Aşure Pişirmenin Püf Noktaları Hakkında Bilgiler

    Lezzetli Aşure Pişirmenin Püf Noktaları Hakkında Bilgiler

    aşure nasıl yapılır, aşure yapmanın püf noktaları, aşure pişirmenin incelikleri Sevgili melekler, bildiğiniz üzere Muharrem ayına girmiş bulunuyoruz. Hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem ayı denildiğinde akla aşure ayı gelir. Bu ayda utulan ve sünnet olan muharrem orucunun ardından, herkes karınca kararınca evinde aşure yapar ve konu komşuya dağıtır. Güzel bir gelenek haline gelmiş olan...

Sayfayı Paylaş