Evde Lezzetli Yoğurt Mayalamanın Püf Noktaları

Uzman SühaN

Administrator
Evde Lezzetli Yoğurt Mayalamanın Püf Noktaları
Yoğurt, atalarımızın bize bıraktığı en lezzetli ve sağlıklı miras olabilir. Bu mirası korumak ve gelecek nesillere aktarmak için, evde yoğurt mayalamanın inceliklerini bilmek gerekir. Son zamanlarda, hazır yoğurtlar hakkında çıkan haberlerde görüldükçe, evde yoğurt yapmanın şart olduğu bir kez daha anlaşılacaktır.




Yoğurt, bir parça yoğurdu maya olarak kullanarak yapılır. Sütü yoğurt haline gelmesini sağlayan faydalı bakterileri, süte karıştırmanın en kolay ve doğal yöntemi, bir parça yoğurdu ılık sütle karıştırarak sütün için eklemektir. Bu maya olacak yoğurt, yapılacak olan yoğurdun lezzetini ve kalitesini belirleyecektir.






Ev-Yapımı-Yoğurt.jpg




Yoğurt yapmanın en önemli kısmı, maya olarak kullanılacak yoğurttur denebilir. Bazı köklü ailelerde, nesiller boyu bozulmadan kullanılmaya devam eden, aileye ait yoğurt mayaları vardır. Elinizde böyle bir yoğurt mayası yoksa bile, daha önce yaptığınız ve lezzetinden emin olduğunuz yoğurttan bir kâse ayırarak, daha sonraki yoğurt için kendi mayanızı yapmış olursunuz.




Yoğurt yapmak için hazırladığınız sütün, iyice kaynamış olması ve tamamen soğultulmadan ve bekletilmeden, kaynamadan sonraki ilk ısı düşüşünde kullanılması önemlidir. Kaynamış, soğumuş ve yoğurt yapmak için yeniden ısıtılmış süt, lezzetli bir yoğurt için doğru bir malzeme değildir. Alınan sütün iyice kaynatılması, üzerindeki kaymağı alınmadan, aynı kap içinde yoğurt mayası katılması, en iyi sonucu verecektir. Kaynamış sütün içine, başparmağınızı batırdığınızda, yanmayacak (ısırmayacak şeklinde de ifade edilebilir) ısıda olması, sıcak olmaması gereklidir. Kaynattığınız kabın içindeyken mayayı koyduğunuz sütü, birkaç battaniye ile sararak, ısının uzun süre muhafaza edilmesi ve mayalanma süresinin uzatılması, lezzetli yoğurt için gereklidir.



Yoğurt Nasıl Açılmalıdır?

Tüm işlemleri uygun şekilde yapsanız bile, açarken bazı kurallara uymazsanız, yoğurdunuz çok fazla ekşi olabilir ve kıvamı tam tutmayarak, aşırı sulanabilir. Mayaladıktan sonra, 8-9 saat örtülü şekilde beklettiğiniz yoğurdu açarken, sadece en üstünü açabilecek kadar battaniyeyi aralayıp, kapağını açıp, battaniyeden çıkartmadan, yarım saat kadar beklemelisiniz. Bu yoğurdun yavaş soğuması için gereklidir. Sonra, tamamen battaniyeden çıkartıp, kapağı kapalıyken 1 saat kadar bekletip, dolaba ondan sonra kaldırmalısınız.


Malzemeler:
1 litre günlük süt
1 çorba kaşığı yoğurt

Hazırlanışı:

Sütü çelik bir tencereye alın, kaynatın. Kaynatma sırasında 5-10 dakika karıştırırarak sütü havalandırın. Süt kaynadıktan sonra altını kısın ve 15-20 dakika kısık ateşte, kaynamadan sıcaklığını koruyarak pişirmeye devam edin. Kaynattığınız sütü mayalamak istediğiniz kaba aktarın.

Kaytanıp, ılınmaya bıraktığınız sütü mayalama ısısı için sık sık kontrol edin. Süte parmağınızı sokup 7'ye kadar saydığınızda eliniz sütün ısısına dayanıyorsa maya için uygun sıcaklık demektir.

Bir kasede birkaç yemek kaşığı ılık sütle (maya için hazırladığınız sütten alabilirsiniz) karıştırdığınız oda ısısındaki yoğurdu, süte katın ve karıştırın.

Giriş yazısında bahsettiğim püf noktası: Mayalanan sütün üzerini bir süzgeçle örtün (süzgeç, sütün hava almasını sağlayarak. sulanmasını önleyecek
 
Geri
Üst