Fırat, Libya’ya yüzdürerek 500 metrelik borular gönderecek

Bilge Gökçen

Yeni Üye
Üye
Fırat, Libya’ya yüzdürerek 500 metrelik borular gönderecek
Büyükçekmece'de yat limanı inşaatının yanında kurulan seyyar içme suyu boru fabrikasında, Libya’ya, 2.5 milyon YTL’ye ihraç edilecek 500 metrelik altı boru yapıyor.

Fıratpen’i de üreten Fırat Plastik Kauçuk Sanayi ve Ticaret A.Ş, Libya’ya ihraç edeceği 1.4 metre çapında, 500 metrelik boruları fabrikasında üretemeyince, Büyükçekmece sahilinde, belediyeden 45 günlüğüne arazi kiraladı. Burada üretilecek 5.5 santimetre kalınlığında, 6.4 bar basınca dayanıklı 250 metrelik borular, mayıs başında yüzdürülerek Libya’ya gönderilecek.

TEKELİ KIRDIK Dünyada tek parça boru üretim tekelini Kuzey Avrupa ülkeleri Finlandiya ve Norveç’in elinde bulunduğunu belirten Fırat Plastik’in Altyapı Satış Müdürü Mehtap Uluceviz, "Bu uzunluktaki boruyu, Türkiye’de ilk kez biz üretiyoruz. Libya’da boru hattı projesini sürdüren Enka Holding, önce Finlandiya ve Norveç’e başvurmuş. İşi öğrenince biz de talip olduk. Bu konuda tecrübemiz olmadığı, yapamayacağımız iddiaları vardı. Altı ay, çetin bir uğraş verdik. Teknolojimizi, gücümüzü gösterdik ve işi alarak Kuzey ülkelerinin uzun çekme boru üretiminde, bu coğrafyadaki tekellerini kırdık" dedi.

ÇANAKKALE GEÇİŞİ: 250 metrelik boruların her biri 55 ton ağırlığında. İkişer ikişer kaynatılarak, 500 metre uzunluğunda 6 boru üretilecek. Daha sonra bu borular, bir gemiyle yüzdürülerek Libya’ya götürülecek. Çanakkale Boğazı’ndan geçiş sırasında güvenlik önlemi alınarak, boruların dağılması ve tehlike yaratması önlenecek. Borular, Libya’da, içme suyu elde etmek için deniz suyunun çekilmesi ve suyun kente ulaştırılmasına kullanılacak. Uzun borular, nakliye kolaylığı, daha az kaynak yapımı, mesafelerin eksiksiz ve kısa sürede döşenmesine olanak sağlıyor. Boruların az ekle yapılması da yerel basınç kayıplarını daha düşük tutuyor.

Hürriyet
 
Geri
Üst