Forseps nedir?

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
Forseps nedir?
forseps forseps nedir çeşitleri
Forseps yardımıyla doğum nedir forseps ile yapılan doğum hakkında merak ettiğiniz tüm bilgileri sizler için paylaşıyorum
Günümüzde anestezi, antibiyotiğe erişim kolaylığı, yetişkin ve neonatal ünitelerde kan nakli gibi büyük tıbbi İlerlemeler sayesinde, sezaryen ameliyatları, öncesine göre daha güvenli olmaya başlamıştır ve zor geçen forsepsli doğumda çıkabilecek olası komplikasyonlar anne ve bebeği için çok daha tehlikelidir.
gebelik-belirtileri3-1697.jpg

Üç çeşit forseps vardır: Bebeğin başını serbest bırakmak amacıyla kaldırmak, başı çekmek ve başı çevirmek için kullanılan forsepsler. Bebeğin başının pelvik boşluktaki konumuna göre değişiklik gösteren forseps doğum şekilleri vardır: Yüksek, orta, alçak ve çıkış. Yüksek boşluk durumunda forsepsle doğum, anne ve bebeğe büyük ölçüde zarar verebileceği için artık uygulanmamaktadır.

Kaldırma forseps (Hft-out) bebeğin kafa derisi annenin vulvasmdan göründükten sonra yani bebeğin pelvise tam olarak indiğini, vajinanın kabardığını ama perine kaslarının başı engellediğini gösteren durumda bebeğin başını kaldırmak için kullanılır. Sadece bebeğin başının oksiput-anterior pozisyonda veya hafifçe sağa veya sola yatık olduğu pozisyonlarda uygulanmalıdır. Bu tür forseps için, perine dokularına veya pudental sinirlere anestezi enjeksiyonu yapılması yeterlidir. Epizyotomi her zaman gerekli değildir.

Başı çekmek için (traksiyon) forseps, bebeğin başı angaje olup, iskial spinden 2 cm den fazla aşağıda veya bu istasyonun hemen üzerinde olduğu alçak ve orta pozisyonda (S. 302′de istasyon ve başın inişiyle ilgili şemaya bakabilirsiniz) uygulanan ve daha uzun süren bir forsepstir. Forseps bebeğin başının etrafında koruyucu bir şekil alarak kolayca kilitlenir.

Kasılmanın en şiddetli anında uzman aleti yavaşça aşağı doğru çeker. Kasılmalar arasında hafifçe geri kaçsa bile her çekişte baş biraz daha aşağı iner. Genellikle üç kuvvetli kasılma ve yumuşak çekişler sonunda doğum gerçekleşir ama eğer bu zamana kadar bebeğin başı belirgin bir şekilde aşağı inmiyorsa bir uyumsuzluk olasılığı vardır ve vajinal doğuma devam edip edilmemesi tartışılır. Forseps aleti vajinada ek bir yer kapladığından, bebeğin

başı perineye inerken, perinede meydana gelebilecek kontrolsüz yırtılmaları önlemek için epizyotomi yapılması gerekir. Bu tür forseps kullanımında, forseps vajinaya yerleştirilirken, bebek çekilirken ve perine onarılırken, annenin rahatsızlık ve acı duymaması için epidural veya spinal blok yapılması gerekmektedir.

Çevirmek için kullanılan forseps, orta boşlukta enine veya oksiput-posterior konumdaki bebeğin başını oksiput – anterior konuma çevirmek ve ardından da aletin uzun kollarını kullanarak bebeğin başının kolayca aşağı inmesini sağlamak için kullanılır ve doğum çekme forsepsleriyle tamamlanır. Çevirme forsepslerini kullanabilmek için büyük oranda yetenek ve deneyim gerekmektedir. Bir sorun oluşması halinde acil sezaryen uygulanabilmesi için bu operasyon ameliyathanede gerçekleştirilir. Hem doğum sırasında hem de doğum sonrasında vajina ve rahim ağzının, olası zarar ve yırtıklara karşı dikkatlice incelenmesi için anneye epidural ve spinal blok yapılmalıdır.

Forseps mi Vakum mu ?

Günümüzde vakum, forsepse oranla daha çok tercih ediliyor olsa da, hangisinin en iyi yöntem olduğu konusundaki tartışmalar sürmektedir. Vakumun annenin perine ve vajinasına daha az zarar verdiği düşünülmektedir. Öte yandan bebeğin başında şişliklere yol açtığı için vakum, bebekler için kolay geçen bir forsepse nazaran daha travmatik olabilir.

iki türün de olumlu ve olumsuz yanları bulunmaktadır ve bence iki yöntem de farklı durumlarda kullanılabilen ve birbirini tamamlayan iki yöntemdir. Seçim yaparken yardımlı vajinal doğuma yol açan etkenler değerlendirilmeli ve ooerasvonu yapacak kişinin deneyimleri ve becerileri göz önüne alınmalıdır.

Makat Gelişi Doğum

Makat Gelişi Doğum

Doğum zamanı bebeklerin yüzde 4′ünden daha azı makat konumundadır. Eğer bebeğiniz makat gelişindeyse şu üç pozisyondan birindedir: bacakları vücudun yanına çekilmiş ve bebeğin poposunun önde geldiği açık makat; yine poponun önde geldiği ama bacakların ve kalçaların esnek biçimde bebeğin vücudunun önünde olduğu tam makat ve ayakların popodan önde geldiği yarı makat.

Makat gelişi bebeklerin vajinal yolla doğması risk ve komplikasyonlara daha açıktır, bu komplikasyonlardan en önemlisi bebeğin en geniş çaplı organının, yani başının en son çıkmasıdır. Dahası, ters gelen bebekler annenin pelvisine başın sığdığı gibi sığmazlar, dolayısıyla göbek kordonunun popodan veya bacaklardan kayarak rahim ağzından çıkma riski her zaman vardır. Kayan kordon kaçınılmaz olarak bebekte yaşamsal tehlikeye neden olur çünkü kordon havayla temas ettiğinde büzüşüp kapanarak bebeğe giden oksijeni keser.

Doğum Denemesi

Eğer bebeğiniz açık makat konumunda ve doğum kanalına önce kuyruksokumu giriyorsa, bebeğin vajinal yolla doğumu düşünülebilir. Bu bir deneme olarak algılanır ve sorun çıkmaması durumunda doğuma izin verilir. Doktor ve ebe, bebeğin poposuna bağlı bir elektrotla çalışan dahili monitör veya harici monitörle yakından incelenmenizi isteyecektir. Doğumun deneme aşamasında gerekli müdahalelerin hızlı bir şekilde yapılabilmesi için epidural almanızı isteyeceklerdir. Epiduralin sağlayacağı bir diğer avantaj rahim ağzının tam olarak açılmadan itme isteğini engellemesidir. Bebeğin önde gelen kısmı olan poposu daha yumuşak olduğundan ve rahim ve uzun ağzına yeterli baskıyı apamadığından dolayı makadi doğumlar, sefalik doğumlara göre daha yavaş ilerler. Doğum uzmanınız ilerleme yavaş olduğu için sintosinon vermekten kaçınacağından, doğumun ilk aşaması daha uzun ve yorucu geçebilir ve bu aşamada sezaryen doğum yapmanız önerilebilir.

İkinci Aşama

Her şeyin iyi gittiğini ve rahim ağzınızın tam olarak açıldığını varsayarsak, makattan doğumlarda ikinci aşama sefalik doğumun tersi olarak düşünülür. Pelvisten, ilk önce bebeğin kalçası ve bacakları geçer, ardından vücudu ve omuzları çıkar. Makattan doğumların ikinci aşamasında her zaman bir doğum uzmanı ve ebe bulunur. Çıkan bebeğe rahat ulaşabilmek için bacaklarınızı üzengilere koyarak litotomi pozisyonunda olmanızı isterler. Bebeği çevirebilmek, gerektiğinde sonradan gelen baş için forseps kullanabilmek veya doğum zorlaşırsa sezaryene geçebilmek için epiduralinizin yüksek dozda olmasını isterler.

Kasılmalar ve itme sonucunda ilk önce bebeğin poposu çıkar. Kadın doğum uzmanı daha sonra bacakların çıkmasını sağlar. Bacakların çıkması için genellikle bebeğin poposu sağa ya da sola çevrilerek doktorun bir parmağını sokması ve bacakların çıkması için müdahale etmesi sağlanır.

Popo ve bacaklar çıktıktan sonra bebeğin sırtı, vücudu ve omuzları sırayla çıkar. Omuzlar da aynı şekilde sağa sola çevrilerek, doktorun parmağını sokması ve kolların çıkmasına yardım etmesiyle sağlanır. Başarılı bir makattan doğum için acele etmemek ve kesinlikle bebeği ani şekilde çekmemek gerekir. Bebeğin çıkması için yumuşak rotasyonlar yeterli olacaktır.

Başın Çıkışı

Eğer her şey yolunda giderse, bebeğin vücut ağırlığı doğumun tamamlanmasına yardımcı olarak, boynun öne eğilmesini ve böylece başın en iyi pozisyonda güvenli ve rahat bir şekilde çıkmasını sağlar. Eğer bebeğin boynu uzunsa ve yüzü rahim boşluğuna bakıyorsa (Buna hayal kurma denir), başın çıkması sırasında sorun çıkma olasılığı yüksektir. Bebeğin başı vücudunun en büyük kısmıdır ve boyunun uzun ve dik durması durumunda, popo, vücut ve omuzların çıkmasıyla henüz tam olarak açılmamış olan rahim ağzına daha büyük çapta bir giriş olacak demektir. Bu aşamada sezaryen doğuma geçilmesi herkes için travmatik olacaktır. Bu nedenle doğumda bulunan herkes, makattan doğum öncesinde ve doğum sırasında tüm bulguları iyice inceleyerek, sonradan gelen başın son anda sıkışma tehlikesi olduğunda karın doğumuna geçilmesi için hazır olacaktır.

Daha pozitif yaklaşacak olursak, eğer her şey yolundaysa kadın doğum uzmanı bebeği hafifçe yukarı, pubik kemiğinizin üzerine doğru kaldırarak bebeğin ağzına parmağını sokup yavaşça aşağı çekebilir; daha sonra baş bükülerek kolaylıkla çıkar. Bu noktada, kaldırma forsepsi kullanarak bebeğin başı tutulup kontrollü bir şekilde doğum kanalına yönlendirilebilir. Fark ettiğiniz üzere makattan vajinal doğumda oldukça fazla kişi bulunmakta ve genellikle epizyotomi uygulanması gerekmektedir.

Makat Gelişi Bebeğin Vajinal veya Sezaryen Doğurtulması

Son yıllarda makat gelişi bebeklerin doğmasına ilişkin en iyi yöntem konusunda doktorların görüşlerini değiştirmelerine neden olan birçok araştırma yayımlandı, ilk kez anne olan kadınlarda, bebek döndürülememişse zamanı gelen kalça gelişli bebeklerin doğurtulmasmda sezaryenin en uygun yöntem olduğuna karar verilmiştir. Ama makat gelişli bebekleri doğurtmak için sezaryen tarihi verilen kadınların yüzde 10′u doğum erken başladığı ve hastaneye geldiklerinde çok ilerleme kaydettikleri için bebeklerini vajinal yolla doğurmak zorunda kalmaktadır. Buna ek olarak, birçok kadın bebeklerinin makat gelişi konumda olduğunu anlayamadan kendilerini doğumda bulmaktadır.
 
Geri
Üst