Gazeteciliğin kuralları değişiyor

MEÇHUL

Daimi Üye
Üye
Gazeteciliğin kuralları değişiyor
Gazetecilik zor bir meslek olsa gerek:)O kadar haber kolay bulunup hazırlanmıyor:)Gazeticiliğin kurallarını bilmiyorum ama bilen ve ilgilenen varsa söyleyeyim; kurallar değişiyormuş!!!

gazetecilik-3594.jpg


Gazeteciliğin kuralları değişiyor

ABD'nin Illinois eyaletindeki NorthWestern Üniversitesi’nde, İnternetten özel bir yazılımla toplanarak "el değmeden" hazırlanan ve haberlerin sayısal bir avatar (grafik çizim) tarafından sunulduğu yeni bir sistem üzerinde çalışılıyor. ABD'nin Illinois eyaletindeki NorthWestern Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi’nin "Akıllı Haber Laboratuvarı"nda (Infolab) üç yılı aşkın süredir "7 Haberleri" adıyla bir televizyon haber programı sunuluyor.
Özel hazırlanan bir yazılımla öğrenciler, robot sesli grafik çizim sunucular tarafından sunulan "sanal bir televizyon haber programı" tasarlıyor.
İnternette haber siteleri ve blogları tarayarak özel bir konu üzerinde haber toplayan program, konuyla ilgili görüntü ve filmleri birleştiriyor ve kendi başına bir metin de hazırlıyor.

İnternet kullanıcılarının önerilen çok sayıdaki avatar arasından istedikleri sunucuyu seçebildikleri veya ilgilerini çeken konularda bir haber programı tercih edebildikleri programın yapıldığı araştırma laboratuvarının direktörü olan bilgisayar ve elektrik mühendisliği profesörü Kristian Hammond, programın birkaç küçük sorun dışında gayet iyi çalıştığını söylüyor.
"Şimdilik haber toplama süreci sunum işleminden daha iyi çalışıyor" diyen Hammond, bu aşamada otomatik seslerde sorun yaşandığını ve seslerin çok anlamlı olmadığını, bunun da sistemin kullanımını büyük ölçüde sınırladığını kaydetti.

Buna karşılık, spor makalelerinden haber toplayan programın en ileri aşamada olduğunu söyleyen Hammond, NorthWestern Üniversitesine bağlı Medill Gazetecilik Fakültesi ile geliştirilen "Stats Monkey" adlı istatistik programının bir beyzbol maçının içeriğini ve yorumunu "yazabildiğini" belirtti.
Maçın önemli anlarını, geçmişteki verileri toplayabilen program, haberin flaşını hazırlıyor ve bir de fotoğraf ekliyor. Maçın en önemli anının veya flaşa çıkarılacak başlığın hangisi olduğuna karar vermek ve başlıca oyuncuları seçmek için bir istatistik modeli kullanan program, son aşamada birkaç saniye içinde yarım sayfalık bir bulvar gazetesi makalesi hazırlıyor ve "Makine" diye imzasını atıyor.
"Makine"nin hazırladığı makalenin, "etli kemikli" gazetecilerin aceleyle hazırladıklarından daha iyi olduğunu söyleyen Hammond, "Tüm maçlar için makaleler hazırladık ve gazetede okuduklarımızdan biraz daha iyi olduğunu hepimiz fark ettik" diye konuştu.
İstatistik verilerin dışında "Stats Monkey" programı, maçta yer alan oyuncu ve antrenörlerin açıklamalarını da elde edebiliyor.

En sonunda amaçlarının bir yüzme yarışı veya şirket verilerinin yer aldığı ekonomik aktüalite haberlerini verebilen bir program geliştirmek olduğunu söyleyen Amerikalı bilim adamı, bu aşamada istatistik programı "Stats Monkey"nin "7 Haberleri" televizyon programından daha fazla geleceği olduğunu düşündüklerini belirtiyor.
Hammond, bu programla birçok basın kuruluşunun ilgilendiğini söylerken, bunların isimlerini belirtmedi.


 
Önce fabrikalarda isciler yerine makinalar gecti simdi de Gazeteciler yerine Robot.....daha fazla issiz olacak sokaklarda :):) ne diyelim Amerika yapiyor kazaniyor....


Paylasim icin tskler....
 
Geri
Üst