Gebe olduğunuzun bir kaç işareti

Uzman SühaN

Administrator
Gebe olduğunuzun bir kaç işareti
Hamileliğin en önemli habercisi adet gecikmesi olsa da bazı erken belirtiler adet gecikmesinden önce bile hamileliğe işaret edebilir. Unutulmaması gereken bu belirtilerin kadından kadına hatta hamilelikten hamileliğe değişiklik gösterdiğidir.

Bazı kadınlar, hamileliğin daha geç dönemlerine kadar hiçbir belirti yaşamayabilir veya yaşadığı belirtileri adet dönemi öncesi belirtilerle karıştırabilir. Dolayısıyla aşağıdaki belirtileri yaşamıyor olmanız, hamile olmadığınız anlamına gelmez. Aynı şekilde bu belirtilerden bir veya daha fazlasına sahip olmanız da kesin olarak hamile olduğunuzu göstermez.


6.jpg





Birçok anne adayı hamile olduğunu fark edene kadar doğum kontrol hapı kullanmaya devam ettiği için telaşlanır. Bu konuda yapılan araştırmalar panik yapmanıza gerek olmadığını gösteriyor.
Hamile olup olmadığınızı anlamanın en kesin yolu elbette hamilelik testi yaptırmaktır. Aşağıdaki erken belirtiler, özellikle adet gecikmesi ile birlikte, test yaptırmanız için size ipucu verebilir.



Hamilelik boyunca görülen kanamalar farklı anlamlara gelebilir. Kanama şiddetliyse ve karın ağrınız adet krampları gibiyse ilk üç aylık sürede dış gebelik belirtisi olabilir. Ektopik gebelik rahim dışında yumurta döllenmesi sonucu görülür ve yaşamı tehtid edebilen bir dış döllenmedir.


2. Şiddetli mide bulantısı ve kusma.
Aşırı mide bulantısı ve kusma da tehlikeli olabilir. Hiçbir şey yiyemiyor ve içemiyorsanız susuz kalma riski altında kalırsınız. Ayrıca yetersiz beslenme ve susuzluk erken doğum riskini taşır ve doğum kusurlarına yol açarak ciddi komplikasyonlara neden olur. Doktora başvurulmalı ve reçeteli ilaç kullanılmalıdır. Beslenme değişiklikleri yapılır. Bebeğin beslenmesini de etkileyecektir.



3. Bebeğin etkinlik düzeyinin önemli ölçüde değişmesi.
Karnınızdaki hareketleri oldukça iyiyken, bir süre sonra hareketlenmesi durduysa, yeterli miktarda plasentadan beslenemiyordur ve oksijen alamıyordur.
4. Erken kasılmalar.
Ritmik olmayan ve yoğunluğu az hafif kasılmalar görülebilir. Yoğun kasılmalar ve 10 dakika aralı düzenli kasılmalar tehlikeli olabilir.


5. Su gelmesi.
Gebelikte büyümüş rahim mesaneye baskı yapar ve idrar kaçağı olabilir. Fazla idrar ve su kaçırma ciddi olabilir.


6. Sürekli ve şiddetli baş ve karın ağrısı, şişkinlik ve görme bozuklukları.
Hamilelik döneminde gelişen ve ölümle sonuçlanabilen ciddi bir hastalık olabilir. Yüksek tansiyon da varsa, gebeliğin 20. Haftasından sonra idrarda aşırı protein ortaya çıkar. Doktora gidin ve tansiyon testine girin. Erken teşhis ile kurtulunabilir.


7. Şu durumlarda doktora başvurun ve tedavi olun.
Ateş, öksürük, boğaz ağrısı, burun akması, hapşırma, bulantı, kusma, ishal.
 
Geri
Üst