gebelerin kaçınması gereken besinler

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
gebelerin kaçınması gereken besinler
hamilelerin yememesi gereken balıklar hamilelerin yemesi gereken balıklar gebelerin yememesi gerekenler hamile bayanların gerekenler yemesi ve
Bebek bekleyen hanımlar yemeleri gereken besinlere dikkat ettikleri kadar kaçınmaları gereken besinlere de dikkat etmeliler ve uzunca bir yasaklar listesine uymalılar.

Ancak birkaç basit kurala uyarak kaygılarınıza son vererek gebeliğinizi daha güvenli hale getirebilirsiniz. Bir çok gebe bayan kafein, şekerlemeler, işlenmiş yiyecekler vb.. gibi gıdaların besinsel değerinin olmadığını bilmekte ve bunlardan kaçınmaktadır. Bununla beraber bazı yiyecekler hakkında kısa bilgilendirmeler yararlı olacaktır:

Kılıç, köpek balığı, uskumru gibi balıklar
Bu balıklar bünyelerinde yüksek miktarda civa içerdiğinden oldukça risklidir. Civa bebeğinize geçebilir ve bebeğinizin beyin ve sinir sistemi gelişimini bozabilir.

Ton balığı
Ton balığıda civa içermekte olup FDA (Yiyecek ve İlaç İdaresi – Food and Drug Administration) gebelerin hafta da 140 gr dan daha fazla kutulanmış ton balığı tüketmemesini önermektedir.

Çiğ balık, özellikle deniz kabukluları (istridye gibi)
İyi pişmemiş kırmızı et, kümes hayvanı, deniz ürünleri ve şarküteri etleri (sosis vb) – Pişirme işlemi bu yiyeceklerdeki bakterileri öldürür. Şarküteri ürünleri (jambon, salam, sucuk vb..) bazen besin zehirlenmelerine neden olabilir. Bu nedenle gebelerin bu ürünlerden kaçınmaları yada iyice pişirdikten sonra yemeleri önerilir. Ayrıca çiğ etlerden babaklarda sakatlıklara neden olabilen toxoplasma mikrobu bulunabilir.

Salmonella
Bu mikrop genellikle yumurta ve tavuk etinde bulunur. Bu nedenle her zaman yumurta ve etlerinizi çok iyi pişirmelisiniz. Parçalanmış tavuk etlerinide sebzeler de olduğu gibi pişirmeden önce iyice yıkamalısınız.

Salmonellaya bağlı besin zehirlenmesinin belirtileri; baş ve karın ağrısı, bulantı, ishal, ateş ve titreme. Belirtiler genellikle 12-48 saat içinde başlar ve 2-3 gün sonrasında geçer. Sadece çok ağır seyreden vakalarda tedaviye gerek vardır. Şayet kusma ve ishale bağlı sıvı kaybı fazla ise damardan sıvı ve elektrolit tedavisi yararlı olabilir.

Pastörize edilmemiş süt ve süt ürünleri
Listeria denen mikrop en çok pastorize edilmemiş süt, pişmemiş et, az pişmiş fast food etleri, krem peynirlerde bulunur. Normalde bu bakteri pastörizasyon sıcaklığında ölür fakat bu mikrob buzdolabında canlılığını sürdürebilir. Nadiren direk temasla da bulaşabilir. Genel bir ağrı, halsizlik ve ateş görülür. Genellikle soğuk algınlığı olarak değerlendirilir. Anneden beğere geçen listeriosis hastalığı nedeniyle düşük ve ölü doğumlar bildirilmiştir.

 
Geri
Üst