Gebelikte İdrar Yolu Hastalıkları ve Tedavisi

Uzman SühaN

Administrator
Gebelikte İdrar Yolu Hastalıkları ve Tedavisi
hamilelikte idrar yolu hastalıkları,hamilelikte idrar yolu hastalıkllarının belirtileri,gebelikte idrar yolu hastalıklarının tedavisi,gebelikte idrar yolu hastalıkları hakkında bilgiler

Hamilelik döneminde bulaşıcı idrar yolu hastalıklarına o kadar sık rastlanır ki hamile kadınların %10′u hiç gebelik döneminde en az bir defa yakalanma olasılığı vardır.Bu çoğunlukla basit bir idrar kesesi iltihabı olacaktır.Bazı kadınlarda idrar kesesi iltihabı belirtilerini göstermez veya sessizdir.Bazı kadınlarda ise belirtiler hafiften ağıra rahatsız edici olana kadar değişiklikler gösteriri.


ee.jpg





İdrar yolları hastalıklarının belirtileri nelerdir?
►Sık sık idrara çıkma
►İdrar yaparken bazen bir iki damla yapma
►Yanma hissi ,sızlama hissi
►İdrarda koku
►Gece idrar hissi
►Alt karın bölgesinde ağrı
İdrar yolu hastalıkları için belirtiler olsun yada olmasın hastalığın varlığı tanımlandıysa doktorunuzun en kısa zamanda gebelikte kullanılabilecek antibiyotik tedavisine başlaması gerekir.Doktor tarafından verilen ilaçları sonuna kadar kullanmak olayın tekrarlanmasını önlediği için önemlidir.İdrar yolu enfeksiyonu konusunda yakınmalarınız ve şikayetleriniz geçse dahi tedaviyi kesmeye kalkmayın.İlaçlarınızı bitirdikten sonra doktorunuza tekrar giderek kontrol olunuz.
Gebelik sırasında tedavi edilmeyen mesane iltihaplarında hastalığa yakalananların %20 ila %40 ı böbrek iltihaplarına dönüşür.Buda hem anne adayı hem de anne karnındaki bebek için tehtid oluşturur.
Böbrek iltihabına dönüşme çoğu kez gebelik 3. trimester yani son üç ayında ortaya çıkar ve erken doğuma sebebiyet verebilir.Böbrek iltihaplarının belirtileri çoğunlukla sistittekiyle aynıdır , ancak bunun yanında aşağıdaki belirtiler görülebilir.
►Yüksek ateş ve titremeler
►İdrarda kan
►Bel ağrısı ( Belin ortasında )
Yukarıdaki belirtileri hissedecek olursanız derhal doktorunuza başvurun.
Böbrek iltihaplarına karşı antibiyotik tedavisi etkili olacaktır.Fakat Doktorunuz büyük bir olasılıkla sizin hastaneye yatarak ilaçların damardan verilmesini uygun görecektir.İdrar kültüründe bakteri görülürse sistit veya pyelonefrit oluşmasını önlemek için antibiyotik verilmektedir.Antibiyotiğin yanında aşağıdaki öneriler iyileşmenizi hızlandırmaya yardım eder.
►Günde 3 litre su için
►Kahve ve çaydan uzak durun
►Bu dönemde doktorunuz tarafından cinsel ilişki yasaklanabilir.Eğer bu konuda bir yasak olmazsa vajina bölgenizi ilişki öncesi temizleyin ve ilişkiden hemen önce ve sonra idrar kesenizi boşaltın.
►İdrara her çıktığınızda idrar kesesinin tamamen boşaldığından emin olana kadar bekleyin
►Ağ yeri pamuklu iç çamaşırı giyin
►Tuvaletten sonra temizliği önden arkaya doğru yapın
►Vajina bölgenizin temizliğine önem gösterin, mümkünse her gün duş alın.
►Antibiyotik kullanırken doğal yoğurt yiyin
►Besleyici ve düşük şekerli besinler tüketin
►Bu dönemde bol bol dinlenin
 
Geri
Üst