Gebelikte kalsiyumun önemi

Uzman SühaN

Administrator
Gebelikte kalsiyumun önemi
hamilelikte kalsiyumun yararı,gebelikte kalsiyumun faydaları,hamilelikte neden kalsiyum gerekli,gebelikte kalsiyum eksikliği hakkında bilgiler

k.jpg


Kalsiyum, bebeğinizin gebeliğin 8. Haftasından itibaren oluşmaya başlayan kemik ve dişlerinin gelişimi için gerekli bir mineraldir. Gebelikte, normalde gerek duyduğunuz miktarın iki katı kadar kalsiyum gereklidir. Çünkü gebelik boyunca diş ve kemiklerden sürekli bir kalsiyum eksilmesi olmaktadır.

Kalsiyum açısından zengin besinler peynir, süt, yoğurt ve yeşil yapraklı sebzelerdir. Ancak süt ürünlerinin yağ açısından da zengin olduğundan dolayı yağı alınmış süt ve yoğurdu tercih etmeniz daha doğru olacaktır. Brucella, tifo benzeri hastalıklardan korunabilmek için tükettiğiniz peynirin ve sütün hijyenik ve pastörize olmasına da özen gösterin.Kalsiyum vücutta güçlü kemik ve dişler için gerekli olan bir mineraldir. Kalsiyum ayrıca kanın pıhtılaşmasına da yardımcı olur. Kasların ve sinirlerin uygun bir şekilde fonksiyon göstermesine katkı sağlar. Kalbin normal atmasında faydalıdır. Kalsiyumun çoğu vücutta kemiklerde bulunur.
Anne karnında bebeğin yeterli gelişimi için yeterli düzeyde kalsiyum alımına ihtiyaç vardır. Bu kalsiyum alımı ihtiyacı gebelik öncesine göre daha fazladır. Eğer daha fazla kalsiyum alımı yapılmazsa bebeğin anne karnındaki gelişimi olumsuz etkilenir.
Gebelikte daha fazla kalsiyum alınmaması anne açısından da sakıncalar doğurur. Anne adayının kemik yoğunluğu azalır ve osteoporoz belirtileri görülebilir. Osteoporozda kemiklerde zayıflama, incelme meydana gelir. Kemikler daha çabuk kırılabilir.
gebelik bu açılardan kadınların daha fazla kalsiyum tüketmeleri için kritik bir dönemdir. Yetersiz kalsiyum alımı yaşamın ilerleyen dönemlerinde de olumsuz etkilerini gösterir. Gebelikte yeterli kalsiyum almayan kadınlarda ilerleyen yıllarda osteoporoz riski daha fazla olur.
Gebelikte yeterli kalsiyum alımı için aşağıdaki önerileri dikkate almakta fayda vardır.
Günlük kalsiyum tüketimi hamile ve emziren kadınlar için 1000 mg’dır. 18 yaş altındaki hamile ve emziren kadınlar için ise 1300 mg’dır.
Günde en az 4 porsiyon süt ürünleri tüketilmelidir. Kalsiyum zengini besinler günlük diyette yeterli kalsiyum alımına yardımcı olacaktır.
Günlük kalsiyum tüketimi için en iyi kaynaklar süt ürünleridir ( süt, peynir, yoğurt v.b. ). Kalsiyum ayrıca yeşil yapraklı sebzelerde ( brokoli, ıspanak ve diğer yeşillikler ), deniz ürünleri, fasulyegiller, bezelye gibi besinlerde de bulunur.
Günlük kalsiyum ihtiyacını karşılarken D vitamini alımına da özen göstermek gerekir. Çünkü D vitamini kalsiyumun vücut tarafından daha iyi emilmesine yardımcı olur. Bunun için de D vitamini yönünden zengin yumurta, balık gibi besinleri tüketmelidir.
Laktoz intoleransı olan hamile kadınlar nasıl yeterli kalsiyum alabilirler?
Laktoz intoleransı sindirim sisteminin laktozu ( sütte bulunan şeker ) sindirememesidir. Sindiremeyince kramp, gaz, ishal gibi durumlar ortaya çıkmaktadır. Laktoz intoleransı olan hamile kadınlar aşağıdaki gibi bir beslenme uygulayabilirler.
Yemeklerle birlikte az miktarda süt tüketilebilir. Yemeklerle birlikte alına süt daha iyi sindirilebilir.
Daha az şeker içeren yoğurt, peynir ve yumuşak peynir tüketilebilir.
Diğer kalsiyum kaynakları ( yeşillikler, brokoli, sardalye ve soya peyniri ) tüketilebilir.
 
Geri
Üst