Gebelikte Kordon Dolanması Nedir Önemli Konuya Işık Tutalım

LaViNYaM

>>>ιкιz αηηєѕι<<<
Gebelikte Kordon Dolanması Nedir Önemli Konuya Işık Tutalım
Gebelikte Kordon Dolanması- Bebek ve anne arasında bağ kuran kordon bağı bebeğe ihtiyacı olan besinlerin geçişini sağlayan hayati bir bağdır aslında. Bebeğin ihtiyacı olan besinler ve oksijen plasentadan geçerek kordonla bebeğe ulaşır. İhtiyacı olanlara buradan ulaşabildiği gibi vücudundaki atıkları da kordon sayesinde atar bebeğiniz. Göbek kordonu Allah tarafından çok fonksiyonel bir şekilde yaratılmıştır. Yani aslında örnek verilirse anne karnında yaşamak için bebeğinizin bu kordona ihtiyacı vardır. Deniz dibine inen bir dalgıç hava almak için ihtiyacı olan aparatta yaklaşık olarak bu görevi görüyor diyebiliriz. Ama tabii kordon çok çok fonksiyonel bir tasarım. Kordon bağı bebek ve plasenta arasındaki iletişimi sağlarken aynı zamanda burada yer alan önemli hayati damarları da dış etkenlerden korur. Yaklaşık 55-75 cm arasında olan kordon bu ölçülerden daha fazla olması demek bebeğin boynuna kolaylıkla dolanacağı anlamına gelir.

gobek kordonu nasil dolanir.jpg


Kordon dolanmasının nedeni tam olarak bilinemezken dediğim gibi normalden çok uzun olması kolay dolanabileceği durumunu göz önüne getirir. Yine bazen bebeğin boynuna 1 kez bazen 2 bazen daha fazla şekilde dolanabilir. Bu doğumda da ortaya çıkabilir bazen de daha önceden ultrason ya da renkli ultrason ile görülebilmektedir. Boynundan başka göbeğe kol bacaklara da dolanabilmektedir kordon. Özellikle kordon dolanması durumu erkek bebeklerde ya da tek yumurta ikizlerinde daha sık görülen bir durumdur. Eğer daha önceki gebeliğinde bebeğinin boynuna kordon dolanması durumunu yaşayan anne adaylarının diğer hamileliklerinde de bu durum yaşanabilir.

Gebelikte kordon dolanması durumu ile karşılaşılması durumunda bunu düzeltecek bir sistem yoktur ne yazık ki. Yani maalesef ki kordon dolanması durumunu engelleyecek ya da çözüme dair bir yöntem henüz geliştirilmemiş. Ama doğumda kordon dolanması durumu olanların bazen aniden sezaryen durum gerekebilir bazen de kordon dolanması sebebiyle bebeğin doğum kanalına inmesi engelleniyor olabilir bu yüzden normal doğum çok uzun sürebilir. Kordon dolanması yaşayan bebeğin kalp atışları yavaşlar. Bu nedenle eğer gebeliğinizde böyle bir durumla karşılaşırsanız bu gebelikler daha sıkı takibe alınır daha sık nts cihazına girersiniz çünkü burada bebeğin kalp atış durumu çok önemlidir.

Doğumların üçte birinde olacak kadar sık bir durumdur ama bu durumun fazlasıyla risk oluşturmayan bir tarafı da vardır. Zira risk oluştursa bu durumda bebek kayıpları olurdu. Evet riskli değil ama yine de sıkı kontrol olunması gereken bir durumdur. Kordon dolanması olarak doğan bir bebekte sonradan bir problem oluşmamaktadır. Doğumdan sonra problemi olan bebeklerin kordon dolanmasından mı başka nedenden mi sorun olduğu net olarak bilinmez. Ama doğumda bu tür durumda olanların sıkı takibe alınması gerekir. Gebeliğinizde mutlaka bebeğin hareketlerin sayılması önemli bir konudur. Bebeğin hareketleri sayımı konumuzu buradan inceleyerek bilgi alabilirsiniz. Son haftalarda artık doğuma yaklaştıkça bebeğin hareketlerinde azalma olursa doktorunuza mutlaka söyleyin. Bu durumda bebeğin kalp atışları yavaşladığı için kordon dolanması durumu olabilir. Yine önemli bir konu olan kordon sarkması konusunu linkimizden incelemenizi öneririm.

kordon dolanmasi nedir.jpg


Kordon dolanmasına bir olay sebep değildir. Bebeğin henüz daha 18. haftalarda oldukça yeri geniş amniyon sıvısı da boyutuna göre çok fazladır. Bu sebeple de oldukça geniş hareket edebilecek alana sahiptir. Böyle olunca bebek hareketleri sırasında kordonun içinden geçebilir. Kordonun yapısı jel gibi kaygan bir yapıda ve sıkışmasını engeller. Bebek daha ileri haftalarda büyür ve yeri kısıtlanır. Bu durumda da eskilerde kordonun içinden kolayca geçebilirken artık büyüdüğü için kordona kolayca takılabilecektir. Bu gebelikte farkedileceği gibi daha çok doğum gerçekleşirken farkedilen bir durumdur. Doğumda dediğim gibi kalp atışlarına bakılır. Kalp atışları düzelmez ve doğum gerçekleşecek gibi değilse anne adayı sezaryene alınır.

Bebek boynuna kordon dolanması durumu aslında bebeğin ani ölümüne sebep olabilir. Ama bu durum çok nadir görünen bir durumdur. Anne adayı hamileliği boyunca stres sıkıntıdan uzak durmalı bu durum kordon dolanmasını tetikleyen bir sebep. Sık sık kontrollere gidilmeli mutlaka doktorunuzun talimatlarına uymalısınız. Hamileliğiniz sizin belki de hayatınızda yaşayacağınız bir durum. Bunu en güzel şekilde değerlendirin sizin ve bebeğinizin sağlığı her şeyden önemli olmalı.
 
Geri
Üst