Geçmeyen mide bulantısı nedenleri

Uzman SühaN

Administrator
Geçmeyen mide bulantısı nedenleri
Geçmeyen mide bulantısı, kronik mide bulantısı olarak da adlandırabileceğimiz bir rahatsızlık türüdür. Genellikle tek başına bir hastalık olarak kabul edilemese de vücuttaki diğer hastalıkların belirtisi ve ya yan etkisi olabilir. Çoğu zaman geçici olan mide bulantısı hissi bazı durumlarda kalıcı ve sürekli olarak devam edebilir. Mide bulantısına yol açan bir çok sebep vardır. Örneğin bunlardan bazıları; gıda zehirlenmesi, ishal ve ya kabız gibi hastalıklar, mide ülseri, gastrit, alkol ve ya bağımlılık yaratan diğer maddelerin aşırı tüketilmesi, tansiyon hastalıkları ve ya gebelik durumlarında sık sık mide bulantısı hissi ortaya çıkabilir.



8.jpg




Mide bulantısı bazı durumlarda kusma ile sonuçlanabilir. Bu tarz durumlar çoğunlukla geçici mide bulantılarında görülür ve çoğu zaman kustuktan sonra rahatsızlık hissi geçer fakat kronik mide bulantısı durumlarında rahatsızlık oranı azalıp, artsa da genelde kusma gibi bir durum çok sık görülmez ve ya kustuktan kısa bir süre sonra rahatsızlığın tekrarlama ihtimali vardır.

Mide bulantısı hissedildiği durumlarda kişinin alabileceği çeşitli önlemler ve ya rahatsızlığı azaltmak için izleyebileceği bazı yöntemler mevcuttur. Örneğin; uygulanabilecek en kolay önlemlerden biri mideyi dinlendirmektir.

Midenin tekrar yoğun bir şekilde çalışmaması için özellikle katı besinler yenmemeli ancak diğer yandan sıvı kaybı yaşanmaması adına bol bol sulu gıdalar tüketilmelidir fakat süt ve süt ürünleri tüketmemeye özen gösterilmelidir çünkü sütün sindirilmesi esnasında mide astarındaki enzimler etkin rol oynadığı için midenin tekrar yoğun bir şekilde çalışmasına ve haliyle rahatsızlık hissinin de çoğalmasına sebep olacaklardır.


Bulantı azaldıkça adım adım sıvı ağırlıklı besin ürünlerinden muz, elma gibi meyvelere sonrasında ise pilav ve tost gibi daha katı yiyeceklere geçiş yapılabilir. Bunlar dışında bu tarz bir rahatsızlığa yakalanmamak ve ya iyileşmek için alınabilecek bazı önlemler ise şunlar:


Nane, papatya gibi bitkilerin çayı midedeki bulantının yatıştırılması için kullanılabilir.
Aşırı yağlı besinlerden uzak durulmalıdır.
Bulantı devam ederken vücudu zorlayan, ağır hareketlerden kaçınılmalıdır.
Bol miktarda su içilmelidir.
Zencefil tüketilebilir.
Temiz hava alınmalıdır.


Mide bulantısına karşı bir çok yöntem denendiği halde rahatsızlık 24 saat geçmesine rağmen hala devam ediyorsa ve geçmeyen mide bulantısı tarzında kronik bir rahatsızlık söz konusuysa her zaman bir uzmandan yardım alınmalıdır çünkü çoğu zaman düşünüldüğü gibi geçici basit bir rahatsızlık değil de mide ve ya iç kulakla alakalı çok daha önemli bir hastalığın belirtisi söz konusu olabilir.
 
merhaba ben üniversite sınavına hazırlanıyorum aşırı derecede mide bulantım var yüzüm sivilce doldu her sabah aç karnına kusuyorum midem için doktora gittim tahlilde bir şey çıkmadı aranızda böyle olan varmı?
 
Merhaba, aşırı stres ve heyecana maruz kalmanız midede asit artışına neden olduğu gibi bağırsak bozulmalarına da neden olabiliyor. Mide bulantınız muhtemelen sinirsel. Bu durum da size tavsiyem psikiyatriste gitmeniz.
 
bendede bugünlerde acaip bir mide bulantısı var aslında baş ağrısı ile oluyor migrenden dolayı diye tahmin ediyorum belkide psikolojik de olabilir daha önce bu şikayetler ile gittiğimde tetkiklerde öyle önemli birşey çıkmadı dediğiniz gibi stresten de olabilir bugünlerde acaip stresliyim gergin ve sinirliyim büyük ihtimal bundan kaynaklıdır.
 
Mide bulantısı sık sık oluyorsa ve herhangi bir hastalık teşhis edilmiyorsa tek nedeni strestir. Bazen sinirsel olabiliyor. Ben çok üzüldüğüm yada strese maruz kaldığım zaman acayip kusuyorum. Doktorum bana antidepresan vermişti. Onu kullanınca geçti ilacı bırakınca tekrar başladı. Migreni olanlarda mide bulantısı kaçınılmazdır. Kusunca bir nebze insan rahatlıyor.
 
Geri
Üst