Geri Almak Mümkün Olsa !

ARWEN

Yeni Üye
Üye
Geri Almak Mümkün Olsa !
Geri Almak Mümkün Olsa !

Veli olan hepimiz için "İmkan olsa da çocuğumla yaşadığım şu anı geri alabilsem!" pişmanlığını yaşadığımız yada yaşayabileceğimiz durumlar olağan.
Örneğin çocuğunuz sütünü yere döktü. Herşeyin tertipli düzenli, herkesin kurallara
450-GeriAlmakKK.jpg
uyumlu olmasını bekleyen, "otoriter" yapıda bir veliyseniz, ve kendinizi kontrol edemezseniz, şöyle bir senaryo ortaya çıkabilir;

Çocuğa bağırıp azarladınız, odasına yolladınız. Siz odada siniriniz ve yere dökülmüş sütü temizlemek durumuyla başbaşasınız. Çocuğunuz ise odasında, yani olay mahalinden tamamen uzakta, habersiz oynuyor !.. Bu durumda sizin; "bağırabilen ve kızmaya hazır bir veli" oluşunuz dışında hiç bir öğreti kazanmış da olmadı. Siz sinirinizi alamadığınız için akşam işten gelen masum eşinize parlayıp; "ben bütün gün böyle şeylerle uğraşıyorum ! Senin işin ne kadar kolay ! Kimse benim ne çektiğimi bilmiyor !" gibilerinden cümleler sarfetmenize neden oldu. Bir bardak sütün dökülmesiyle başlayan olayın çığ gibi büyüyüp aile karğaşasına dönüşmesi nasıl oluvermişti… Siz, eşiniz, çocuğunuz olumsuz hava içine girivermiştiniz. Keske geri dönebilip aynı anı yaşayabilseniz diye pişmanlık başladı bile.
450-GeriAlmak3.jpg
Yada diyelim ki son derece yumusak bir velisiniz. "Ne olmuş, alt tarafı süt döküldü ! Varsın canı sağolsun ! " diye düşündünüz. Çocuğu temiz bir köşede oyuncakların arasına yerleştirip, bir de saçını okşadınız ya da öptünüz. Sonra da dökülen sütü temizlediniz. Gün boyu tekrarlanacak bu gibi davranışlardan sonra aksam eve gelen eşiniz yorgun bir anne/eş ile ve hiç bir sosyal davranış öğrenmemiş bir çocukla karşılaşıyor. Üstelik hafta sonunda misafirliğe gittiginiz kayınvalidenizin de en kıymetli örtüsüne şerbet dökünce bir de Ondan çocuğunuz bir şey öğretmediğiniz iması dinliyorsunuz.
“Keşke sütün ilk döküldüğü noktaya dönmek mümkün olsa !” diye düşünmeye başladınız mı?

Yaradılış olarak hepimiz farklıyız ama bu demek değil ki “DEMOKRATİK” olamayız. Hele ki demokratik olmamız çocuğumuza iyi davranış öğretmekte temel olabilecekse !
Yumuşak bir veli de olsak otoriter de, acaba ortayı; yani demokratik olmayı becerirsek ve yukarıdaki iki ayrı senaryo yerine aşağıdakini yaşasak nasıl olur?
450-GeriAlmak1.jpg
Çocuğunuzun sütü döktüğünü gördünüz. Hemen yanına koşup "Eyvah süt dökülmüş !"
450-GeriAlmak2.jpg
diyorsunuz. Ve ikinci hamlede çocuk hale olay yerindeyken iki bez kapıyorsunuz. Birini çocuğa vererek ve silmesini isteyerek, birlikte siliyorsunuz. Aynı zamanda da çocuğun yaş ve gelişim çağına göre kelimeler kullanıyorsunuz. Sütün dökülmesine kızdıysanız çocuğun bu duygunuzu bilmesinde zarar yok ! Ama kızgınlığınızı çocuğa degil olaya yönelik tuttuğunuzu belirtmelisiniz; "nasılda canım sıkıldı, şimdi süt halımızı kokutabilir, çok iyi silmemiz lazım" gibi cumlelerle hem kızgınlığınızı boşaltmış oluyorsunuz hem de cocuğa yöneltmeden bunu yapmayı başarmış olursunuz.

Çocuk duyguların doğal olduğunu da öğrenecektir. Bastırılmadan tanımlanabilmelerini ve kontrol edilebilmelerini de öğretebilme şansınız olacaktır. Ayrıca hataların hemen düzeltilmeye çalışılması gerektiğini de hatırlaması için tutumunuz yardımcı olacaktır. Bir dahaki sefere sütü eline aldığında olabileceklere karşı duyarlı ve önlemci olacak sorumluluğu da seve seve sahiplenecektir.
Bu son senaryoda cocuğunuzun sizi "kızgın" bir veli diye değil, "çözüm arayan" bir veli olarak görmesini sağlıyorsunuz. Akşam eve gelen eşiniz çocuğuna birşeyler öğretmenin doygunluğunda bir eş, eğitilmis bir çocuk ve daha önemlisi mutlu ve huzurlu bir ortamla karşılaşıyor olabilecek. Görüldüğü gibi demokrasi uygulanabildiginde sonuç herkes için olumlu oluyor. Benzeri bir senaryo izlendiğinde; "hatalar" çocuğun hem görsel (çocuk sütü yerde dökülmüş haliyle ve sonra da silinmiş olarak görüp hafızasına yazıyor), hem kinetik (elinde bezle silerek eyleme katılıyor) hem de duysal (sizin sakin sesle soylediklerinize kulaklarını korkudan tıkamadığı icin ) öğrenimine kapıları hep birlikte açmanız mümkünleşiyor.



 
Geri
Üst