gebe
  1. SadmiN

    SadmiN ♥ Ölürüm Sana Mavimm ♥ Yetkili Kişi

    Kayıt:
    29 Mayıs 2007
    Mesajlar:
    15.365
    Beğenilen Mesajlar:
    960
    Ödül Puanları:
    113

    gıda alerjisi

    Konu, 'Hastalıklar ve Tedavileri' kısmında SadmiN tarafından paylaşıldı.

    Gıdalar insan vücudunda birçok reaksiyona (tepkimeye) neden olabilir. Ancak gıdalara bağlı her reaksiyon allerji değildir. Gıdalarla oluşan reaksiyonların bir kısmı, o gıdayı alan her insanda oluşabilen reaksiyonlardır. Bunlar gıdalar içinde bulunan toksik veya mikrobik maddelere bağlıdır. Gıdalarla oluşan reaksiyonların diğer bir kısmı ise, sadece bazı kişilerde oluşur. Genel olarak 2 gruba ayrılır:
    1. Allerjik olmayanlar: Örnek; doğuştan bir enzim eksikliği (süt bazı insanlarda karın ağrısı, şişkinlik, gaz ve ishale neden olabilir. Bu genellikle süt içindeki laktoz adlı şekeri parçalayan laktaz enzimi eksikliğine bağlıdır).
    2. Allerjik gıda reaksiyonları
    Gıda allerjileri ne oranda görülür?
    Gıda allerjileri erişkinlerde %1, çocuklarda %2.5 oranında görülmektedir.
    Bu sayılar iki önemli noktayı işaret eder:
    1. Çocuklarda gıda allerjileri daha sıktır,
    2. Gıda allerjilerinin bir kısmı yaşla birlikte kaybolmaktadır.
    Ancak astım ve allerjik nezle gibi diğer allerjik hastalıklarda olduğu şekilde, gıda allerjilerinin de görülme sıklığı artmaktadır.

    En çok hangi gıdalar allerjiye neden olur?
    Gıda allerjilerinin %90’ı;
    Çocuklarda
    Süt
    Yumurta
    Yerfıstığı
    Buğday
    Soya
    Fındık, ceviz…
    Erişkinlerde
    Yerfıstığı
    Fındık, ceviz…
    Balık
    Deniz kabukluları

    Gıdalar arasında çapraz reaktivite nedir?
    Bağışıklık cevapları maddelerin tamamına değil, “epitop” adı verilen bazı özel allerji yapıcı bölgelerine karşı gelişir. Gıdalar ve diğer allerjenler arasındaki bu allerji yapıcı bölge benzerliği, çapraz reaksiyonlara neden olabilir.
    Gıda-gıda, gıda-polen, gıda-mite ya da gıda-lateks şeklinde çapraz reaksiyonlara rastlanmaktadır.
    Örnek olarak, inek sütüne allerjisi olanlar, koyun veya keçi sütüne karşı çapraz allerjik reaksiyon verebilirler.
    Diğer örnekler;
    İstakoz - Karides – Yengeç
    Mite – Kabuklu deniz ürünleri
    Lateks – Kestane, Avakado, Muz
    Gıda allerjilerinde ne gibi bulgular görülür?
    Bir gıda farklı kişilerde farklı semptolara neden olabilir
    Aynı kişide farklı zamanlarda farklı semptomlara neden olabilir
    Aynı kişide farklı dozlarda farklı semptomlara neden olabilir.
    Mide barsak sistemi
    Bulantı-kusma
    Karın ağrısı, krampları
    İshal
    Solunum sistemi
    Nezle
    Astım
    Soluk borusunda ödem
    Deri
    Kaşıntı
    Kızarıklık
    Ürtiker ve anjioödem
    Egzema
    Anafilaksi
    Bu bulguların hemen tamamının birarada olabildiği, ayrıca tansiyon düşüklüğü, kalp atım sayısında artma ve şuur kaybı ile seyredebilen en ağır allerjik reaksiyondur.

    Gıda allerjisi ile birlikte olan klinik tablolar
    “Çölyak hastalığı”, “Eozinofilik gastroenterit” gibi sindirim ve barsaktan emilim bozukluğuna, sonuçta büyüme, gelişme geriliğine neden olan hastalıklar.
    Astım, rinit ve diğer solunum yolu hastalıkları.
    Atopik dermatit (egzama)
    Gıda allerjisi ile ilişkisi tartışmalı olan klinik tablolar
    İrritabl kolon (huzursuz barsak)
    Migren
    Hiperaktivite ve dikkat eksikliği sendromu
    İltihabi barsak hastalığı
    Depresyon
    Enürezis (uykuda idrar kaçırma)
    Kronik yorgunluk sendromu
    Epilepsi (sara hastalığı)


     
gıda alerjisi konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. Kozmetik Alerjisi

    Kozmetik Alerjisi

    kozmetik alerjisi Eğer kozmetik ürünlere karşı alerjiniz varsa sizler için bazı önerilerde bulunmak istiyorum alerji karşısında neler yapabilirsiniz ve çok daha fazlası buyrun arkadaşlar Kozmetikler kolay kolay alerji yapmaz. Ama satın aldıklarını saklarken de özen göstermelidirler. Kutu ve tüpleri sıkıca kapattığınızdan emin olun. Kozmetiklerinizi aşırı sıcaklık farklarından koruyun....
  2. ÇoCuklarda gıda alerjisi

    ÇoCuklarda gıda alerjisi

    bebeklerde alerji görüntüleri Gıda alerjisi bazı besin maddelerine karşı vücudun gösterdiği istenmeyen bir reaksiyondur. Çocukların yaklaşık % 5’inde görülmektedir. Hangi gıdalar alerjiye yol açar? Tüm gıdalar alerjiye yol açabilirse de en sık nedenler inek sütü yumurta balık ve kabuklu deniz ürünleri soya buğday yerfıstığı gibi kabuklu yemişlerdir. Kimlerde görülebilir? Her çocukta...
  3. Güneş alerjisi

    Güneş alerjisi

    güneş alerjisi, tedavisi, belirtileri, kaşıntı, ilaçları, kremi, ilaç, nasıl geçer, ilgili bilgiler burada arkadaşlar Güneşin en zararlı olduğu yaz aylarındayız ve bir çok kişi güneşe karşı alerji oluyor ve alerjiyle birlikte kaşıntı gibi olumsuz bir çok sorun yaşıyor. Meleklermekani.com olarak, bu makalemizde güneş alerjisi hakkında bilgiler sunuyoruz sizlere arkadaşlar. Bazı...
  4. En sık görülen gıda alerjisi belirtileri

    En sık görülen gıda alerjisi belirtileri

    gıda alerjisi nedir,gıda alerjisininin nedenleri,gıda alerjisinin belirtileri,gıda alerjisinin tedavisi,gıda alerjisi hakkında bilgiler Tahminen 5 yaşın altındaki çocukların yüzde 6-8’ si ve yetişkinlerin ise yüzde 3-4’ ü gıda alerjilerine maruz kalmaktadır. Gıda alerjilerinin bu günkü tıbbi şartlarda tedavisi bulunmamaktadır. Ancak özellikle çocuklarda görülen yumurta gibi gıda...
  5. Gıda Alerjisine Sebep Olan Gıdalar

    Gıda Alerjisine Sebep Olan Gıdalar

    Gıda alerjisi olan kişilerin, farkında olmadan ya da bilmeyerek tükettiği gıdalar rahatsız edici seviyede sağlık sorunlarına yol açıyor. Gıda alerjisi olanlarda, vücut gıda içerisindeki proteine tepki gösterir. Bu tepki; vücutta şişliklere, ciltte kaşıntı ve döküntülere sebebiyet verebilir. Peki hangi yiyecek hangi alerjiye yol açar? Gıda Alerjisi Nasıl Başlar Tetikleyici bir gıda yediğinizde...

Sayfayı Paylaş