gıda alışverişlerinde dikkat etmemiz gerekenler

elmalı kurabiye

Yeni Üye
Üye
gıda alışverişlerinde dikkat etmemiz gerekenler
Can boğazdan geldiği gibi boğazdan da gidebilir Allah korusun:) Yediğimiz içtiğimiz bu yüzden çok önemli çocuklarımız ve kendi sağlığımız için neler aldığımıza dikkat etmeliyiz gerek tarihlerine gerek içeriklerine çok dikkat edin arkadaslar size yardımcı olacak fikirlerr........



Yiyecek satın alırken bunlara dikkat!


Yiyecekleri tüketebileceğiniz miktarda satın alın.

Bütçe dengesini iyi sağlayın.
Sadece fiyatına bakarak yiyecek satın almayın. Bir ürün satın alırken üretici firmanın adı ve açık adresinin, ürünün adı ve özelliğinin, içindekiler listesinin, kullanma talimatının, gerekli uyarıların bulunup bulunmadığını kontrol edin.
Kapakları bombeleşmiş konserveleri satın almayın.
Sebze-Meyve-Balık Gibi yiyecekleri mevsiminde tüketmeye özen gösterin.
Kışlık yiyeceklerinizi hazırlamak için yaz aylarını fırsat bilin. Bazı sebze ve meyveleri kurutma ya da dondurma işlemiyle uzun süre saklayabileceğinizi unutmayın.
Son kullanma tarihini kontrol etmeden hiçbir yiyeceği satın almayın.
Ambalajsız ve açıkta satılan yiyecekleri satın almayın.


Sebzeleri ve meyveleri satın alırken


sebze_meyve-4684.jpg



Tazeliğine, yıpranmamış, parçalanmamış, çürümemiş ve kirlenmemiş olmasına dikkat edin.

Yeşil yapraklı sebzelerin yaprağı bol ve yeşil olanları daha iyidir.
Patates ve soğanlarda çimlenme ve yeşillenme olmamalıdır.
Şişmiş, paslı ve içindeki sıvıyı sızdıran konserveler alınmamalıdır.
Meyvelerin iri ve gösterişli olanları değil, pörsümemiş ve sulu olanlarını seçin.



Süt ve süt ürünlerini satın alırken


gida2-3071.jpg



Kesinlikle açıkta satılan süt satın almayın.
UHT veya pastörize sütleri satın alın
Tahıl grubu besinleri satın alırken</B>
Ambalajlı ürünleri almaya özen gösterin.
Mikroorganizmalardan korunmak için iyi kaynatılmış, pastörize/sterilize edilmiş süt ve ürünleri kullanılmalıdır.
Pastörize şişe sütlerin kapakları açılmamış ve üretim tarihi ile satın alındığı tarih aynı veya çok yakın olmalıdır.
Pastörize edilmemiş sütler, kabardıktan sonra 5 dakika kaynatılıp hemen soğutulmalıdır.
Kaynatılmış ve pastörize sütler cam kavanozda buzdolabında 12 gün, kutusu açılmış sterilize sütler en fazla 3 gün saklanabilir.
Peynirler hoş kokmalı ve kalıbı ile aynı hacimde (taşmamalı) olmalıdır.
Peynirlerin yüzeyi kesildiğinde kuru, çabuk parçalanan ve dökülür özellikte olmamalıdır
Çiğ sütten yapılmış peynir tüketilmemelidir.
Yoğurt torbaya konup süzülür ve süzülen suyu atılırsa vitamin kaybı olur. Yoğurt suyu çorba ve hamur işlerinde kullanılarak değerlendirilmelidir



Et-Tavuk-Hindi-Balık Alırken


et2-7007.jpg


Etin özelliğine göre damgalanmış olmasına, siz sipariş ettiğinizde parçalanmasına özen gösterin.
Balığın taze olup olmadığını mutlaka kontrol edin.
Tavuk ve hindi alırken ambalajlanmış olmasına dikkat edin.


Yumurta
Kabuğu temiz, kendisi iri olmalıdır. Kırık ve çatlak yumurtalar alınmamalı.
Yumurta, buzdolabının özel bölümüne sivri kısmı alta gelecek şekilde yerleştirilmelidir. Bu şekilde 10 gün saklanabilir.
Taze yumurtanın sarısı, akı tarafından küre şeklinde sarmalanmıştır. Kabuğu pürtüklüdür.
Bayat yumurta kırıldığı zaman sarısı hemen dağılır ve akıyla karışır.
Yumurta ışığa tutulduğu zaman taze yumurtanın sarısı ortada gözükür; yumurta bayatladıkça sarısında kabuğa doğru bir kayma görülür.
Taze yumurta suya atıldığında dibe çöker, bayatladıkça yukarı doğru çıkar.
Satın alacağınız yumurtaları önce ışığa tutun. Sarısı ortada değil, kabuğa yakın duruyorsa yumurta bayattır. Solungaçları kırmızı olmayan, pulları dökülen, gözleri çökmüş balıktan uzak durun. Tavuk alırken ise derisinin rengine bakın, sarı olmasın..

Et ve şarküteri

Yağsız etin besleyici değeri daha yüksektir.
Yağlı ördek ve kaz eti yerine hindi ve tavuğu tercih edin.
Yağ tüketiminizi azaltmak için derisiz beyaz et satın alın.
Taze beyaz etin kalitesine dikkat edin. Derisi sararmış, kurumuş kümes hayvanı eti almayın.
Etler hemen tüketilmeyecekse birer yemeklik miktarlarda, yassı şekilde paketlenmiş olarak normal buzdolabı buzluklarında 1 hafta, derin dondurucularda 3-4 ay saklanabilir.
Taze balığın solungaçları pembe ve parlak kırmızıdır, pulları yapışık, görünüşü diridir. Bozulmamış ise gözleri parlak ve dışarı bombelidir.
Beyaz veya açık renkli olan, tatlı su levreği veya dil balığı gibi balıklar, sert ve daha koyu renkli, uskumru, somon ve gibi balıklardan daha az yağ içerir.


kaynak:millyet

 
Geri
Üst