gebe
  1. zuzu65

    zuzu65 Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    21 Nisan 2008
    Mesajlar:
    2.976
    Beğenilen Mesajlar:
    19
    Ödül Puanları:
    0

    Gıda değil cehalet zehirliyor

    Konu, 'Herşeyin başı sağlık !' kısmında zuzu65 tarafından paylaşıldı.

    [​IMG] Türkiye'de yaz ve kış aylarında gıda zehirlenmeleri eksik olmuyor.

    Sakarya Yenikent Devlet Hastanesi'nde aralarında doktor, hemşire, ebe, hastabakıcı, refaketçilerin de bulunduğu 230 kişinin yedikleri yemekten zehirlenmeleri gözlerin yeniden gıda zehirlenmelerine çevrilmesine neden oldu.

    Tahminlere göre Türkiye'de her yıl 15 milyon kişe gıda zehirlenmelerine maruz kalıyor. Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Gıda Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Arzu Çağrı Mehmetoğlu, zıda zehirlenmesine neden olan en önemli üç sebep bulunduğunu belirterek, bunların hijyen, yeterince pişirilmeyen etler ve zamanında tüketilmeyen yiyecekler olduğunu belirtti. Mehmetoğlu "Gıda değil, cehalet zehirliyor" dedi.

    Bireysel zehirlenmelerle birlikte, sünnet, düğün gibi cemiyetlerde yenen yemeklerden toplu zehirlenmeler sıklıkla yaşanıyor. Zehirlenme sebebi, insan hatasından kaynaklanıyor. Hijyen, pişirme ve saklama, usulüne göre yapılmadığı taktirde gıdalar zehre dönüşüyor. Uzmanlar, işgücü ve sağlık harcamaları sebebiyle ekonomik kayba da yol açan gıda zehirlenmelerinin önüne geçebilmek için basit kurallara riayet etmenin yeterli olduğunu vurguluyor. Uygun koşullarda saklanmayan açıkta bırakılan et ve süt ürünlerinin içinde bulunduğu gıdalar daha çabuk bozuluyor.

    Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Gıda Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Arzu Çağrı Mehmetoğlu, zehirlenmelerin insan hatasından kaynaklandığını kaydetti. Mehmetoğlu zıda zehirlenmesine neden olan en önemli üç sebep bulunduğunu belirterek, bunların hijyen, yeterince pişirilmeyen etler ve zamanında tüketilmeyen yiyecekler olduğunu vurguladı.

    ETLER PİŞİRİLİRKEN TERMOMETRE KULLANILMALI

    Yeterince ısıl işlem görmeyen etteki bakterilerin rahatlıkla insanlara bulaştığını ve zehirlenmeye neden olduğunu ifade eden Mehmetoğlu şu bilgileri verdi:

    "Pişirilen yemekler uygun koşullarında saklanmıyorsa bakteriler büyük bir hızla üreyebiliyor. Bu nedenle pişirilen yemek eğer soğutucalara koyulmayacaksa 3 -4 saat içerisinde tüketilmesi gerekiyor. Bu arada ülkemizde etler pişirilirken termometre kullanılmıyor. Et pişirirken merkezi sıcaklığın yeterli olması için ısıyı ölçmemiz gerkiyor. İnsanlar genelde etin kahve rengini alıp almadığına bakıyor. Birçok bilimsel çalışma bunun yeterli olmadığını gösteriyor. Etin kahverengiye dönmesi patojenlerin öldüğünü göstermiyor.

    Bir çok dünya ülkesinde termometre kullanılıyor. Büyük et parçaları pişirdiğimiz zaman termometre ile ölçülmesi gerekiyor. Sıcaklığın 60 santigırat dereceyi geçmesi lazım. Patojenin bir özelliği gıdaların özelliğini değiştirmiyor, rengini bozmuyor ve koku yapmıyor. Yerken fark edilmiyorlar. Gıda zehirlenmelerinin belirtileri 4- 8 saat içinde ortaya çıkıyorsa bu bir bakterinin neden olduğu zehirlenmedir."

    15 MİLYON KİŞİ ZEHİRLENMEYE MARUZ KALIYOR

    Sakarya Vatan Hastanesi Başhekemi Dursun Bostancı, gıda güvenliği bakımından sıkı kuralların uygulandığı İngiltere'de yılda 4.5 milyon insan gıda zehirlenmesine maruz kalırken, hastaneye başvuranların sayısının ise 750 bin civarında olduğu bilgisini verdi. Bostancı, Türkiye'de bu konuda sağlıklı bir istatistiki bilgi olmadığını, ancak çeşitli kurumların tahminlerine göre yılda 15 milyon kişinin gıda zehirlenmesine maruz kaldığını kaydetti.

    Zehirlenenlerin hepsinin hastaneye müracaat etmediğini ifade eden Bostancı, "Genelde şiddetli mide bulantısı, kusma, karın ağrısı, ateş şikayetleri artınca hastaneye geliniyor. Çoğu zaman kişi zehirlendiğinin farkında bile değil. Üşüttüğünü falan zannediyor. Zehirlenmeyi hafif geçirenler ise hastaneye gelmiyor." diye konuştu.

    GIDA ZEHİRLENMELERİN ÖNÜNE NASIL GEÇİLİR?

    Bereket Yemek Fabrikası yetkililerinden Ayşe Çinemre, gıdaların saklanması, pişirilmesi, dağıtımı ve tüketimi usulüne göre yapılması halinde zehirlenmenin önüne geçilebileceğini dile getirdi.

    Tavuk eti, kırmızı et, süt ve süt ürünleri ve deniz ürünlerinin çok çabuk bozulan gıdalar arasında başı çektiğini kaydeden Çinemre, "Bu ürünlerin diğer gıdalardan ayrı tutulması gerekiyor. Öyle ki, bu ürünler pişirilmiş olsalar bile, diğer gıdalarla karıştırılmamalı, ayrı kaplara konulmalı. Bunları kesmede kullanılan, kesme tahtası ve bıçak ile sebze ve meyve için kullananlardan farklı olmalı." uyarısında bulundu.

    Zehirlenmeden korunmak için alınması gereken tedbirler şöyle sıralanıyor:

    - Yiyecekleri dışarıda, açıkta bırakmayın, olabildiğince buzdolabında saklayın.
    - Sebze ve meyveleri çok iyi yıkayın.
    - Besinleri mümkün olduğunca çabuk ve taze tüketin, evde uzun süre bekletmeyin.
    - Yemekleri çok miktarda değil azar azar pişirip saklayın.
    - Buzdolabı ısısını 2 -4 derece arasında ayarlayın.
    - Özellikle deniz ürünleri ve etler kolay bozulmaya yatkın olduğundan bu besinlerde daha dikkatli olun.
    - Açık ve beklemiş yiyecekleri almamaya gayret edin.
    - Konserve gıdaları dikkatli alın. Eğer konservelerin kapağı dışarıya doğru bombe yapmışsa dikkat. Bu, bakterilerin üreyip gaz yaptığını gösterir.
    - Son kullanma süresi geçmiş gıdalar kesinlikle alınmamalı. Son kullanma tarihi yaklaşan yiyeceklerde dikkatli olunmalı.






    sabah.com

     
Gıda değil cehalet zehirliyor konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. Gıda Mühendisliği

    Gıda Mühendisliği

    Gıda hammaddelerinin değerlendirilmesi ve gıda kaynaklarının nitelik olarak korunması, artıklarından yeni besinler oluşturulması, hammaddelerinden çok yönlü yararlanılması, böylece sağlıklı gıda çeşitlerinin artırılması konusunda araştırma ve eğitim yapar. Tarım, Orman, Sağlık, Maliye ve Gümrük, Sanayi ve Ticaret Bakanlıklarında, belediyelerde ve özel sektörde proje mühendisi, işletme...
  2. Cehalet Diz Boyu!

    Cehalet Diz Boyu!

    bir insanı kurtarmak bütün insanlığı kurtarmak gibidir rüyada selden birini rüyada birinin hayatını hayat namazın bozulması Namaz bittikten sonra müdahale tartışma yarattı Erzurum'un Taşmağazalar semtindeki Şafiler Camii'nde öğle namazı kılarken kalp krizi geçiren 70 yaşındaki Hilmi Gürsoy, hayatını kaybetti. Farz namazının 3'üncü rekatı kılınırken yere yığılan Gürsoy için 4'üncü rekat...
  3. Cehalet

    Cehalet

    Akıl azlığına ve alçaklığa, her iki dünyada da yüz karı olan durumlara, Cahillik yaptığını görmek akılsızca davranmaya, kasıtlı olarak şer işlemek, hata yapmak, Allah'ın -c.c.- rahmetinden ümit kesmek ve diğer cahilce işleri işlemek ehl-i sünnetten ayrıllmaya, abdestsiz olarak namaz kılmaya, Cahalet namuzu ve şerefi zedeyelen söze ve fıska (günaha), Cahil birini görmek bedbahtlığa delalet...
  4. Çocuklarımızı kendi elimizle zehirliyoruz!

    Çocuklarımızı kendi elimizle zehirliyoruz!

    Selçuk Üniversitesi (SÜ) Meram Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Mehmet Emre Atabek, "Dedelerimiz ve anneannelerimizde görülmeyen 500 farklı toksin madde çocukları zehirliyor" dedi. Atabek, çocukların anne karnında çevresel faktörlerden etkilenmeye başladığını, bu durumun hormonal gelişimlerini, sağlıklı büyümelerini olumsuz etkilediğini söyledi. "Günümüzdeki çocukların aşırı...
  5. Bedava kömür Ankara'yı zehirliyor

    Bedava kömür Ankara'yı zehirliyor

    Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin dağıttığı kömürlerdeki arsenik ve kükürt miktarı kriterleri aşıyor. Yardım kömüründeki arsenik miktarının, dünyada görülen en yüksek düzeyi aştığı ortaya çıktı. Kükürt oranıyla Çevre Bakanlığı standartlarının 5 kat altında olan bedava kömürün havaya saldığı arsenik zehiri, uzmanları bile şaşırttı. ODTÜ Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof....

Sayfayı Paylaş