gebe
  1. nisan

    nisan Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    5 Ocak 2008
    Mesajlar:
    5.707
    Beğenilen Mesajlar:
    15
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    isvicre

    Gıda zehirlenmelerine dikkat!

    Konu, 'Herşeyin başı sağlık !' kısmında nisan tarafından paylaşıldı.

    Gıda zehirlenmelerinin, çoğunlukla hafif seyirli ve kendini sınırlayan hastalıklar olmakla beraber, bazı durumlarda daha ağır seyirli, hatta ölümcül olabileceği bildirildi. Bu nedenle özellikle temizliğe özen gösterilmesi, oda ısısında 4-6 saat kalan yemeklerin kesinlikle tüketilmemesi gerektiği dile getirildi. ​
    [​IMG]İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Akbaş, Online Sağlık'a (www.onlinesaglik.com) yaptığı açıklamada, gıda zehirlenmelerinin genellikle ishal, kusma ve bazen de yüksek ateş ile ortaya çıkan hastalıklar olduğunu kaydetti. Besinlerin üreticiden tüketiciye ulaştırılması sırasında soğuk zincirin kırılması halinde, mikropların hızla üremeye başladıklarını belirten Dr. Akbaş, mikropların sayısı arttıkça, hastalık yapma riskinin de büyüdüğünü ifade etti. Akbaş, "Ayrıca yazın insanların denize ve havuza girmesi, ağız yoluyla bu suları yutmalarına ve gastro enteritlerin artmasına neden oluyor. Çok önemli bir başka neden de sineklerin yaz aylarında ortaya çıkmasıdır" dedi.
    Dr. Murat Akbaş, gıda zehirlenmelerinin, mikroorganizmaların üreme ve toksin yapma olanağı bulduğu gıdaların, çiğ veya hatalı hazırlanmış şekillerde yenmesi sonucu ortaya çıktığını söyledi.

    YİYECEKLER SADECE BİR KEZ ISITILMALI
    Gıdaların, mikroorganizmaların üreyip çoğalmaları ve toksin yapmaları için uygun ortamlar olduğuna dikkat çeken Akbaş, "Bu nedenle, son 72 saat içinde aynı gıdayı tüketmiş insanlarda, sindirim ve merkezi sinir sistemi rahatsızlıklarıyla ortaya çıkan hastalıkta, ilk olarak gıda zehirlenmesi akla gelmelidir" diye konuştu.
    Gıda zehirlenmelerinden küçük çocuklar ve yaşlılar daha çok etkileneceğine işaret eden Dr. Murat Akbaş, "Gıda zehirlenmeleri, çoğunlukla hafif seyirli ve kendini sınırlayan hastalıklar olmakla beraber, bazı durumlarda daha ağır seyirli, hatta ölümcül seyredebilir" açıklamasında bulundu.
    Yemek hazırlığına girişilmeden önce ellerin sabunla yıkanmasının son derece önemli olduğunu kaydeden Akbaş, şöyle konuştu:
    "Çiğ ve pişmiş yiyecekler buzdolabında ayrı bölmelere koyulmalıdır. Pişirilmiş gıdaların çiğ gıdalarla çok az bile olsa temas etmesi halinde, mikroorganizmalar bulaşabilir. Oda ısısında 4-6 saat kalan yemekler, kesinlikle tüketilmemelidir. Yiyecekler sadece bir kez ısıtılmalı, ikinci kez ısıtma işlemi yapılmamalıdır. Gıdalar, özelikle tavuk eti satın alırken, ürünün üretim ve son kullanma tarihine dikkat edilmelidir."
    Akbaş, gıda zehirlenmesi geçirdiği anlaşılan kişinin zaman geçirilmeden bir sağlık kuruluşuna götürülmesi ve tedaviye hekim kontrolünde başlanması gerektiğini de sözlerine ekledi. (netgazete)

     
Gıda zehirlenmelerine dikkat! konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. Demir zehirlenmesine dikkat!

    Demir zehirlenmesine dikkat!

    demir zehirlenmesi belirtileri Demir zehirlenmesine dikkat! Kansızlığı önlemek için verilen demir ilaçlarının belirtilen dozun üzerinde alınması zehirlenmelere yol açıyor. Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükrü Küçüködük, kansızlığı önlemek için verilen demir ilaçlarının belirtilen dozun üzerinde alınmasının...
  2. Gıda Zehirlenmesinde Ne yapmak Gerekir

    Gıda Zehirlenmesinde Ne yapmak Gerekir

    Diyelim ki bu yazın ortasında gıda zehirlenmesi durumu ile karşı karşıyasınız meleklerim. Hani hiç istemeyiz ama diyelim ki oldu... Ne yapmanız gerektiğini yada ne yemeniz gerektiğini biliyor musunuz ? Besin zehirlenmesi belirtileri sevgili meleklerim çoğunlukla 2-3 gün içinde kendiliğinden geriler ve herhangi bir tedavi gerektirmez. Peki bu süreçte neler yapılmalı diye soracak olursanız......
  3. Gıda Zehirlenmesinde Yoğurt yemek

    Gıda Zehirlenmesinde Yoğurt yemek

    gıda zehirlenmesinde yoğurt yemek doğrumu, yenilir mi, Gıda zehirlenmelirinde yoğurt tüketimi ile mutlaka başınıza bir olay gelmiştir. Yani zehirlenmeye ile karşı karşıya kalan bir kişiye aile büyüklerinden bir tanesi mutlak suretle yoğurt yedirir. Peki bu yoğurt yedirme olayı doğrumu, yani yapılan işlem hatalı değilmi diye soruyorsanız meleklerim yazımızın devamına göz atın. Gıda...
  4. Gıda Zehirlenmesinde Uygulanabilecek Tedavi Yöntemleri

    Gıda Zehirlenmesinde Uygulanabilecek Tedavi Yöntemleri

    gıda zehirlenmesinde bitkisel tedavi besin zehirlenmesi bitkisel tedavi yiyecek zehirlenmesi bitkisel tedavi Sık sık televizyonlarda da işittiğimiz gıda zehirlenmeleri ile ilgili olarak uygulanabilecek bazı bitkisel tedavi yöntemlerini paylaşmak istiyoruz melekler :) Gıda zehirlenmesi için bitkisel ilaçlar ile tedavi; Zencefil çayı (zingibersp.) mide bulantısına iyi gelir. Her iki...
  5. Gıda Zehirlenmesine İyi Gelen Besinler Hangileridir ?

    Gıda Zehirlenmesine İyi Gelen Besinler Hangileridir ?

    Gıda zehirlenmesinde şifalı yiyecekler besin zehirlenmesi şifalı bitkiler Gıda zehirlenmesine faydalı yiyecekler Gıda zehirlenmesi durumunda tüketilebilecek besinlerle ilgili bilgilerimiz şöyle melekler :) GIda zehirlenmesine iyi gelecek yiyecekler arasında aşağıda verilen bitkiler verilebilir. - Her iki saatte bir, birer fincan zencefil çayı içilir. - Günde iki defa birer porsiyon...

Sayfayı Paylaş