Gilaburu Bitkisi ve Özellikleri

  • Konbuyu başlatan TİTAN
  • Başlangıç tarihi
T

TİTAN

Forum Okuru
Gilaburu Bitkisi ve Özellikleri
gilaburu bitkisi
gilaburu özellikleri
gilaburu faydaları



Şahsen daha önce adını hiç duymadığım gilaburu bitkisi ve faydaları hakkında sizleri bilgilendirmek istiyorum melekler :)

gilaburu-fd.jpg


Erciyes Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Aksoy, yurt içinde ve dışında birçok üniversitede yapılan araştırmaların gilaburu bitkisinin şifa kaynağı bir bitki olduğunu ortaya koyduğunu söyledi.

Kayseri ve yöresinde yetişen gilaburu bitkisinin doğal şifa kaynağı olduğu belirtildi.

Gilaburu bitkisinin ve suyunun birçok hastalığa iyi geldiğini ifade eden Erciyes Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Aksoy, şöyle söyledi:
“Gilaburu suyu içeriğindeki asitler nedeniyle antikanserojen ve antioksidan özelliğe sahiptir. Antioksidanlar, vücutta serbest radikalleri bağlayarak, sağlığa zararlı birçok olumsuz etkiyi durdurmakta. Bu özelliği nedeniyle gilaburu suyu, yaşlanmayı geciktirici, mutasyonu engelleyici, kanseri durdurucu ve kolesterolü düşürücü etkiye sahip. Gilaburu bitkisi, kanser önleyici, antioksidan ve C vitamini deposu, kısaca her derde deva bir bitki. Bu bitkinin suyunu midesinde ve bağırsaklarında ülser olanlar tüketmemeli. Çünkü bitki asitli bir yapıya sahip. Bu bitkinin ortaya çıkmamış diğer şifalı özelliklerinin tespiti için Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde araştırmalar devam ediyor.”

GİLABURU ŞENLİĞİ DÜZENLENECEK

Akkışla Kaymakamı Emre Nebioğlu, yaptığı açıklamada, Kayseri ve yöresinde yaygın olarak yetişen gilaburu bitkisinin yerel ve ulusal anlamda tanıtımını yapmak için 27 Temmuz Pazar günü şenlik düzenleyeceklerini söyledi.

GİLABURU ŞENLİĞİ DÜZENLENECEK
Akkışla Kaymakamı Emre Nebioğlu, Kayseri ve yöresinde yaygın olarak yetişen gilaburu bitkisinin yerel ve ulusal anlamda tanıtımını yapmak için 27 Temmuz pazar günü şenlik düzenleyeceklerini söyledi.

Akkışla ilçesinde bolca üretilen gilaburu bitkisinin ilçe insanına büyük bir ekonomik avantaj sağlayacağını umduğunu belirten Nebioğlu, şöyle konuştu:
“İlçemizde gilaburu bitkisinin üretimini yaygınlaştırmak maksadıyla profesyonel anlamda 8 örnek bahçe kurduk. Akkışlalılar, evlerinin önünde yetişen, bağ ve bahçelerinin sınırını belirlemek amacıyla diktikleri gilaburu bitkisini artık ekonomik bir ürün olarak görmeliler. Meyve suyu fabrikaları gilaburu bitkisinin suyunu şişelerde satıyor. Amacımız, gilaburu bitkisinin üretimini artırmak, faydalarını da insanlığa duyurmak”

GİLABURU BİTKİSİ
Kayseri ve çevresinde sıklıkla yetişen ve üzüm meyvesini andıran, 30-40 meyve tanesi bir salkım oluşturan gilaburu, Kayseri ve çevresinde “gilaburu, gilebolu, gilaboru, gilabı, giraoğlu”, Konya’da “giligili, gilaboru veya giraboğulu”, Sivas ve Yozgat’ta “gilaburu, girabolu, geleboru”, Tunceli’de “dağdağan, dağdığan, geleboru, gilabada ve gildar” adıyla biliniyor.

Ağaçtan sonbaharda toplanan gilaburu meyvesi, su dolu bir kapta bir süre salamura yapılarak bekletildikten sonra suyu sıkılarak veya taneleri yenilerek tüketiliyor.

Bazı meyve suyu fabrikaları ise gilaburu suyunu şişeleyerek piyasaya sürüyor. (ntvmsnbc)

21. yüzyıl ile birlikte yeniden keşfedilen alternatif tıp ile Gilaburu’da (vibirnum opulus) yeniden keşfedilmeye başlanmış.

Türkiye’de İç Anadolu’ nun çeşitli yerlerinde yetiştirilen "Gilaburu" meyvesi başta böbrek taşı, böbrek tembelliği, böbrek kistleri, idrar yolu rahatsızlıkları, prostat, hiper tansiyon ve kadın hastalıklarının tedavisi olmak üzere çeşitli hastalıklara karşı yüzyıllardır yöresel ve kültürel görenek olarak uygulanmakta ve başarılı sonuçlar alınmaktadır.

Bu tespit ülkemiz için olduğu kadar dünya içinde haklı ve yerinde bir tespittir.

ABD ilaç departmanı olan United States Pharmacopoeia taradından birkaç yıl çnce onaylanan bu madde sıvı özüt, bileşik tentür ve bileşik iksir formlarında üretilmekte her tür sinirsel rahatsızlık ve halsizlik durumu efektif olmak üzere her tür kramp, spazm, nöber ve tetanozda ayrıca kalp rahatsızlığı çarpıntı ve romatizmaya karşı başarıyla kullanılmaktadır.

Gilaburu'nun Latince adı (Vibirnum Opulus-Guelder Rose)'dur.

İçinde; reçine, vibirnum, valerianic vsit, organik asitler, tanin, salicosides, saponins etken maddeleri bulunmakatadır.

Birçok hastalığın tedavisinde ve hastalıklardan korunmada kullanılmaktadır.

İşte "Gilaburu"nun faydalı olduğu hastalıklar

KALP – TANSİYON: Gilaburu yatıştırıcı, damar genişliği düzenleyici, iskelet ve kas rahatlatıcı, kalp güçlendiri etkiye sahiptir. Kas gerilimini azaltır ve spazmları engeller.

Hipertansiyonda Cardiovascular sistemini rahatlatır ve tansiyon rahatsızlığından kaynaklanan kabızlığı engeller.

Harici kullanımda kramp ve kas gerilmesini rahatlatır Bazı migren vakalarında da yardımcı olabilir.

İDRAR YOLU HASTALIKLARI: İdrar kanalındaki iltihaplanmaları temizler.

İdrar kanalındaki daralma ve boğumları açar, idrar zorluğu ve yanmalarına karşıda son derece etkili ve tedavi edicidir.

PROSTAT: Gilaburu, idrar kanalındaki genişletme özelliği ile mesanenin bir seferde ve kolaylıkla boşalmasını sağlar.

Gece ve gündüz sık tuvalete çıkmayı azaltır. Hasta ilk kullandığından itibaren faydasını hissetmeye başlar.

KADIN HASTALIKLARI: Adet zorluğu ve düzensizliğine karşı çok etkilidir. Spesifik olarak; kramp, yumurtalık ve rahim kası rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılır. Rahimi rahatlatır.

Böylece adet görme krampları sona erer ve menstursyondan kaynaklanan ağrıları azaltır.

Düşük durumu ve tehlikesinde kullanılır. Damar genişliği düzenlenmesinden dolayı adet dönemlerinde aşırı kan kaybını ve menapozdaki kanamaları azaltır.

BÖBREK/ BÖBREK TAŞI: Böbrek taşlarının bütün cinsleri; aslıları itibariyle suda çözünmeyen kalsiyum tuzu olup bu tuz oluşumunu yerinde eritecek bir ilaç bulunmadığından dolayı lazer, ses dalgası vs. gibi yollarla böbrek taşı fiziksel olarak parçalanıp yerinden oynatılarak düşürülmeye çalışılmaktadır. (Diğer bir yöntem açık operasyondur.) Ve bu yöntemler hastaya aşırı ağrı sancı vermenin yanında kalıcı yan tesirleri olan yöntemlerdir.

Gilaburu ise böbrek taşını, diğer usullerde (lazer vs.) olduğu gibi; fiziksel parçalanma yöntemi ile değil kimyasal çözünme ile yok ettiğinden dolayı ne taş çözünürken ne de idrar ile birlikte atılırken hasta ağrı sancı hissetmez.

Taşın oluşum süreci tersine işleyerek, taş tamamen erir ve idrar ile birlikte kimyasal madde olarak atılır.

1 kür: (15 Lt.) Gilaburu 1 hafta içerisinde 6 - 8 mm böbrek taşını eritebilmektedir.

Taş 8 mm’ den büyük ise her 8 mm için bir kür düşünülmelidir. Gilaburu ayrıca böbrek tembelliğine ve bazı cins böbrek kistlerine de iyi gelmektedir.

NOT: Sertliğinden dolayı lazerin de kıramadığı kristalize cins böbrek taşını Gilaburu da eritemeyebilir. Bu cins taş ile karşılaşma riskiniz % 1- 2 civarındadır.

HAZIRLANIŞI ve KULLANILIŞI

Su içerisinden alınan Gilaburu bir süzgeç veya kevgir üzerinde ezilir.

Meyvenin çıkan suyuna kendisi kadar normal içme suyu ilave edilir ve bu karışım sıkıldığından itibaren 24 saat içinde hasta tarafından içilir.

Tadı hafif ekşi olan Gilaburunun mümkün olduğu kadar bu haliyle içilmesi tavsiye edilir.

Buna rağmen hasta içmekte güçlük çekiyor ise mümkün olduğu kadar az olmak kaydı ile karışım şeker ile tatlandırılabilir.

DİKKAT !

*Hastanın 24 saat içerisinde tüketebileceği sıvı bir seferde hazırlanmalıdır. Diğer deyişle hazırlanan sıvı mutlaka 24 saat içinde tüketilmelidir.
*Hazırlanan sıvı hasta tarafından aç olarak tüketilmelidir.
*Gerek meyve gerekse sıkılarak hazırlanmış sıvı sıcaktan ve direkt gün ışığından korunmalı serin bir yerde saklanmalıdır.
*Gilaburu kullanımı zamanla yayılmamalı olabildiğince yoğun kullanılmalıdır.
*Günde en az 1 kg. Gilaburu ezilerek suyu yukarıda anlatıldığı şekliyle hazırlanıp kullanılmalıdır.
*Bekleyen meyve mutlaka su içinde ve serin yerde muhafaza edilmelidir.
*Kevgirde ezilerek elde edilen Gilaburu öz suyuna mutlaka 1/1 ölçüde su katılmalıdır.
*Gilaburunun bugüne kadar hiçbir yan tesiri tespit edilmemiştir.
*Gilaburu ilaç değildir.
 
Geri
Üst