Göçebe Türklerde sulama sistemleri!!

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
Göçebe Türklerde sulama sistemleri!!
Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde 2 bin 500 yıl önce çölün altında yapılan ve uzunluğuyla Çin Seddi’ne eş tutulan Karız Kanalları görenleri hayrete düşürüyor. İşte binlerce yıl öncenin teknik şahaseri Karız kanalları Tanrı Dağı’nın eriyen karları ile yeraltındaki su kaynaklarını birleştirerek yerleşim alanlarına taşımak amacıyla inşa edilen Karız Kanalları, 5 bin kilometre uzunluğuyla 6 bin kilometre olduğu tahmin edilen Çin Seddi’ne adeta meydan okuyor. Sincan’ın üzümleriyle ünlü Turfan’daki Karız Kanalları, Çin Seddi ve doğudaki Büyük Kanal ile birlikte Çin’in 3. harikası olarak adlandırılıyor.
2 bin 500 yıl önce sadece yerçekimi kullanılarak çalışması sağlanan Karız Kanalları, 60 kilometre uzaktaki kurak Turfan bölgesini bereketli vaha haline getirmiş. Kanalları ziyarete gelen turistler rehberlere, o dönemde bu kadar muhteşem bir sistemin nasıl inşa edildiğini soruyor. Hâlâ sorunsuz bir şekilde çalışan Karız kanalları, Turfan vahasına her yıl yaklaşık 200 milyon metreküp su taşıyor. Bundan dolayı kanallar, Turfan için hayat kaynağı olmaya devam ediyor.Şimdi bile kullandığımız turfanda yetişmek deyimininde burdan geldiği sanılıyor.
Yer yer derinliği 100 metreyi bulan kanalları batılılar Perslerin yaptığını iddia etmektedirler.Zaten tarihte Türke ait ne varsa ya Perslere yada İslam uygarlığına yada ad telaffuz edilmeden göçebe topluluklara ait olduğu iddia edilir.Ayrıca 1801 mt. uzunluğuyla bilinen en uzun yapay nehir olan büyük kanalı da Çinin Han hanedanları yaptırmıştır.
kanerjing0329a-1.jpg
kanerjing0329a-yavuz.jpg
 
Geri
Üst