Gökkuşağı nasıl oluşur ?

AuSSie-AnGeL

Daimi Üye
Üye
Gökkuşağı nasıl oluşur ?
gökkuşağı nasıl oluşur gökkuşağı nasıl oluşur video resimleri resmi
Baktıkça bakası gelir insanın gökuşağına.. Hayrn kalırızz o ışığın renklerine.. Peki hiçmerak ettiniz mi, gökkuşağı nasıl oluşur???


gokkusagi_resimleri1-4286.jpg



Tabiattaki en güzel görünümlerden biri belki de birincisi "gök kuşağı" dır. Ta ilkel insanlardan beri bu güzel görünümün hangi nedenle oluştuğu akılları kurcalamıştır.

Büyük Yunan filozofu Aristo bile bunu açıklamağa çalışmış güneş ışınlarının yağmurla yansıması olarak izah etmişti. Fakat Aristo yanılıyordu.
İşin gerçeği şöyledir. Güneş ışığı veya alelade beyaz ışık aslında bütün renklerin karışımıdır. Bir aynanın eğik kenarına veya bir sabun köpüğüne vuran ışık renklere ayrışır. Kırmızı turuncu sarı yeşil mavi ve mor (menekşe) renklerini görürüz.
Işığı bu şekilde ayrıştıran bir cisim "prizma" diye tanımlanır. Prizma'da ayrılan renkler.belirli düzende bir "renk dizisi" meydana getirir. Bu diziye "tayf" veya bilimsel deyimle "spektrum" adı verilir. Renk dizisi daha önce de söylemiş olduğumuz gibi belirli bir düzendedir. Yanirenklerbir sonrakiyle "optik bir ilgi ilişki düzeninde" sıralanmıştır.
Gök kuşağı da aslında büyük bir kavisli ( yay biçiminde ) bir renk dizisibir "tayf"tır. Yağmur damlalarından geçen güneş ışığının kırılıp ayrışmasıyla meydana gelir. Başka bir deyişleyağmur damlaları küçük prizmalar görevini yerine getirir.
Gök kuşağı sadece sağanak halindeki yağmurlarda görülür. Yağmur yağarken aynı zamanda güneşin de ışıması şarttır. Güneşi arkanızayağmuru önünüze alacak şekilde orta yerde durmanız gerekir. Yoksa gök kuşağını göremezsiniz.
Omuzlarınızın üzerinden yağmur damlalarına vuran güneş ışığıo dev görünüşlü renk dizisini meydana getirecek bir düzenle renklere ayrışır. Güneşgözleriniz ve kavisin(kuşağın) merkezi bir doğru çizgi ekseninde olmalıdır.
Güneş gökyüzünde çok yüksekteyse böyle bir doğru çizgisinin varolmasının imkânı yoktur. Zaten gök kuşağının sadece sabahın erken saatlerinde veya öğleden sonranın geç saatlerinde (ikindi vakti) görülmesinin nedeni bûdur.Çünkü bu saatlerde güneş alçaktadır. Sabah gök kuşağı güneşin doğuda parladığını belirtir. Sağanak halindeki yağmur ise batıdadır. İkindi vakti görülen gök kuşağı ise bunun aksi durumu gösterir.
Batıl inançlı kişilergök kuşağının fena bir işaret olduğuna inanırlar. Onlara göreinsanın ruhu ahrete gök kuşağının köprüsü üzerinden gidecektir. Dolayısıylagök kuşağının görünmesi bir insanın öleceğine işarettir.Gök kuşağıyla ilgili daha ziyade masallara yakışan bir inanış dabu kuşağın altından geçen kimsenin cinsiyet değiştireceğidir. Fiziki bir olay niteliği taşıyan gök kuşağının bu akıl dışı inançlarla ilgisizliği meydandadır
 
Geri
Üst