Göz kapaklarında şişlik

M

Misafir

Forum Okuru
Göz kapaklarında şişlik
göz kapaklarında ağırlık
göz kapaklarında şişlik, şişme ve ağrı, ağrı, ödem, ağırlık, kızarıklık, egzama, yağlanma, kuruluk, kuruma, döküntü



Kimi zaman göz kapaklarınızda şişlik, kuruma yada yağlanma gibi sorunlar yaşar, bazen de göz kapaklarınızda ağrılar hissedersiniz. Peki bunların nedenlerini merak ediyor musunuz? O halde buyrun lütfen:)

84da4424e2704b.jpg




Göz kapaklarında farklı tipte birçok şişlik veya şişkinlik olabilir. Göz kapaklarında, bazal hücreli karsinoma gibi cilt kanseri oluşabilir.

Arpacık, göz kapakları yağ bezle*rinin, kirpiklerin kenarında oluştur*dukları, içi cerahat dolu apselerdir. Kirpik keseciğini (kökü) oluşturan yağın, bakteriler tarafından enfekte olması sonucu meydan gelir. Arpacık, göz kapağının kenarında ağrılı bir şişlik ya da kırmızı, sanalı bir sivilce şeklinde görünür.

Oluştuktan birkaç gün sonra, beklenildiği gibi patlar ve akar, böylece ağrılar hafifler; yaklaşık bir hafta içinde şişlik kaybolur. Arpacık, kronik blefarit olanlarda çok sık oluşur. Arpacık oluştu*ğunda, aşağıdaki tedaviye hemen başlayın. Temiz bir bezi, ılık suyla ıslatıp, günde birçok kere, kendiliğinden açılıncaya kadar arpacığın üstüne bastırın; kesin*likle arpacığı sıkmayın. Arapacık açıldığında, bakterilerin yayılma*sını önlemek için, göz kapağı*nızı gerektiği gibi yıkayın. Eğer yeniden arapacık çıkarmaya meyilliyseniz, doktorunuz enfeksi*yonu tedavi edebilmek veya yağ bezlerinizin salgılarını normale döndürmek için antibiyotik haplar ya da merhem yazabilir.

gozalt

Göz kapağı kistleri (Şalazyonlar), gözü nemlendiren yağ bezinin tıkanması sonucu, göz kapağında oluşan şişliklerdir (genellikle sancı verir). Göz kapağı kisti küçük de olabilir, büyük de, ancak var olması bulanık görmeye sebep olması için yeterlidir. Küçük olanlar, kendi*liklerinden herhangi bir tedaviye gerek kalmadan yok olurlar. Her halükârda, iyileşme sürecini çabuklaştırmak için, günde iki kez, beş dakika süreyle ılık su kompresi yapmak, gereklidir. Eğer kist kaybolmuyorsa ya da büyük bir kist ise ve görmenizi bulanıklaştırıyorsa, doktorunuzla konuşunuz. Eğer kist, göz kapağında bulunan bakteriler tarafından enfekte olmuşsa, sancı verir ve kızarıklaşır.

Dotorunuz, antibiyotikler ve/ veya korticosteroid göz damlaları yazabilir ya da cerrahi bir müdaheleyle alabilir. Bu cerrahi müdahele, lokal anesteziyle yapılır ve hasta*nede yatmayı gerektirmez. Ksantelasmalar, gözkapağında sarı lekeler oluşturur.

Papillomlar, yavaş gelişen, kanserli olmayan şişliklerdir ve pembe ile ten rengi arasında değişen renklerde olurlar. Göz kapağının herhangi bir yerinde oluşabilirler. Nahoş ve büyük kistler, lokal anesteziyle yapılacak bir müdahele ile alınabilirler.

Kistler, göz kapaklarında bir çok türü oluşabilir. Genellikle, kanserli değildirler. Büyürlerse, görmede rahatsızlık yaparlarsa veya bulunduklan yere hasar verecek nitelikteyseler, kanlanmaya ya da tahrişe sebep olacaklarsa, alınmalıdırlar.
 
Geri
Üst