GÜlÜn Dİlİ

SadmiN

♥ Evli Mutlu Çocuklu ♥
Yönetici
GÜlÜn Dİlİ
GÜLÜN DİLİ İnsan bilincinde yer etmiş çiçeklerin en başında gül ve simgelediği kavramlar gelir. Değişik kültürlerde gençlik, saflık, dünyevi aşk ve yeniden doğuşun sembolü kabul edilmiştir. Gül sevginin, evliliğin hatta ölümün çiçeğidir. Esansı aşk iksirlerinde kullanılmıştır. Doğuda gül ve bülbülün aşkı İslam edebiyatının ana sembollerinden biridir. Batıdaki bir geleneğe göre, yemek masasının üzerinden asılmış bir gül, o masada konuşulanların sır olarak saklanacağı anlamına gelirdi. İşte Kraliçe Viktorya devri mimarisinde odaların tavanlarına konulmaya başlanan, alçıdan yapılma gül motifli tavan süsleri de bu gelenekten kaynaklanır ve beyaz gül sır saklamanın sembolüdür. Gül ayrıca Katolik klisesiyle yakından bağdaştırılır ve papazların bellerine bağladıkları rosary ilk başlarda gül goncalarının alt kısımları ipe dizilerek yapılmıştır.
Kırmızı Gül: Kırmızı güller Venüs için kutsaldı ve tıpkı tanrıça gibi aşkın ve güzelliğin sembolüydü. Bugüne dek aynı bağlantılar yapılmaktadır ve güller sevginin habercisi kabul edilir. Hiristiyanların inancına göre kırmızı gül Hz.İsa'nın kanından yetişmiştir ve Meryem Ana resimlerde elinde bir kırmızı gül ile tasvir edilir.
Beyaz Gül: Işık veya ayın çiçeği kabul edilen beyaz gül saflığı, bekareti, zerafet ve gizemi simgeler. Ateşi temsil eden kırmızı gülün aksine beyz gül suyu sembolize eder.
Sarı Gül: A.B.D.'nin Texas eyaletinin sembolü olan sarı gül kıskançlık ve aldatma ile bağdaştırılır. 1759 yılında Papa'nın onayı ile çıkartılan Sarı Gül Madalyası özellikle Katolik kraliçeler için ayrılmış bir onur madalyasıdır.
Gül Yaprakları: Eski Romalılarda gül yaprakları kıymetli bir alışveriş birimiydi. Kadınlar yüzlerindeki kırışıkları yok etmesi umuduyla bunlardan yüz maskeleri yaparlardı; ziyafetlerde misafirler sarhoş olmamak için içkilerine gül yaprağı atardı ve zaferden dönen ordular sokaklara gül yaprakları atılarak karşılanırdı.


alıntıdır
 
Geri
Üst