Güney Doğu Anadolu Bölgesi Yöresel Yemekleri

Konu, 'Yöresel Yemekler' kısmında PaSikA tarafından paylaşıldı.

  1. güneydoğu anadolu bölgesinin yemekleri güneydoğu anadolu bölgesi yemekleri bölgesinin yöresel meşhur bölgesi yöresel
    Güneydoğu Anadolu mutfağında en önemli yeri kebaplar alıyor...Özellikle acılı ve bol salçalı yemeklerin yer aldığı Güney Doğu Anadolu Bölgesi mutfağına daha yakından bakalım meleklerim :tik:

    [​IMG]


    BABAGANUŞ (Diyarbakır)

    Kullanılacak malzeme (4 kişi için):
    1 kilo patlıcan,
    250 gram yoğurt,
    5 adet iri çarliston cinsi biber,
    1 avuç maydanoz,
    1 çorba kasığı sadeyağ,
    1 kahve kaşığı kırmızı biber,
    birkaç diş sarmısak,
    yeteri kadar tuz ve su.

    Yapımı:
    Patlıcanlar kuvvetli bir ateşte her yanı kavurulacak bir şekilde pişirilir. Patlıcanlar pişince bunların yanmış olan kabukları bir bıçakla yukarıdan aşağı doğru soyulur. Kabukları temizlenen her patlıcan, içinde limonlu su bulunan bir kaba konur. Beri yanda biberler kömür ateşinde pişirilir, yanmış olan zar gibi kabukları soyulur ve saplarıyla çekirdekleri çıkarılıp atıldıktan sonra yıkanır ve bir kenarda süzülür. Patlıcanların temizlenmesi sona erince bunlar teker teker limonlu sudan çıkarılır, iyice sıkılır ve parçalara bölünerek havana konur. Suyu süzülmüş biberler de parçalara bölünerek bunların arasına serpiştirilir. Yeteri kadar tuz serpildikten sonra havanda iyice dövülerek macun hâline getirilir. Biberlerle patlıcanlar dövülerek macun hâline getirilince bunları dövmeye devam ederken azar azar yoğurdu katıp bunlara yedirmeli. Bu iş tamam olunca karışımı servis tabağına almalı. Yıkandıktan sonra kıyılmış olan maydanozu üstüne serpiştirmeli. Sadeyağla kırmızı biberi bir tavada kızdırdıktan sonra tabaktakilerin üstüne gezdirerek dökmeli ve hemen servis yapmalı.

    Şişbelek

    Malzemeler:
    150 gr. kıyma
    2 bardak un
    1 bardak nohut
    250 gr. koyun parça et
    1 kuru soğan
    1 kase yoğurt
    1 yumurta
    tuz karabiber
    nane
    kırmızı biber

    Yapılışı:
    Etleri ve ıslatılmış nohutu pişirelim.Un su ve tuz ile mantı hamuru hazırlayalım.Kıyma ve soğan ile mantı içi hazırlayalım,tuz karabiber ekleyelim.Hamuru açalım ve yarısına kıymalı içi sürelim diğer yarısını üzerine kapatıp minicik kareler keselim unlayalım yapışmasın diye.Hamurları pişen et ve nohut karışımının içine ekleyelim.Hamurlar yumuşayıp üste çıkmaya başlayınca içine yumurta ile çırpılmış yoğurdu ekleyelim yavaşça ,kaynatalım.Nane ve kırmızı biberi yağda sos hazırlayıp üzerine ekleyelim.Servis yapalım.Afiyet olsun.

    _____________

    İÇLİ KÖFTE

    MALZEMELER:

    -750 gr. dana kıyması (iki kere çekilmiş)
    -1,5- 2 su bardağı ince bulgur
    -3- 4 yumurta (1 tanesi, hamura, 2- 3 tanesi kızartılırken kullanılacak.)
    -1 avuç ceviz içi, 2 soğan
    -Çam fıstığı, kuş üzümü (1'er çorba kaşığı)
    -1 çorba kaşığı margarin
    -1 bardak zeytinyağ veya ayçiçek yağı
    -2 kahve kaşığı karabiber ve tuz
    -2 kahve kaşığı kimyon
    -1 kahve kaşığı kırmızı biber

    YAPILIŞI:

    İçinin Hazırlanması:

    İnce doğranmış soğan, çam fıstığı, margarin ile kavrulur. Kıymanın yarısı ilave edilir. Suyunu çekince, tuz, karabiber, kimyon, doğranmış ceviz, kuş üzümü konup karıştırılır.

    1- İnce bulgur ile kıymanın diğer yarısı, tuz, karabiber, kırmızı biber ve bir yumurta, ara sıra su serperek iyice yoğrulur.
    2- Yumurtadan küçük parçalara ayrılıp avuç içinde parmak yardımı ile mümkün olduğu kadar ince açılır.
    3- Hazırlanan iç doldurulup delik kapatılır. Islak avuç içinde sıkılıp düzeltilir.
    4- Kaynar az tuzlu suda birkaç dakika haşlanır (suyu fazla kaynatmamalı). Delikli kepçe ile alınıp, ılınınca çatalla çırpılmış yumurtaya batırılır. Kızgın yağda kızartılır
  2. Borani

    500 gr. pancar
    1 orta boy kur soğan
    200 gr. yağsız kıyma
    100 gr. loğlaz
    1 yemek kaşığı domates salçası
    1 yemek kaşığı margarin
    Su

    Önce pancarları iyice yıkayıp bir tencerede 2 - 3 dakika haşlayın. Haşlanan pancarları bir süzgüden geçirin. Suyu süzülen pancarları doğrayın. Eti yağla birlikte biraz kavurun. Kavrulmuş etin içine diş diş doğranmış soğanları koyup biraz daha kavurun ve içine salçasını koyu karıştırın. Bir gün önceden ıslatılmış loğazları süzerek kavrulan karışımın içine atın. Üzerine 3 su bardaüğı su ilave edin ve loğazlar pişene kadar kaynatın. Loğazlar piştikten sonra doğranmış pancarı içine katın. 1 - 2 taşım kaynatın ve yemeği ocaktan alın.

    ___________

    LEBENİYE ÇORBASI

    M a l z e m e l e r
    * 500 gr. parça et,
    * 1 su bardağı nohut,
    * 500 gr. süzme yoğurt,
    * 2 yumurta,
    * 100 gr. un,
    * 250 gr. pirinç,
    * 125 gr. margarin,
    * 1,5 tatlı kaşığı nane,
    * Yeterince su.


    HAZIRLANIŞI:

    Bir gece önceden ıslatılmış nohut ve et tencereye konur. Üzerine biraz su ve tuz ilave edilerek kaynamaya bırakılır. Kaynamaya yakın üzerine biriken köpükleri alınır, et ve nohut pişinceye kadar kaynatılır. Et ve nohut pişince içine pirinci ilave edilir, pirinçler iyice açılınca ateşten alınır. Diğer tarafta süzme yoğurda yumurta ve un ilave edilerek kısık ateş üzerinde iyice karıştırılır. Yoğurt ısınınca içine diğer tencerede bulunan tüm malzemeler suyuyla birlikte içine yavaş yavaş karıştırılarak boşaltılır. Çorba iyice özleşinceye kadar pişirilir. Yağ tavasında yağ iyice kızdırılır, nane ile karıştırılarak yemeğin üzerine dökülür. Çorbanız servise hazırdır.

    ____________________

    MEFTUNE

    Kullanılacak malzeme (6 kişilik):
    1/2 kilo göğüs bölümünden koyun eti,
    1+1/2 kilo patlıcan,
    1/2 kilo domates,
    1 çay kaşığı kırmızı biber,
    1 çay kaşığı karabiber,
    1 çorba kaşığı tuz,
    1/2 demet maydanoz,
    2 diş sarmısak,
    4 sivri biber,
    1+1/2 limon
    2 bardak su.

    Yapımı: Et küçük parçalara ayrılır. Kırmızı biber, karabiber ve tuzla birlikte iyice karıştırılarak ovulur. Etler tencerenin dibine yerleştirildikten sonra üstüne üçer santim boyunda parçalara bölünmüş patlıcanlar yerleştirilir. Domateslerin kabukları soyulur, çekirdekleri çıkarılır ve küçük küçük doğranarak, patlıcanların üzerine yayılır. Onların üzerine de çekirdekleri çıkarılmış ve ince ince kesilmiş sivri biberler konur. En üste ince ince kıyılmış yarım demet maydanoz serpildikten sonra iki bardak su katılır ve tencere hafif bir ateşe oturtulur.
    Yemek, salçası suyunu çekinceye kadar pişirilir. Ateşten indirilince tabaklara konur. İki diş ezilmiş sarmısakla birbuçuk limonun suyu iyice karıştırılarak tabakların üzerine azar azar döküldükten sonra servis yapılır.
    __________________________

    PEYNİRLİ HELVA

    MALZEMELER
    ½ kg eriyen cinsten taze peynir
    Yarım kilo pirinç unu
    600 gram şeker
    250 gr yağ
    1,5 bardak su
    HAZIRLANIŞI
    Şeker, su içinde eritildikten sonra pirinç unu ilave edilir. İyice karıştırılıp bulamaç haline getirilir. Yağ eritilip bulamaca karıştırılır ve iyice karıştırılır. Peynir ufalanarak bu bulamaca ilave edilir. Peynir tam eridikten sonra, peynirli helva hazır demektir.

    ____________________

    LIKLIKI

    MALZEME
    1 kg çekilmiş buğday
    250 gr iç yağı
    1 kilo domates
    Salça
    Biber
    Tuz
    Çok ince kıyılmış bir baş soğan
    HAZIRLANIŞI
    Çekilmiş , buğday ıslatılır. Çiğ köfte kıvamına gelinceye kadar yoğrulur. Diğer malzemeler birbirine karıştırılır. Açılan köftelerin içine bırakılır. Bilye şeklinde yuvarlanır. Diğer taraftan bir tencerede bir kaşık yağ ile yarım kaşık salça kızdırılarak su ilave edilir. Köfteler içine aktarılır. Bir müddet kaynat kaynatıldıktan sonra servis yapılır.

    _________________
    DOLMALI KÖFTE

    MALZEME
    1,5 kg bulgur
    1-2 kg kıyma
    Tuz,biber, salça,yağ
    HAZIRLANIŞI
    Bulgur ıslatılır. Dinlenmeye bırakılır. Diğer malzemeler birbirine karıştırılarak kavrulur. Dinlenen bulgur çiğ köfte kıvamına gelinceye kadar yoğrulur. Fincan şeklinde açılıp malzeme içine doldurulur ve ağızları kapatılır ve kızgın yağda kavrulur.
  3. Burma Tatlısı (Adıyaman)

    1 kg. baklava unu
    750 gr. Antepfıstığı
    500 gr. tereyağı
    35 gr. nişasta
    3 kg. şeker

    Un hamur yapılıp 25 yumak halinde ayrılır, yumaklar yufka şeklinde açılır.
    Yufkalar tepsiye her yufka arasına fıstık serpilerek yerleştirilir. Tepside dilimlenir, üzerine yağ dökülerek fırına konur. Piştikten sonra üzerine şerbeti dökülür. Servis yapılır.
    ___________________

    Adıyaman Tavası

    1.5 kg. koyun eti kuşbaşı
    250 gr. çekilmiş kuyruk yağı
    5 kg. domates
    1.5 kg. patlıcan
    250 gr. yeşil biber
    100 gr. sarımsak
    Yeteri kadar tuz

    Domates ve patlıcanların kabuğu soyulur ve kuşbaşı doğranır. Tavaya doğranmış et konur, soyulmuş sarımsak etin üzerine serpilir, üzerine yeşil biber ve kuyruk yağı dizilir ve üzerine doğranmış patlıcanlar yerleştirilir, en üste domatesler konur ve
    fırına verilir. Piştikten sonra servis yapılır.


    Karıştırmalı Adıyaman Pilavı

    1.5 kg. bulgur
    500 gr. tereyağı
    2 kg. doğranmış et (kavurma et)
    100 gr. Salça
    100 gr. Pul biber
    50 gr. baharat
    yeteri kadar tuz

    Et kavrulur, bir tencereye alınarak üzerine salça dökülür, biber ve baharat üzerine 1.5 litre su ilave edilir. Kaynadıktan sonra bulgur eklenerek bir miktar kaynatılıp suyu çekildikten sonra servis yapılır.
    ___________________

    Yoğurtlu Alinazik (Kilis)

    750 gr orta yağlı bir kere çekilmiş kıyma
    4 orta boy patlıcan
    1 soğan
    15 gr sadeyağ
    3 sivribiber
    1 arnavutbiberi
    4-5 diş sarımsak
    500 gr yoğurt
    4-5 dal maydanoz
    Tuz, kırmızıpulbiber

    1. Patlıcanları közleyin ve kabuklarını soyup kıyın. Sivribiber, arnavutbiberi ve soğanı temizleyip kıyın. Maydanozu yaprak yaprak ayırıp yıkayın ve süzün.
    2. Bir tavada sadeyağı eritip kıymayı hafif sulu kalacak şekilde kavurun. Soğan ve biberleri ekleyip kavurmaya devam edin. Tuz ekleyip karıştırın ve tavayı ocaktan alın. Sarımsakları soyup ezin. Yoğurda ekleyip karıştırın. Patlıcanı servis tabağına yayın. Üzerine sarımsaklı yoğurdu döküp kıymayı ilave edin. Kırmızı pulbiber serpin. Maydanoz yaprakları ile süsleyip servis yapın.
  4. Tava Katmeri (Kilis)

    400 gr baklavalık un
    Aldığı kadar su
    4 parça sahan kaymağı
    Kızartmak için sıvıyağ
    Tuz


    Şurup için:

    2 su bardağı tozşeker
    1 su bardağı su


    Üzeri için:

    1 çay bardağı çekilmiş antepfıstığı

    1. Şeker ve suyu bir kapta kaynatıp soğumaya bırakın. Unu hamur yoğurma kabına alın. Aldığı kadar su ve tuz ekleyip kulak memesi kıvamında bir hamur yoğurun. Hamurdan cevizden biraz daha büyük 8 parça koparıp sıvıyağla yağlayın. Hamurları bir tepsiye aralıklı olarak dizip üzerini streç folyoyla kapatın. Yaklaşık 2 saat dinlendirin.
    2. Tezgâhı unlayıp hamurları merdane ile biraz açın. Hamurun bir ucundan tutup havada başınızın üzerinden çevirerek tezgâhın üzerine vurup açın. Hamurun ortasına bir parça kaymak yerleştirip zarf şeklinde kapatın. Kızgın yağda iki taraflı kızartıp soğuk şerbete ilave edin. Malzeme bitinceye kadar işleme devam edin. Katmerleri servis tabaklarına alın. Üzerlerine antepfıstığı serperek ılık olarak servis yapın.
    __________________________
    Ekşili Yahni (Kilis)

    1 kg yağsız kemikli et
    1 su bardağı nohut
    1 çorba kaşığı domates salçası
    3-4 domates
    1 çay bardağı pirinç
    2 çorba kaşığı nar ekşisi
    Tuz

    Köfte için:

    Yarım kg yağsız kıyma
    2 soğan
    3.5 su bardağı simit
    Tuz, karabiber

    1. Köfte için; soğanları soyup kıyın. Kıymaya soğan, simit, tuz ve karabiber ekleyip yoğurun. Hazırladığınız köfte harcından misket büyüklüğünde parçalar koparıp elinizde yuvarlayın. Köfteleri hafif tuzlu kaynar suda haşlayıp süzgece alın. Pirinci yıkayıp süzün. Domatesleri rendeleyip suyunu çıkarın.
    2. Kemikli eti tencereye alıp üzerine çıkacak kadar su ekleyin. Nohudu ilave edip pişirin. Üzerinde biriken köpükleri kevgirle alın. Nohut ve et pişince pirinç, nar ekşisi, tuz, salça ve domates suyunu ekleyip 15 dakika daha pişirin. Tencereyi ocaktan alın.
    3. Servis tabaklarına önce köfteleri sonra etli yahniyi paylaştırın. Sıcak olarak servis yapın.


    PERDELI PILAV

    MALZEMELER

    3 su bardağı pirinç
    bir hindi budu ya da üç tavuk budu
    1/2su bardağı badem (kavrulmamış)
    250 gr tereyağı ya da margarin
    1 tatlı kaşığı karabiber
    isteyen 1 çorba kaşığı kuş üzümü ve 1 çorba kaşığı çam fıstığı ilave edebilir
    HAMURU İÇİN:
    3 yumurta
    1/2 çay bardağı sıvıyağ
    1 çorba kaşığı yoğurt
    1çorba kaşığı silme tuz
    2çorba kaşığı su
    kulak memesi kıvamından az katıca bir hamur olacak kadar un


    HAZIRLANIŞI

    Tavuk ya da hindi butları haşlanır, pilav pişirmek için suyu bir tencereye alınır. Butlar kemiklerinden ayrılır, parçalanır ve 2 çorba kaşığı tereyağı ya da margarinde kızartılır. Tavaya alındığında tuzla va az bir miktar köri ve karabiberle tatlandırılır,tuz ilave edilir beklemeye alınır. Bu arada pilav pişirilir demlenmeye bırakılmadan karabiber ilave edilir arzuya göre. Soğumaya bırakılır pilav ve tavuk. Bu arada kavrulmamış bademler haşlanır ve kabukları ayıklanıp ikiye bölünür, bir kenara alınır. Hamuru için önce yumurtalar derin bir kaseye konur çırpılır tuz ilave edilir. Daha sonra yoğurt, sıvıyağ ve su ilave edilir iyice birbirlerine karışmaları sağlanır. En son olarak kıvama gelinceye kadar un ilave edilir ve hamur dinlenmeye bırakılır. Üzerine nemli bir bez örterek 30 dakika dinlendirilir. Çukur büyük bir borcam alınarak(bakır bir çukur kap daha uygun olur aslı bakır çukur tencerede pişer)her tarafı iyice tereyağı ile kalın bir tabaka olacak şekilde yağlanır, bademlerin bir kısmı kabın içine yağa yapıştırılır. Hamur kabın şekline göre kenarlarından az bir miktar dışarı taşacak şekilde açılır ve kaba yerleştirilir. Fırın 180 derecede ısıtılmaya bu aşamada başlanmalıdır. Kaba yerleştirdiğimiz hamurun içine bir kat pilav üzerine badem üzerine tavuk sonra yine bir kat pilav alttaki malzemeleri örtecek kadar, sonra malzeme bitene kadar aynı işleme devam edilir. En üstteki kat pilavdan olmalıdır.
    NOT:kuş üzümü ve çam fıstığı ilave etmek isteyenler bunları tereyağında kavurup pilavın içine ilave edip karıştırmalıdırlar. Sıcak servis yapılmalıdır.
    _____________

    Firik pilavı

    Malzemeler:
    500 gr kuzu kuşbaşı
    1 büyük soğan
    250 gr firik
    250 gr pilavlık bulgur
    4 su bardağı sıcak su
    150 gr tereyağı
    1 su bardağı haşlanmış nohut
    1 çorba kaşığı biber salçası
    Tuz, karabiber

    Hazırlanışı:
    * Soğanı temizleyip küp küp doğrayın. Kuşbaşı eti tencereye alın, suyunu salıp çekinceye kadar kavurun. Soğanı ekleyip kavurmaya devam edin. Salça, tuz ve karabiber ekleyip karıştırın. 4 su bardağı sıcak su ilave edip bir taşım kaynatın.

    * Haşlanmış nohudu ekleyin. Firik ve pilavlık bulguru ilave edip suyunu çekinceye kadar pişirin. Tencereyi ocaktan alıp 5 dakika dinlendirin. Tereyağını kızdırıp karabiber ekleyin ve pilavın üzerine gezdirin. Tahta kaşıkla yavaşça karıştırın. Sıcak olarak servis yapın.
  5. Yuvarlama

    Yarım kg. iri doğranmış et
    250 gr. yağsız kıyma
    1 kg torba yoğurdu
    yarım kg. kırık pirinç
    1 küçük soğan
    yarım kg. nohut. (akşamdan ıslatılmış)
    tuz
    karabiber
    1 kaşık katı yağ
    1 kaşık nane

    Pirinci ayıklayıp yıkadıktan sonra suyunu iyice süzün. Daha sonra havanda iyice ezip makineden geçirin. Diğer tarafta geceden ıslattığınız nohutla ete bir kaşık tuz ve su ilave ederek malzemeler iyice pişinceye kadar orta ateşte kaynatınız. Ezip un haline getirdiğiniz pirince, rendelenmiş soğan, yağsız kıyma tuz ve karabiber katarak yoğurun. Elinizi ıslatarak bundan nohut iriliğinde parçalar koparıp köftecikler hazırlayın. Bir tencereye 10 bardak su koyup tuz ekerek kaynatın, su kaynayınca köfteleri içine atıp 10 dakika kaynatın. Daha önce pişen nohutlu eti kalan suyu ile bareber köfteli suya ekleyin. Torba yoğurduna 1 yumurta kırıp hafif ateş üzerinde kaynayan yemeğin suyundan ekleyerek sulandırın. Bunu yemeğe yavaş yavaş terbiye yapar gibi katın. Katı yağı eritip naneyi ilave edip yemeğin üzerine gezdirin. Bu yemek Gaziantep ilinde Ramazan bayramlarında yapılan bir yemektir.



    Nişe Helvası (Gaziantep)

    1 su bardağı Antep pekmezi
    1 su bardağı su
    1 çorba kaşığı tereyağı veya sıvıyağ
    3.5 çorba kaşığı buğday nişastası (nişe)
    Yarım su bardağı antepfıstığı ya da iri kıyılmış ceviz

    1. Tencerede yarım su bardağı su ve pekmezi karıştırın. Yağı ilave edip yağ ve pekmez iyice eriyinceye kadar karıştırın.
    2. Yarım su bardağı suda nişastayı ezin. Boza kıvamındaki karışımı pekmezli suya azar azar akıtarak karıştırın. İyice koyulaşıp tane tane olunca tencereyi ocaktan alıp soğumaya bırakın.
    3. Servis tabağına alıp antepfıstığı ile süsleyin. Servis yapın.

    _______________

    BÖREK ÇORBASI

    MALZEMELER

    250 gr az yağlı kıyma
    500 gr kemikli et
    2 su bardağı un
    2 su bardağı süzme yoğurt
    1 adet yumurta
    1 adet soğan
    1 tatlı kaşığı salça
    2 çorba kaşığı tereyağı
    ½ çay kaşığı nane
    1 çay kaşığı karabiber
    1 çay kaşığı tuz


    HAZIRLANIŞI

    Nohutu geceden ıslatın. Soğanı yemeklik doğrayın,1 kaşık tereyağında pembeleştirin. Kıymayı ilave ederek kavurun. Başka bir kapta un ve tuzu karıştırıp ortasını çukurlaştırın. Kavrulmuş kıymayı ekleyip biraz su ile sert bir hamur yapın. Hamuru merdane ile açın ancak çok ince olmamalı. Üçgen şeklinde katlandığında bir nohut büyüklüğünde olacak şekilde küçük kareler kesin. Tepsiye alın ve yaklaşık 6-6,5 saat kurumaya bırakın. Geceden ıslattığınız nohuta eti ekleyerek iyice pişirin. Hazırladığınız hamurları ekleyip 10-15 dakika daha kaynatın. Başka bir kabın içinde süzme yoğurdu bir bardak su, tuz ve yumurta ile çırpın. 2 dakika kadar kaynattıktan sonra diğer tarafta pişmiş olan çorbaya ilave edin. Çok az yağda salça ve naneyi ezin. Yemeğin üzerine karabiberle birlikte gezdirin. Sıcak olarak servis yapın.
  6. Nuriye Tatlısı (Diyarbakır)

    5 yumurta akı
    1 yumurta
    Yarım su bardağı su
    4 su bardağı un
    2 su bardağı iri çekilmiş ceviz
    130 gr margarin
    1 su bardağı nişasta
    1 su bardağı süt
    3-4 çorba kaşığı kaymak
    Yarım tatlı kaşığı tuz

    Şerbet için:
    2 su bardağı tozşeker
    2 su bardağı su
    2 tatlı kaşığı limon suyu

    1. Şerbeti hazırlamak için; tozşeker ve suyu tencereye alıp 5 dakika kaynatın. Limon suyunu ekleyip 1-2 taşım daha kaynatın. Ateşten alıp soğumaya bırakın.
    2. 1 yumurta ve 5 yumurta akını hamur yoğurma kabına alın. Yarım bardak tuzlu su ilave edip kar halini alıncaya kadar çırpın. Unu ilave edip yumuşak bir hamur yoğurun. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp bezeler hazırlayın. Üzerlerini nemli bir bezle örtüp 30 dakika dinlendirin.
    3. Margarini eritip soğutarak yarı donmuş kıvama getirin. 30-35 cm çapındaki bir tepsiyi 1 çorba kaşığı kadar margarinle yağlayın. 2 çorba kaşığı cevizi tatlının üzerine serpmek için ayırın.
    4. Bezeleri nişasta serperek çok ince açın. 15 yufkayı aralarına iki yufkada bir yağ sürerek tepsiye yayın. Üzerine cevizi serpin. Kalan yufkaları da aynı şekilde tepsiye yayın. En üstteki yufkayı yağlayın. Önceden ısıtılmış 170 dereceye ayarlı fırında üzeri açık pembe olacak şekilde 25-30 dakika pişirin.
    5. Sütü ısıtıp tatlının üzerine gezdirerek dökün. Tepsinin üzerine bir kapak kapatıp 10-15 dakika bekletin. Şerbetin üçte bir kadarını tatlının üzerine dökün. Tekrar kapağını kapatıp şerbeti çekmesini bekleyin. Kalan şerbeti 7-8 dakika daha kaynatıp koyulaştırın ve tatlının üzerine gezdirin. Tatlı soğuyunca dilimleyin. Kaymak ve cevizle süsleyip servis yapın.


    Kaburga Dolaması (Diyarbakır)

    1 su bardağı pirinç
    1 çay bardağı iri çekilmiş badem
    2 çorba kaşığı tereyağı
    1 su bardağı su
    2 çay kaşığı pulbiber
    1 çorba kaşığı reyhan veya fesleğen
    1 demet ince kıyılmış maydanoz
    Tuz, karabiber

    Kaburga malzemesi:

    1.5 kg kuzu kaburga (ön kol)
    Yarım çorba kaşığı
    biber salçası
    1 çay kaşığı karabiber

    1. Pirinci yıkayıp süzün. Tencerede tereyağını eritip pirinç ve bademi kavurun. Karışımın yarısını bir kaba alıp ayırın. Kalan karışıma 1 su bardağı su ekleyip pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirin. Pilav soğuyunca pulbiber, tuz, karabiber, maydanoz, reyhan ve ayırdığınız pirinçli karışımı ekleyip karıştırın.
    2. Kaburgayı iç pilavla doldurup sağlam bir iplikle dikin. Kaburga dolmasını büyük bir metal süzgece yerleştirin ve uygun bir kapakla kapatın. Süzgeci, içinde su bulunan büyük bir tencerenin üzerine yerleştirin (suyun süzgece değmemesine dikkat edin.) Buharda 3 saat pişirin.
    3. Biber salçasına karabiber ve çok az su ekleyip karıştırın. Kaburga dolmasını fırın tepsisine alıp salçayı üzerine sürün. 190-200 derece ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar yaklaşık 20 dakika pişirip. Servis yapın.

    _________
    LALEZAR (Antep)

    1 kg patates
    1 adet soğan
    1 tatlı kaşığı margarin
    1 çorba kaşığı sirke
    Yarım limonun suyu
    1 demet maydanoz
    2 adet dolmalık
    Tuz ve karabiber

    Patatesleri haşlayın ve kabuklarını soyun. Ezerek, püre haline getirin. Küçük küçük doğradığınız soğanı kırmızı biber çiğ olarak patates püresine ekleyin. Tuzu, karabiberi, margarini, sirkeyi ve yarım limonun suyunu ilave edin. iyice karıştırın. Ceviz iriliğinde parçalar koparıp, elinizde yuvarlayın. Üzerine bastırarak, bir çukur yapın. Maydanozu ince ince kıyın. Hazırladığınız patates toplarını maydanoza bulayın. Kırmızı biberleri bol suyla yıkayın. Tohum ve sap kısımlarım temizledikten sonra biberleri küçük küçük kareler şeklinde kesin. Patates toplarının çukurlarına kırmızıbiber doldurarak, servis yapın.


    Fıstıklı Şöbiyet (Antep)

    40 ml. sıvıyağ
    50 ml. yoğurt
    1 adet yumurta
    100 gr. antepfıstığı
    350 gr. un
    500 gr. toz şeker

    Unu, Yağı, yoğurdu, yumurtayı karıştırın, antepfıstığını robattan çekin yarısını hamura katıp yumuşak bir hamur yapın. Hamuru dinlendirin ikiye bölün her parçayı merdane ile ince açın, yufkaları 6 santimlik karelere kesin. Karelerin içine bir çay kaşığı antep fıstığı koyun üçgen katlayın. İşi biyen üçgenleri yağlı tepsiye dizin. Tepsiyi 200 derece önceden ısıtılmış fırına sürün, 25 dakika pişirin. Bu arada şerbeti hazırlayın. Yarım kilo şekeri yarım kilo suda kaynatın, koyulaşınca alın. Sıcak şerbeti soğumuş şöbiyetlerin üzerine dökün, soğuyup çekince servis yapın.
  7. Boranı (URFA)

    boranı yapılırken pancar doğrandıktan sonra haşlanır.kusura bakmayın üstte bulunan tarife baktım.doğrusu budur.içini loğlaz değil nohut konur.

    Malzemeler:

    1/2 kg. yağlı parça koyun eti, -- 1/2 kg. yoğurt, --

    250 gr. kara et (yağsız kuzu eti), -- 2 kg.pancar,

    1 su bardağı nohut, -- 3 diş sarımsak,--

    3 yemek kaşığı sade yağ,-- l çay kaşığı kara*biber,

    1 çay kaşığı tarçın, --2 su barda*ğı sıvı yağ,--

    l yemek kaşığı kırmızıbiber,

    1 yemek kaşığı un, 1 tatlı kaşığı tuz.

    Yapılışı:
    ½ kg. kuzu eti yıkanır, kuşbaşı doğranır,
    1 yemek kaşığı sade yağında kavrulur.
    Nohutlar ayıklanıp yıkanır. Etin üzerine konur,
    her ikisi birlikte pişinceye kadar 25-30 dakika haşlanır.
    Pazılar, yeşil yapraklarından tamamen ayrılır.
    Sadece sap*ları yıkanarak ince ince doğranır.
    Az su ile yumuşa*yıncaya kadar haşlanır.
    Haşlanan pazılar, tencereden suyu tamamen sıkılarak alınır.
    Başka bir tencereye alınır.
    2 yemek kaşığı yağla 5-10 dakika boyunca kavrulur.
    Haşlanmış et ve nohutun tencereye kavrulmuş pazı da eklenir.
    Tuz atı*lıp bir kaç taşrım daha birlikte kaynatılır.

    Yuvarlak yapımı
    Bir tepsiye köftelik bulgur, kırmızıbiber, tuz, karabiber,
    iki defa çekilmiş veya dövülmüş kara et konup,
    çok az su ile yoğrulur. Sonra buna un ilave edilerek
    köfte kıvamına gelinci kadar yoğrulmaya devam edilir.
    Köfte bir tarafa alınır. Nohut büyüklüğünde kopa*rılıp
    avuç arasında yuvarlak şekil verilir. Aksi takdirde
    yuvarlaklar dağılır.
    Bir kaba sıvı yağ konup, yuvarlaklar kızartılır.
    Sarımsaklar, tuz içinde dövülüp yoğurda atılır,
    sarımsaklı yoğurt hazırlanır.
    Yemek tabağa alınır, yuvarlaktan konur.
    Üzerine sarımsaklı yoğurt dökülüp, sıcak servis yapılır.
    Afiyet Olsun...
  8. çok sağolun performansımdan 100 aldım :D :)
  9. çok uzun ama saolun çok yardımcı oldu tşk :D

Sayfayı Paylaş

Meleklermekani.Com misafirleri bu sayfayı şunları arayarak geldiler :

  1. ege bölgesi yöresel yemekleri