gebe
  1. BEYZA21

    BEYZA21 ♥ سن بنيم جننتيم نفسيمسين ♥ Yetkili Kişi

    Kayıt:
    21 Aralık 2011
    Mesajlar:
    9.628
    Beğenilen Mesajlar:
    1.524
    Ödül Puanları:
    113

    Günlük alması gereken tuz miktarı ne kadardır?

    Konu, 'Tüm Sağlık Konuları' kısmında BEYZA21 tarafından paylaşıldı.

    tuz ne kadar tüketilmeli,tuzun faydaları,tuzun zararları,alınması gereken tuz ihtiyacı,tuz hakkında bilgiler Tuz vücutta sıvı dengesinin sağlanması, kan basıncının düzenlenmesinde, kasların kasılması ve sinirlerin iletisi için gerekli olan önemli bir mineraldir. Ancak fazla tuz tüketimi bazı hastalıklar için büyük risk faktörü oluşturur. Nükleer Tıp Uzm. Dr. Mari Benli sağlıklı bir kişinin gün içerisinde en fazla 5-6 gram (bir dolu çay kaşığı) tuz tüketmesi gerekliliğine dikkat çekiyor.

    Aşırı tuz tüketimi, hipertansiyon, inme, kalp krizi, kalp yetmezliği, böbrek hastalığı, mide kanseri, şişmanlık ve kemik riskini artırır!

    Türkiye'de iyot eksikliğine bağlı tiroid hastalıkları ve guatr sıklığını azaltmak için iyotlu tuz tüketimi teşvik edilmektedir. İyottan zenginleştirilmiş sofra tuzu kullanılarak toplumun iyot alımı artırılmaktadır. Ancak tuz tüketiminin fazlalığına bağlı sağlık sorunları yaşayanlarda iyotlu tuz tüketirken aşırıya kaçmamak gerekir. Çok az miktarda (1/4 çay kaşığı) iyotlu tuz, günlük iyot gereksinimini karşılamak için yeterlidir.
    t.jpg


    İyotlu tuzu ışık geçirmeyen kapalı kaplarda saklayın
    Tuzun saklandığı kaplardan iyot kayba uğradığından iyotlu tuzlar ışık geçirmeyen kapalı kaplarda saklanmalıdır. Ayrıca yemek pişirilmeden önce iyotlu tuzu yemeğe ilave etmek, pişme sırasında iyodun buharlaşma yoluyla kaybolmasına sebep olur. Tuzu yemeğe piştikten sonra ilave etmek bu kaybı önler. Aile içinde tuza bağlı sağlık sorunları olanlar varsa tuzu sofrada tuzlukla yemeklere ilave etmek daha güvenilir bir yoldur.

    Tuz yerine baharat ve sarımsak kullanın
    Genç ve sağlık sorunu olmayanlar tuzu istediği kadar tabağına ekerken, tuza bağlı sağlık sorunu olanlar veya koruyucu amaçlı olarak tuz tüketmemesi gerekenler tuzu çok az kullanabilir, hatta hiç kullanmayabilir. Yemekleri tatlandırmak için tuz yerine sağlıklı etkileri olan baharat, çeşitli faydalı otlar, soğan ve sarımsak kullanılabilir.

    Türkiye'de tiroid hastalarının yaklaşık %80'inde Hashimoto tiroiditi adı verilen bağışıklık sistemi tepkisine bağlı bir hastalık görülür. Bu hastalık ve başka nedenlerle tiroid bezi az çalışan orta yaş ve üstü kişilerin zihinsel faaliyatlerinde yavaşlama, unutkanlık, devamlı yorgunluk ve bitkinlik hissi, depresyon, kilo almaya meyil, kanda kolesterol düzeyinde yükselme, ciltte kuruluk, saçlarda seyrekleşme, sıcak ortamlarda bile üşüme hissi gibi çoğunlukla yaşa bağlı olarak yorumlanan rahatsızlıklar olur.İyot alımına dikkat
    Tiroid bezi tüm vücudu çalıştıran, metabolizmayı düzenleyen bir hormon salgılar ve bu hormonun yapısında iyot bulunur. İyot alımı eksik olduğunda tiroid hormonu yetersizliği ve guatr ortaya çıkar. Ailesel sebepler dışında tiroid bezinin yetersiz çalışmasının sebeplerinden biri de iyot eksikliğidir. Orta yaş üstü, kalp damar sorunları olan, tuzu kısıtlı kullanması gereken kişiler iyot içeren gıdaları kullanarak ve tiroidin iyot tutmasını engelleyen gıdaları kullanmayarak tiroid bezlerinin daha verimli çalışmasını sağlayabilirler.

    İyot içeren gıdalar
    Erişkin bir kişinin alması gereken iyot günlük ortalama 150 mcg'dır. Hamilelerin iyot ihtiyacı günde 220 mcg, emzirenlerde günde 290 mcg'dır. 1-13 yaş arası çocukların günde 90-120 mcg iyot alması gerekmektedir. Doğal gıdalarda iyot ürünün elde edildiği bölgenin suyunda ve toprağında bulunan iyot miktarı ile orantılı olarak değişir. Yiyeceklerin pişirme şekli de iyot içeriğinin azalmasına sebep olabilir. Fazla ısıda pişirme, yağda kızartma, suda kaynatma, uzun süre pişirme besinlerdeki iyodun kaybolmasına sebep olur

    Yemekleri taze olarak tüketin
    Yemekler piştikten sonra taze tüketilmeli ve çok açıkta bırakılmamalıdır. Uçucu bir madde olan iyot zaman geçtikçe azalır.

    En güzel iyot deposu balık
    Ancak derin sularda, okyanuslarda yaşayan büyük balıklarda iyot daha fazla bulunur. Kabuklu deniz ürünleri ve uzak doğu mutfağında kullanılan deniz yosunları da zengin iyot içerir. 100 gr. yağsız tuzlu su balıklarında ortalama 100 mg iyot bulunabilir. En çok iyot içerenler ton balığı, morina balığı ve mezgit balığıdır. 200 gr. balık günlük iyot ihtiyacımızın en az yarısını karşılamaktadır.Süt ve süt ürünleri iyot bakımından zengindir
    Süt ve süt ürünlerinde de 100 gr'da türüne göre 50 mg'a kadar iyot bulunabilir. Süt ve süt ürünleri iyot bakımından zengindir. Bir kase yoğurt günlük iyot ihtiyacının yaklaşık %60'ını, 1 bardak inek sütü %40'ını, 1 yumurta %20'sini karşılar. Hayvanların aldıkları besin ile orantılı olarak kırmızı ette ve tavuk etinde de değişik oranlarda iyot bulunur.

    Sebzelerde genelde iyot daha az bulunur
    İyot oranı en yüksek sebze ıspanaktır. Meyveler genellikle iyi iyot kaynağı değildir. İyot oranı en yüksek meyve çilektir. 6-7 adet çilek günlük iyot ihtiyacının yaklaşık %8 ini sağlar. Değişik bölgelerin ürünlerini tüketen ve değişik besinlerle beslenenlerde genellikle iyot yetersizliği görülmez. Ama devamlı aynı bölgenin ve iyod içeriği az olan toprakta yetişen ürünlerini tüketenlerde iyot eksikliği görülme oranı fazladır.

    Multivitaminlerde genellikle 100 mg iyot bulunmaktadır. Düzenli olarak iyot içeren bir multivitamin kullananlarda günlük iyot ihtiyacı karşılanmış olur.

    Fazla lahana tüketimi guatra yol açabilir
    İyot alımı yeterli olsa bile bazı besin maddeleri de tiroid bezinin iyodu tutmasına, dolayısıyla tiroid bezinin çalışmasını engelleyerek guatra sebep olur. Karadeniz Bölgesi'nde sık tüketilen karalahana Türkiye'de kullanılan guatrojen maddelerin başında gelir. Seyrek olarak tüketilmesi sorun yaratmazken her gün, hatta günde birkaç öğün tüketildiğinde tiroid bezinin çalışması bozulur ve tiroid büyür.

    Turpgillerden olan beyaz lahana, brokoli ve karnabahar gibi sebzeler çiğ olarak çok fazla miktarda tüketildiğinde tiroid bezinin az çalışmasına sebep olabilir. Bu sebzelerin pişirilmesi, buharda haşlanması ya da fermente edilmesi sayesinde içeriklerinde bulunan guatr yapıcı özellikleri büyük ölçüde kaybolur.

    İhtiyaçtan fazla iyot alımı zararlı
    Doğal besinler, ölçülü miktarda iyotlu tuz veya doktorun verdiği iyot içeren ilaçlar dışında iyot almak faydadan çok zarara sebep olur.

     
Günlük alması gereken tuz miktarı ne kadardır? konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. İçmemiz Gereken Su Miktarı Ne Kadar Olmalı?

    İçmemiz Gereken Su Miktarı Ne Kadar Olmalı?

    ne kadar su içmeliyiz, sebepleri, etkileri, öneriler, tavsiyeler, ile ilgili bilgileri burada bulabilirsiniz Sevgili melekler, Kimimiz bardak bardak su içmemize karşın kimimiz su içmeyi bile unuturuz gün içinde.Buna rağmen sağlık değerlerinde bir farklılık çıkmaz .Acaba bunun nedeni nedir?Su içmenin bir sınırı var mıdır? Gerçekten de insanlar arasında, alınan günlük su miktarı...
  2. Yenidoğan Bebekler İçin Günlük Süt Tüketimi Miktarı Ne Kadar Olmalıdır ?

    Yenidoğan Bebekler İçin Günlük Süt Tüketimi Miktarı Ne Kadar Olmalıdır ?

    Yeni Doğan Bebek Günlük Süt İhtiyacı Ne Kadardır Günlük Süt İhtiyacı Yeni Doğan Bebek İçin Sevgili melekler, bebekler ilk doğduklarında sürekli ağlarlar. İlk zamanlar bu ağlamaların sebebini bulamayan taze anneler zaman içinde bebeklerinin dilini kolaylıkla çözerler. Taze annelerin akıllarına takılan bir sorun da Yeni Doğan Bebek Günlük Süt İhtiyacı Ne Kadardır sorusudur. Bu sayfamızda...
  3. 2013 Fitre Miktarı Nedir? Ne Kadar Vereceğiz?

    2013 Fitre Miktarı Nedir? Ne Kadar Vereceğiz?

    2013 fitre miktarı fitre 2013 ne kadar Sevgili melekler, her ramazan ayının sonunda verilen, temel ihtiyaçları dışında yeterli miktarda mala sahip olan her müslümanın kendisi ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler için vermesi gereken bir sadakadır. Her yıl fitre miktarı değişir ve Diyanet İşleri bu miktarı belirler. Kişi başına verilen 2013 yılı fitre miktarı ise 9 lira 25 kuruş olarak...
  4. 2014 Ramazan Ayı fitre Miktarı Ne Kadar?

    2014 Ramazan Ayı fitre Miktarı Ne Kadar?

    2014 ramazan fitresi, ramazan fitresi 2014, fitre ne kadar Sevgili melekler, şimdiden yaklaşmakta olan mübarek Ramazan ayınızı tebrik ediyor, bu yılın fitre miktarları hakkında Diyanet İşleri Başkanlığı'nın verdiği bilgileri paylaşıyoruz... Diyanet işleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu 2014 Ramazan fitre miktarını 10 TL olarak belirledi. 2014 Ramazan ayının başlangıcından 2015...
  5. 2015 Zekat fitre miktarı ne kadardır?

    2015 Zekat fitre miktarı ne kadardır?

    Kur’an-ı kerimde, çok yerde namazla zekât beraber bildiriliyor.(Namazı kılın, zekâtı verin) buyuruluyor. Zekât vermeyene, Allah lanet eder. Kıtlıklara maruz kalır, temiz malını kirletmiş olur, o mal telef olur. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki: (En faziletli ibadet namaz, sonra zekâttır.) [Taberani] (Hastayı sadakayla, malı zekâtla koruyun!) [Deylemi] (Allahü teâlâ, malınızın temizlenip...

Sayfayı Paylaş