H1 Programı

Bilge Gökçen

Yeni Üye
Üye
H1 Programı
H1 vizesi ABD'ye "uzmanlık isteyen iş" alanlarında çalışmak üzere geçici olarak gelmek isteyen bireylere verilir. H1 programında "uzmanlık isteyen iş" kavramı, lisans, yüksek lisans veya eşdeğer bir eğitim sonrası kazanılmış uzmanlığın teoride ve pratikte uygulandığı bir iş dalı anlamındadır (mimarlık, mühendislik, tıp, hukuk, muhasebe gibi.)

H-1 vizesine sadece Amerika'da bulunan, vergi numarası olan ("Internal Revenue Service Tax Identification Number") ve personel çalıştırabilen işveren konumundaki gerçek veya tüzel kişiler başvurabilirler. Başvuru Göçmen Bürosu (INS) ile iletişime geçerek gerçekleştirilir. Bu, H-1 vizesine sadece uzmanlık isteyen iş alanlarında hizmet veren, işçi çalıştıran iş sahiplerinin başvurabildiği anlamına gelmektedir, yani iş yeriniz sizin adınıza vize işlemlerini yapacaktır.

H1 vizesi ile ABD’ye geçici olarak çalışmak üzere gelebilir ve çalışanların kazandığı haklardan yararlanabilirsiniz. H1 programında maaşlı staj programında olduğu gibi çalışma süresince herhangi bir rotasyon yoktur. Bu program staj programı değildir. Katılımcılar çalıştıkları yerde terfi hakkında sahiptir. Fakat bu tamamen kişisel başarıya bağlıdır. Çalışma sürenizin sonunda eğer iş vereniniz talep ederse daha uzun kalabilirsiniz ancak bu durum iş vereninizin size sağlayacağı özel anlaşmalarla mümkün olabilir. H1 programına katıldığınızda hayatınız boyunca geçerli olacak Social Security Number ve her türlü sağlık sorununuz için program süresince geçerli sağlık sigortasına sahip olursunuz.

H1 vizesiyle çalışan kişilerin eşleri ve çocukları da başka tür bir vize ile A.B.D.’ye giriş yapmaları mümkündür. Ancak bu vizeyle çalışmaları mümkün değildir
 
Ce: H1 Programı

H1 çalışma vizesine sahip çalışanların kazançları çalıştıkları alana ve ne derece kalifiye olduklarına bağlıdır. Çalışma süresi yasal olarak haftada 40 saattir. Haftada 40 saatti aşan çalışmalar mesai olup, ayrıca ücretlendirilmektedir. Elde edeceğiniz gelir tamamen sizin kişisel becerilerinize göre değişmektedir. Ancak yapılan işler uzmanlık gerektiren işler olduğu için geliriniz de herhangi bir çalışandan daha fazla olacaktır.

’Uzmanlık gerektiren iş"" kavramı, lisans, yüksek lisans veya alınmış eşdeğer bir eğitim sonrasında kazanılmış uzmanlığın, teoride ve pratikte uygulandığı bir iş dalı (mimarlık, mühendislik, tıp, hukuk, muhasebe) anlamına gelmektedir.

Genellikle H1 vize sahipleri mimarlık, mühendislik, hukuk, bilişim sistemleri, muhasebe, genel işletme ve finans gibi uzmanlık alanlarında çalışmaktadır. H1 vizesi ile Amerika’da her yıl 88 bin uzman ve nitelikli çalışan kabul edilmektedir.

H1 vizesi programıyla 10 aydan 3 yıla kadar Amerika’da çalışabilirsiniz. Üç yıllık süre sonunda, 2000 yılında yapılan yeni Amerikan Rekabetçiliği yasasına göre H1 vize süresini altı yıla kadar uzatmak mümkündür.


Göçmen statüsünde olmayan dönemsel çalışanlara verilen H1 vizesinin başvurusunda gerekli olan tüm evraklar, US State Department tarafından onaylı, EduRehber’in temsilciliğini yürüttüğü ilgili vize sponsor organizasyonu tarafından sağlanmaktadır.
Başvuru formunu temin ettikten sonra H-1 vizesini tasdik ettirmek için ABD Elçiliğine/Konsolosluğuna bizzat başvurmanız gerekir. H1 vizesinin onaylanma inisiyatifi ise tamamen ABD Elçiliğine/Konsolosluğuna aittir.

H1 vize programı başvuru sürecinde aşağıdaki aşamaların izlenmesi önem taşır:

· Adayın İngilizce CV'sinin programa uygunluğunun incelenmesi
· Program koordinatörüyle İngilizce mülakatın yapılması
· Başvuru formunun doldurulması
· Ön kayıt ücretinin ödenmesi (500 USD)
· Sözleşmenin imzalanması
· Uygun pozisyonların araştırılması
· İşverenlerle birebir mülakatın gerçekleştirilmesi
· En uygun pozisyona yerleştirmenin yapılması
· Katılım ücretinin kalan kısmının ödenmesi (1900 USD)
· Vize süreci (EduRehber size H1 vizesi ile ilgili her türlü yardımı sağlamaktadır.)
· Oryantasyon (Amerikan iş hayatı ve kültürü hakkında gerekli ön bilgilerin sunulması)
· Program süresince EduRehber tarafından sınırsız danışmanlık hizmeti

 
Geri
Üst