Hakkasan’ı sonunda açıyor

Bilge Gökçen

Yeni Üye
Üye
Hakkasan’ı sonunda açıyor
Unitim Holding’in sahibi Burç Cemiloğlu, hayranı olduğu Londra’daki Çin füzyon restoranı Hakkasan’ı İstanbul’a getirmek için 3 yıl uğraştıktan sonra 14 Mart’ta muradına eriyor. Restoran için 12 milyon dolar gibi bir konfeksiyon fabrikası yatırımı kadar harcama yapan Cemiloğlu, "Harvey Nichols’ı 6 ayda açtık ama Hakkasan gemileri karadan yürütmek gibi bir projeymiş" dedi.

TÜRKİYE’de son yıllarda yaptığı atılımlarla adından çok söz ettiren Unitim Holding, pek çok kez en iyi restoran ödülü alan Hakkasan’ın Londra’dan sonraki ilk şubesini İstanbul’da açabilmek için 3 yıl uğraştı. Hakkasan’ın sahibi Alan Yau’nun titizliği sebebiyle açılışı bir kaç ertelenen ve 1.5 yıl geciken restoran için Unitim Holding Yönetim Kurulu Başkanı Burç Cemiloğlu, "Daha önce Harvey Nichols gibi önemli bir projeyi hayata geçirdik. Sadece 5 ay sürdü. Hakkasan çok daha zor bir proje. Hayallerimizin ötesinde ayrıntıyla karşılaştık. Yatırım tutarı planlananın iki katına çıktı" dedi. Kanyon’da 14 Mart’ta açılacak Hakkasan restoranı için Unitim, bir konfeksiyon fabrikası yatırımı kadar, 12 milyon dolar para harcadı.

FENG ŞUİ TAVAN SÖKTÜRDÜ: Restoranın yapımı aşamasında Alan Yau’nun İstanbul’a getirdiği Hong Konglu feng şui gurusu, bitmiş tabanın açılarak içine küçük cam bilyeler yerleştirilmesini istemiş. Guru, tavandaki kaplamaların altına sonradan küçük heykeller konulmasını da istemiş. Hem teras, hem kapalı restoran feng şui ilkeleri göz önüne alınarak tasarlanmış. Feng şui gurusu, restoranın yerini incelerken terastan gördüğü İş Bankası logosunu dolar işareti sanınca sevinçle "Restoranın yeri doğru seçilmiş" demiş. Gurunun gönderdiği altını andıran küçük kuş heykellerin ise sık sık kaybolunca, kuşların açılıştan önce yerleştirlmesine karar verilmiş. Kanyon’daki sinemanın üstünde yer alan restoran için 50 kere vinçlerle malzeme çıkarılmış. Cemiloğlu, projenin zorluğunu "Gemileri karadan yürütmekten beterdi" sözleriyle açıklıyor.

ALAN YAU KRİTERLERİ: Ünlü Uzakdoğu restoranı Wagamama’nın da yaratıcısı olan füzyon restorancılığın en iddialı ismi Alan Yau, İstanbul’daki restoranın pek çok ayrıntısıyla bizzat ilgilenmiş. Mükemmeliyetçi kişiliğe sahip olan Yau’nun restoranın yapımı sırasında onlarca kez İstanbul’a geldiğini söyleyen Cemiloğlu, "Yau dünyanın en kolay adamı ama işinizi doğru yaparsanız" diyor. Restorandaki mutfak ürünlerinin yüzde 90’ı İtalya’dan bir kısmı Çin’den getirtilmiş. Malzemeler ABD, Japonya, Hindistan, İngiltere, Almanya gibi 8 ülkeden alınmış.

Her şeyin Ferrari’sini kullandık

1100 metrekare kapalı alanı, 600 metrekare terası, 400 metrekare mutfağı bulunan Hakkasan İstanbul toplam 2 bin 800 metrekare büyüklükte. 210 kişi olan kapasite yazın terasla birlikte 370’e çıkıyor. "Her şeyin en iyi kalite olanını, Ferrari’sini kullandık" diyen Cemiloğlu, Hakkasan projesinde büyük katkısı olan, geçen yıl hayatını kaybeden ortağı Celal Öğretmengil’in açılışı görememesinden üzüntü duyduğunu söyledi.

150 farklı ahşap işleme

Hakkasan İstanbul, Fransa’dan Gilles&Boissier mimarlık ofisi tarafından tasarlandı. Yurt içinden ve yurtdışından 10 mimari ve teknik danışmanlık ofisinin desteğiyle proje hayata geçirildi.

İç mekanda ağırlıklı Hindistan olmak üzere tamamı yurtdışından gelen 4 tip mermer kullanıldı.

Hakkasan’ın içinde bir Çin kafesi, özel bir lounge ve bar var. Teras kısmında bar, 4 ayrı pavilyon ve lounge oturma grupları bulunuyor. Teras için 3 ayrı süs havuzu tasarlandı ve teras kısmının zemininde kullanılan taşlar Hindistan’dan getirildi.

Tüm elektrik ve aydınlatma ekipmanları İtalyan bir firmadan, müzik sistemi de İngiltere’den temin edildi.

İç mekanda kullanılan buzlu camlar ve deri nakışlı Çin motifleri Fransa’dan getirildi.

İç mekanda hepsi birbirinden farklı 150 adet ahşap işleme var.

Çin’den 20 şef geldi

HAKKASAN
İstanbul’un 50 mutfak ve 70 restoran-bar çalışanı olacak. Restoran için Londra’dan 3-4 tane müdür, şef, mutfak şefi, garson eğitmeni gelmiş. Hakkasan Londra’daki Türk garsonların bir kısmı da İstanbul’a nakledilmiş. Ayrıca Çin’den 20 şef getirilmiş. İstanbul’daki elemanlar özellikle az tecrübeliler arasından seçilip eğitilmiş. İstanbul’da her yere 20 kişilik grubu bozmadan giden Çinli şefler, özellikle Kanyon’da çok dikkat çekiyor.

Marmaris’te Çin bahçesi oluşturuldu

BAZI sebzeleri Çin’den getirmek yerine Türkiye’de yetiştirmek isteyen Unitim Holding, bu kapsamda Marmaris’te bir bahçe oluşturmuş. Sebzelerin tohumlarını ektiklerini ve istedikleri şekilde yetişmeye başladıklarını anlatan Burç Cemiloğlu, böylece sebzelerin bir kısmını kendi bahçelerinden temin edeceklerini söyledi. Cemiloğlu, Hakkasan İstanbul’da kişi başı fiyatların ortalama 100-130 dolar arasında olacağını da belirtti.

Yemekle sanatı buluşturan Çinli dáhinin karısı Türk

ALAN
Yau, Hong Kong’un yeni alanlarında yaşayan insanlar anlamına gelen ’hakka’ kelimesi ile Japonca çok saygın hitap şekli ’san’ı birleştirerek, 2000 yılında açtığı Çin füzyon restoranına Hakkasan ismini vermiş. Yau, yemek ve sanatı buluşturan bir dáhi olarak anılıyor. Türk karısı nedeniyle İstanbul’a sık sık gelen Alan Yau, daha önce yaptığımız bir röportajda, pek çok şehirden talep gelmesine karşılık İstanbul’da Hakkasan açmasında eşinin payının büyük olduğunu söylemişti. İstanbul’daki restoranın barında milli içki rakı da olacak.

Tuvalette kurt kafası ve kırlangıç

RESTORANIN kadın ve erkek tuvaletinde doğal taş olan mermerler üzerindeki şekillerden figürler yaratıldı. Doğal şekillerden figürler yaratmak için çok sayıda fire veren restoranın tuvaletlerinde kırlangıç, kurt kafası ve insan figürleri var.

hurriyet.com
 
Geri
Üst