Hamile kalamamanın temel nedenleri

Uzman SühaN

Administrator
Hamile kalamamanın temel nedenleri
neden gebe kalamıyorum,gebe kalmayı zorlaştıran nedenler,gebe kalamama nedenleri,gebeliği zorlaştıran nedenler,gebe kalmaya engel rahatsızlıklar,gebe kalamama hakkında bilgiler

gg.jpg






Eşinizle bir yıldır (35 yaş üzerinde 6 ay) korunmasız ve düzenli bir cinsel hayatınız olmasına rağmen hamile kalamadıysanız bazı konuları araştırmanızda fayda olacaktır.

Size ilk tavsiyemiz diğer tüm bilgi kaynaklarından farklı olarak sakin olmanız ve soğuk kanlılığınızı korumanız yönünde olacaktır. Ülkemizde evli çiftlerin %10 ile %15’i bu tür bir sorunla karşı karşıya kalmaktadır. Tıp bilimi son on –yirmi yıl içinde bu konuda öylesine büyük atılımlar yaptı ki hayran olmamak elde değil.

İnfertilite (kısırlık) sorunu ile karşı karşıya olan kişilerin önlerinde bir dizi teşhis ve tedavi seçenekleri bulunmaktadır. Şayet giriş cümlemizdeki gibi bir durumla karşı karşıyaysanız bir kadın doğum uzmanına başvurmanız gerekir. Ancak paralel olarak konu hakkındaki bilgilerinizi arttırabilirsiniz.

Gebeliğin oluşamaması %40 oranında kadından,%40 oranında erkekten kaynaklanmaktadır. %20 oranındaki nedenler ise saptanamamaktadır. Mutlu haber ise bu problemlerin çok büyük çoğunluğunun modern tıp bilimi sayesinde çözümlenebilir olmasıdır.

Kısırlık Nedenleri:
1-Yumurtlama Bozuklukları

Normal şartlarda her adet döngüsünün başında yumurtalıklarda bir yumurta oluşturulur ve bu yumurta adet döngüsünün ortalarında fallop tüpüne döllenmek üzere atılır. Bazı durumlarda bu yumurtlama eylemi bazı sorunlarla karşılaşır.

Emzirmeyle ilgili olan Prolaktin hormonun bazen fazla salgılanması yumurtlamayı engelleyebilir.(Çocuk doğuran bir kadının tekrar hamile kalmasını engelleyen bir doğa kuralıdır bu aslında)
Yumurtlamayı organize eden bazı hormonların yetersizliği nedeniyle sürecin bozulması,
Kadındaki hormonal dengede meydana gelen bozukluk nedeniyle yumurtlamanın gerçekleşmemesi veya olması gerekenden daha az gerçekleşmesi. Bu duruma tıp bilimi Polikistik Over Sendromu diyor (PCOS). Kadında aşırı tüylenme, sivilcelenme ve kilo fazlası gözlemlenebilir.
Çözüm: Hayat tarzında değişiklik yapmak, ilaç tedavileri veya tüp bebek teknolojileriyle bir bebeğe kavuşabilirsiniz.

2-Tüplerin Tıkalı Olması

Yumurtalıklardan atılan yumurtanın yumurtalık ve rahim arasındaki bağlantıyı oluşturan ve fallop tüpü adı verilen yerde spermle buluşması gerekir. Kadında bulunan iki adet tüpün tıkalı olması durumunda sperm yumurtaya ulaşamaz veya ulaşsa da döllenmiş yumurta bu kez rahme olan yolculğunu gerçekleştiremez. Daha önceden gerçekleşmiş bazı ameliyatlar, cinsel ilişki nedeniyle gerçekleşen hastalıklar tüplerin tıkanmasını sağlayabilir.

Çözüm: Bir operasyonla tüpler açılabilir veya tüp bebek teknolojisiyle üreme gerçekleştirilebilir.

Tüp Bebek Uygulaması

3-Endometriyoz:



Normalde rahim içini kaplaması gereken hücre dokusunun rahim dışına doğru büyümesidir. Karın içine doğru bir yapışkanımsı madde büyümesi gerçekleşir. Bu noktalarda adet kanaması gibi kanamalar oluşur. Şayet bu doku yumurtalıklara kadar uzanıp burada da kanama yaparak birikime neden olursa, bazı kistler oluşur. Bu kistler çikolataya benzerliği dolayısıyla ‘’çikolata kistleri’’ diye anılıyor. Bu kistlerin oluşundaki en büyük etken genetik faktörlerdir ve ağrı oluşturabilir.Tedavi edilmesi gerekir.

Çözüm: Operasyon, ilaçlar veya aşılama(Artificial insemination (IUI)) yöntemleriyle gebelik şansı arttırılır.

4-Rahim Bozuklukları

Rahim şeklinin veya yüzeyinin gebeliğin oluşmasını engelleyecek bir takım şekilsel bozukluklara veya hastalıklara sahip olması durumunda da gebelik gerçekleşmez. Bazı durumlarda da rahim ağzının kapalı olması gebeliği engelleyebilir. Döllenme öncesinde kadın vajinasında farklılaşan ve spermlerin yumurtaya ulaşmasında kayganlığıyla yardımcı olan salgının görevini yerine getirememesi de bu madde altında incelenir.

Çözüm: Operasyonla bazı bozukluklar tedavi edilebilmektedir. Rahim ağzında bulunan salgıdaki anormalliklerde ise aşılama yöntemi çözüm olabilmektedir.

5-Sperm Alerjisi

Kulağa garip geldiğinin farkındayız ; ama hem erkekte hem de kadında sperm alerjisi meydana gelebiliyor. Vücudumuzun ürettiği ve yabancı maddeleri vücuttan uzaklaştırmakla görevli bir takım maddeler (antikor) bazı kişilerde spermlerin işlevlerini engellemek amacıyla üretiliyorlar. Tedavi edilmesi ve üremenin gerçekleştirilmesi diğer kısırlık nedenleriyle karşılaştırıldığında daha zor olmaktadır.

Çözüm: Aşılama veya tüp bebek teknolojisi kullanılabilir.

Umut ve Işığınız Hiçbir zaman tükenmesin…
kaynak:bebekolay.com
 
Geri
Üst